Brejvik tvrdi da se pokajao

Norvežanin Anders Bering Brejvik, koji služi zatvorsku kaznu zbog ubistava 77 ljudi u Oslu i na ostrvu Utoja, tvrdi da je spreman da odbaci svoja militantna uvjerenja i nacionalističku ideologiju, piše list "Verdes gang".

Svijet 16.02.2018 | 10:26
Brejvik tvrdi da se pokajao
Brejvik je u pismu upravi zatvora "Skien" rekao da žali zbog terorističkih napada koje je počinio 22. jula 2011. godine i zatražio da mu se pomogne da ostavi svoj kriminalni život iza sebe, piše list.
 
Osuđeni masovni ubica navodi u pismu koje je poslao prošlog proljeća da je dostigao četvrtu fazu procesa deradikalizacije, koji je sam razvio, i da je "nadmašio Nelsona Mendelu", prenio je "Sputnjik".
 
On je rekao da je spreman da odbaci "fašističku, nacionalsocijalističku i etnonacionalističku" ideologiju i pokret. Nije postavio nikakve uslove, piše list.
 
Pismo je poslato u vrijeme kada je Brejvik izgubio sudski spor u kojem je tvrdio da mu norveška država krši ljudska prava.
 
Psihijatar Hening Veroj iz Univerzitetske bolnice u Oslu kaže da ne vjeruje u autentičnost Brejvikovih navoda.
 
"Nema razloga da vjerujemo da se pokajao. Očigledno je da Brejvik pokušava da manipuliše, što je nešto što teroristi rade da bi bilo po njihovom. Njemu je teško u zatvoru i radije bi da izađe", rekao je Veroj "Verdens gangu".
 
On je dodao da Brejvik "vara" da bi bio u mogućnosti da "ponovi ista djela zbog kojih je osuđen".
 
Brejvik služi kaznu od 21 godine zatvora, koja je maksimalna u Norveškoj. Njegov boravak iza rešetaka može biti produžen na neograničen period ukoliko vlasti zaključe da je to opravdano.
 
On je do sada boravio u odjeljenju sa maksimalnim obezbjeđenjem i nije imao kontakt sa ostalim zatvorenicima.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

x5

16.02.2018 10:07

Tome se nemoze pomoci! Ostavite ga u zatvoru gdje mu je i mjesto. Sreca njemu da ne zivi u americi

ODGOVORITE