Kinezi predstavili leteći taksi

Kineska tehno-kompanija E Hang Inc. predstavila je prvi dron na svetu sposoban da prevozi putnike.

Informacione tehnologije 14.02.2018 | 15:16
Kinezi predstavili leteći taksi
Taksi dron Ehang 184 doživeo je debi u južnokineskom gradu Gvangžuu, prenosi Juronjuz (Euronews).

Kako se navodi, bespilotnim taksijem upravlja automatski sistem za letenje, tako da putnici ne moraju da znaju da upravljaju ovom letelicom.

Međutim, putnici koji imaju iskustva sa pilotiranjem mogu da lete koristeći i ručne komande.

"Nijedno od tradicionalnih letećih vozila ne može postići cilj potpuno samostalnog leta, tako da su i dalje daleko od običnih ljudi. Ali naš uspešan let danas pokazuje da su prizori koje smo videli samo u naučnofantastičnim filmovima sada vrlo blizu običnim ljudima", izjavio je direktor E Hanga Hu Huadži.

Taksi dron ispitalo je više od 150 inženjera, koji su obavili hiljade sati probnog leta, uključujući test vertikalnog penjanja, test s teretom do 230 kg i test visoke brzine do 130 km na sat, dok je test sa ljudskim putnicima poslednji u nizu.

Dron je jednosed i može da prenese jednog putnika težine do 100 kilograma u letu dugom 23 minuta, saopštila je kompanija.

"Dron može da pomogne ljudima da izbegnu saobraćajnu gužvu na zemlji, ali i za druge svrhe, uvek možemo da zamislimo hitno spasavanje ili možemo prevesti pacijente u bolnicu, ili ga možemo koristiti za turizam", rekao je suosnivač E Hanga, Derik Sjong.B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar