Koncesije ponovo svađaju poslanike

Redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas raspravom o Prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije po hitnom postupku.

Republika Srpska 12.02.2018 | 11:43
Koncesije ponovo svađaju poslanike
I ova tačka izazvala je reakcije opozicije, koja smatra da je vlast u proteklom periodu napravila više propusta u primjeni zakona koji reguliše ovu oblast, kao i da su sredstva od koncesione naknade trebala biti mnogo veća. U SNSD-u smatraju da će zakon omogućiti da se dodatno uredi sektor koncesija.

Zakon o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije prestaje da važi jer su usvojene izmjene i dopune Zakona o koncesijama po hitnom postupku.

Sastavni dio Zakona o koncesijama, koji je usvojen u prvom dijelu sjednice Skupštine RS, postala su i dva amandmana Kluba poslanika SNSD-a i Kluba poslanika Socijalističke partije kojima se definira trošenje sredstava po osnovu koncesione naknade od jedinica lokalne samouprave, te stvara obaveza ministarstvima da pravilnikom urede pitanje raspodjele koncesione naknade za korištenje u slučaju kada se koncesiona djelatnost obavlja na teritoriji više opština.

Parlament će u nastavku zasjedanja razmatrati odluke o zaduženjima za autoput Banja Luka - Doboj i restrukturiranje "Željeznica Republike Srpske“, koje su predložene po hitnom postupku.

Opozicionari tvrde da će te odluke, kao i ona o iznosu garancija koje RS može izdati u ovoj godini, potencijalno opteretiti taj RS za još oko milijardu KM. Stoga su u prvom dijelu sjednice, prošle sedmice, tražili da se te, kako kažu, štetne i neprihvatljive odluke povuku, što nije prihvaćeno.

Iz SNSD-a tvrde da ne stoje optužbe opozicije i da podržavaju odluke koje će dovesti do privrednog razvoja u RS.

Na dnevnom redu zasjedanja NSRS su i prijedlozi zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, gasu, stranim ulaganjima, banjama, hemikalijama te nacrti zakona o zaštiti žrtava ratne torture, te oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela...

Poslanici su tokom prvog djela rada prošle sedmice usvojili svega dva zakona, izmjene i dopune zakona o upravljanju otpadom i o koncesijama, oba po hitnom postupku.

Izvor: Fena

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Haris

12.02.2018 10:48

Željeznice RS-a su brod koji tone a oni samo nek pumpaju pare u nju

ODGOVORITE
Name

RE

12.02.2018 11:51

Taj brod je potonuo odavno, prava stvar...super vijesti..

Name

re

12.02.2018 12:25

Željeznice Federacije BiH u 2017 ostvarile dobit od oko 19 miliona KM, to je najveća dobit na željeznicama federacije u posljednjih 25 godina.

Name

Piksi

12.02.2018 12:35

Željeznice FBiH objavile da su ostvarili dobit od 19 miliona KM u 2017-oj...a ovi naši traže način kako Petru Pinokiju da namaknu pare pred izbore!

Name

preporuka

12.02.2018 11:01

Sada kada je zakona o upravljanju otpadom usvojen najbolje je sve to staviti u reciklazu. Jer kome trebaju prazne rasprave, nekakvi organi koji nemaju svrhe? To bi jos bio najveci domet NS-a.

ODGOVORITE
Name

Nevjerovatno

12.02.2018 11:53

Na svaki, ali svaki potez vlade izdajnici se bune i negoduju.

ODGOVORITE
Name

hahahaha

12.02.2018 13:13

Izdajnici,nego šta?hahaha Da mi je tvoj mozak samo preko vikenda,da odmorim.

Name

Debilu

12.02.2018 14:17

Pa da , u federaciji u plusu 17 miliona a naši potonuli i dižu kredite koje će opet da pokradu. Jbt ja ćorava naroda šta je ovo.

Name

bsk

12.02.2018 12:24

Ovo treba poslati na pasu zajedno sa drugim govedima i ovcama sta nam trebaju od ove stoke nikave vajde samo nas dovode do vece bede i siromastva dok oni vise neznaju sta bi dal drugo auto stan vilu vikendicu narode ustaj i poterajmo ovu stoku krajnje je vreme

ODGOVORITE
Name

zamjena

12.02.2018 15:39

Zamjenio si teze prijatelju, stoka i goveda smo ja, ti i cijeli mutavi narod, ne zasluzujemo bolje..