SAD: Izrael ima pravo da se brani

SAD u potpunosti podržavaju pravo Izraela da se brani od pretnji, izjavio je portparol Pentagona.

Svijet 10.02.2018 | 20:30
SAD: Izrael ima pravo da se brani
Pentagon je to saopštio nakon što je Izrael naveoda je pogodio 12 iranskih i sirijskih meta u Siriji, uključujući sirijske sisteme vazdušne odbrane.

"Američki Stejt department nije učestvovao u toj vojnoj operaciji. Izrael je naš najbliži bezbednosni partner u regionu i u potpunosti podržavamo prirodno pravo Izraela da se brani od pretnji po svoju teritoriju i svoj narod", istakao je portparol Pentagona Adrijan Rankajn-Galovej, prenosi Rojters.

Izrael je vazdušne udare izveo nakon što je protiavionskom vatrom danas oboren izraelski vojni avion F-16 pri povratku iz bombaškog napada na iranske položaje u Siriji.

"Delimo zabrinutost mnogih u regionu zbog destabilizujućih aktivnosti Irana koje ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost, i tražimo veću međunarodnu rešenost u suprotstavljanju štetnim aktivnostima Irana", rekao je portparol Pentagona.

Izraelska vojska je prethodno saopštila da je oborila iranski dron nakon što je ta bespilotna letelica ušla u izraelski vazdušni prostor, i da je uništila iranski objekat u Siriji sa kojeg je dron lansiran.

U saopštenju izraelske vojske je navedeno i da su se izraelski avioni suočili s jakom protivvazudušnom odbranom iz Sirije, koja je prinudila izraelske pilote da napuste avion F-16, koji se srušio na severu Izraela.

Portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus rekao je da je Iran odgovoran za ovo "teško kršenje izraelskog suvereniteta", a vojska je saopštila da "prati razvoj događaja i u potpunosti je spremna za dalje akcije".

Izraelski avion F-16, koji se danas srušio na severu Izraela, pogodila je sirijska protivavionska raketa, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

U međuvremenu, Izrael je pozvao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da osudi Iran zbog slanja drona na izraelsku teritoriju.

"Sva naša upozorenja u vezi sa Iranom pokazala su se kao ispravna. Nećemo tolerisati nikakvo kršenje našeg suvereniteta", izjavio je ambasador Izraela u UN Deni Danon, prenosi AP.

Danon je pozvao Savet bezbednosti da osudi postupak Irana i "odmah okonča iranske provokacije".

Izvor: Tanjug

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

History Chanel

10.02.2018 20:59

Ovo me podsjeca na ono kada su Poljaci ,,napali,,Njemacku patrolu i kada je Sjeverni Vijetnam ,,napao,,Americke ratne brodove.

ODGOVORITE
Name

YES

10.02.2018 22:41

OVO je ispiranje mozga normalnim ljudima - ?

Name

Tz

11.02.2018 02:56

Zdrobice neko i taj izrael a i treba.

ODGOVORITE
Name

malo sutra

11.02.2018 21:10

Izrajel je drzava, podrzavam izrajelski mučenički narod. zivio Izrajel...

Name

visegrad

11.02.2018 08:03

Branili Izrael u Siriji ??? Nismo mi budale ?

ODGOVORITE
Name

GANDI

11.02.2018 10:12

A Kim jong nema pravo da se brani. A doduse oni su Asiati pa tako ne pripadaju vasem narodu.

ODGOVORITE