Šulc odustaje od funkcije ministra

Lider njemačke Socijaldemokratske partije /SPD/ Martin Šulc izjavio je da neće preuzimati ministarsku funkciju u novoj koalicionoj vladi.

Svijet 10.02.2018 | 19:16
Šulc odustaje od funkcije ministra
Šulc, za kojeg se govorilo da će predvoditi Ministarstvo spoljnih poslova nakon postizanja dogovora sa konzervativcima njemačkog kancelara Angele Merkel, u saopštenju izražava strahovanje da bi predstojeće glasanje članstva SPD-a o novoj koaliciji "moglo biti ugroženo diskusijama o njemu". 

"Iz tog razloga objavljujem da odustajem od ulaska u vladu. Svi učestvujemo u politici radi naroda ove države. Zbog toga lične ambicije moram da ostavim iza, a da ispred sebe stavim interese partije", kaže Šulc. 

Britanski dnevnik "Gardijan" ističe da Šulcova odluka označava kraj 12 mjeseci dramatičnih uspona i padova nekadašnjeg predsjednika Evropskog parlamenta. 

On je u januaru prošle godine izabran za lidera SPD-a uz 100 odsto pšodrške članova partije i rezultati anketa pokazivali su da bi na izborima u septembru mogao biti i novi kancelar. Međutim, on je na čelu SPD-a ostvario najgori izborni rezultat od okončanja Drugog svjetskog rata. 

Tokom sedmice su se u njemačkim medijima pojavili izvještaji da se Šulc suočava sa pobunom unutar SPD-a, a tabloid "Bild" je navodio da su mu delegati iz ogranka u pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija postavili ultimatum da odustane od svojih težnji da bude na čelu Ministarstva spoljnih poslova. 

Sredinom sedmice Šulc je objavio svoju namjeru da će predati rukovodstvo SPD-a bivšem ministru rada Andrei Nales koja bi tako postala prva žena rukovodećoj poziciji partije u njenoj 155 godišnjoj istoriji.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar