Pokušavamo naći interes sa SAD

Srbija pokušava da nađe određene zajedničke interese sa novom američkom administracijom, rekao je srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

Republika Srpska 09.02.2018 | 13:33
Pokušavamo naći interes sa SAD
On je to istakao posle susreta sa Vesom Mičelom i uoči razgovora sa Reksom Tilersonom, a za Glas Amerike je dodao da je susret sa Mičelom bio praktično uvod u susret sa Tilersonom, sa kojim se sreo i nedavno u Beču.

Podsetivši da je Mičel novi čovek u američkoj administraciji, koji je zamenio Viktoriju Nuland, Dačić je rekao da on nije iz tog klasicnog formata Stejt Deparmenta i predstavlja "čoveka nove američke administraije". 

"Imajući sve to u vidu trudimo se da na najozbiljniji način priđemo najvažnijim nosiocima američke zvanične državne politike. To su predsednik Tramp, potpredsednik Pens, Tilerson, kako bismo videli da li postoji razumevanje za srpske argumente", rekao je Dačić. 

Podsetivši da će se 28. jula navršiti vek od kada se srpska zastava zavijorila na Beloj kući, Vudro Vilson je to uradio u čast srpskog naroda koji su pali kao žrtve u Prvom svetskom ratu, a bio je i veliki prijatelj Mihajla Pupina, Dačić je kazao da nakon toga, u ovom trenutku odnosi dve države su došli u jednu, kako je ocenio, fazu potpunog nepoklapanja. 

"Čak ne bih rekao ni ne poklapanja, nego velikog sukobljavanja. Imali smo čak i bombardovanje", naveo je Dačić. 

Dačić kaže da misli da sada dolazi do promena, barem u tom smislu da postoji spremnost da se saslušaju naši argumenti i da se saslušaju naši predlozi kako mi mislimo da se određene stvari mogu rešavati i šta nam je zajednički interes. 

A to je, naveo je ministar, bezbednost, stabilnost, mir u regionu. 

"Da bi do toga došlo, to se ne može ostvariti bez dogovora sa srpskim narodom kao najvećim narodom u regionu. Da bi do toga došlo mora da se pronađe neki zajednički, ja to zovem minimumom zajedničkog interesa, ne moramo maksimum, da dođemo do miniuma. I zato mislim da je ovaj sastanak sa Mičelom bio veoma koristan", kazao je Dačić. 

Upitan šta za Beograd znači pravno obavezujući sporazum sa Prištinom i da li je to priznavanje Kosova, Dačić je rekao da taj sporazum znači da "mi treba da regulisemo naše odnose, da nemamo bilateralne sporove sa Kosovom". 

A na opasku da li to podrazumeva dve države, Dačić kaže da "oni mogu da razmišljaju o tome kako hoće pojedinačno, ali da EU kao organizacija ne moze da utvrdi takav stav nikada zato što postoji pet zemalja koje nisu priznale Kosovo". 

"Ako neko misli da mi sad treba da prihvatimo ono što su jednostrano uradili Albanci, mislim da to nije realno", naveo je ministar. 

Govoreći o istrazi ubistva Olivera Ivanovića, Dačić je ponovio da Srbija nije dobila nikakve informacije iz Prištine.

(Tanjug/B92)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Haris

09.02.2018 14:14

Pošalji Dačiću Dodika u SAD na razgovore :)

ODGOVORITE
Name

EU

09.02.2018 14:49

E,jest on bolji,hehe...

Name

Kumic

09.02.2018 16:26

Kako ces znati kad si se bavio izlozbom u UN o jasenovcu to nijedan medij nije propratio u Srbiji

ODGOVORITE
Name

Kapetan Dachi

09.02.2018 17:28

Samo dobro nauciti neku kantri pjesmu i Donaldu na uvce zapjevati.Tako se privlace investitori,kao sa Erdoganom..

ODGOVORITE
Name

bsk

10.02.2018 10:26

Kakav interes amerike samo lupeta koga interesuje srbija sta srbija moze da pruzi americi mi smo teski sami sebi izmedju nas je vise mrznje nego igde stranke nas zavadile kome smo mi potrebni pre sto nesto izvalis prvo dobro razmisli.

ODGOVORITE