EL: CSKA pao u Valensiji, Makabi čuva 8. mjesto!

Ekipa Valensije nanela je peti poraz lideru Evrolige moskovskom CSKA u dramatičnom susretu 22. kola elitnog takmičenja – 103:99.  Drama u Valensiji: Trojka "slomila" CSKA! Prvak Španije u posljednjim sekundama izborio pobjedu protiv Moskovljana. Heroj "La Fontete" je Alberto Abalde, strijelac odlučujuće trojke.  Poraz Barse pre upoznavanja s Pešićem.  Katalonci izgubili u Izraelu, uoči dolaska srpskog stručnjaka.  Poslednji trijumf Panatinaikosa u Evroligi? Sve će reći predstojeći referendum.

Košarka 08.02.2018 | 23:14
EL: CSKA pao u Valensiji, Makabi čuva 8. mjesto!
Ekipa Valensije nanela je peti poraz lideru Evrolige moskovskom CSKA u dramatičnom susretu 22. kola elitnog takmičenja – 103:99.

Domaćin je boljom igrom u drugoj deonici došao do prednosti koju je čuvao do ulaska u poslednja tri minuta, kada su 'Armejci' uspeli da uvedu meč u neizvesnu završnicu.

Ipak, 'Slepi miševi' su se bolje snašli i u penal završnici, i posle trojke Vitalija Fridzona na šest sekundi do kraja za 100:98, pa su na kraju zasluženo slavili.

Valensija je stigla do osme pobede i nalazi se na 13. poziciji, dok sada Olimpijakos ima priliku da ponovo smanji zaostatak za Moskovljanima na jednu pobedu.

Najzaslužniji za pobedu je bio Erik Grin sa 19 poena, Bojan Dubljebić dodao je poen manje i tri asistencije, dok je Alberto Abalde, strelac izuzezno važne trojke u samom finišu, ubacio 17, pored šest uspešnih dodavanja.

S druge strane blistao je duo Nando De Kolo-Vil Klajburn. Francuz je imao 30 poena i po tri uhvaćene lopte i asistencije, dok je Amerikanac zabeležio 27 poena.

Publika u Valensiji videla je jedan od najuzbudljivijih mečeva sezone!

Domaćin je u poslednjoj četvrtini postigao 30 poena, a gostu ni 33 nisu bila dovoljna za pobedu u čuvenoj "La Fonteti", na parketu prvaka Španije.

Uporni "armejci" gubili su kroz kompletnu drugu i treću četvrtinu, a u poslednjoj su se vratili iz minusa od 11 poena (77:66) i poenima Korija Higinsa i Nanda De Koloa dva puta izjednačili u završnih minut i po.

Poslednji put bili su egal 45 sekundi pre kraja, posle čega je u prvi plan stupio heroj meča, mladi Alberto Abalde (95:95)!

Smireni Španac pogodio je 21 sekund pre kraja svoju treću trojku, za "prelomnih" 98:95! Tim potezom presudio je favorizovanim Moskovljanima.

Valensija - CSKA 103:99 (21:23, 28:19, 24:24, 30:33)

Nekadašnji đak Huventuda dao je ekipi prednost koju Andrej Voroncevič nije odmah "poništio" trojkom, posle čega je Vil Tomas iznudio faul i slobodna bacanja za 100:95. Vitalij Fridzon potom je ipak pogodio trojku, da ponovo "zakuva" situaciju šest sekundi pre kraja, a Crnogorac Bojan Dubljević iskoristio je zatim jedno slobodno bacanje, za 101:98, pet sekundi pre kraja.

Nesalomivi gosti ni tad nisu bili gotovi, već tek posle nekoliko sekundi, kada je Nando De Kolo namerno promašio drugi penal (pri rezultatu 101:99), ali su četiri sekunde pre kraja loptu ipak uzeli domaći i poenima Erika Grina potvrdili veliku pobedu. Svoju osmu u Evroligi ove sezone!

Najefikasniji igrači sjajne utakmice bili su Grin (19), Dubljević (18), Abalde (17) i Tomas (14) među domaćima, odnosno Nando De Kolo (30) i Vil Klajburn (27) među gostima, koji su do ove večeri imali niz od pet uzastopnih pobeda u Evroligi.

CSKA (17-5) je uprkos porazu miran na prvom mestu tabele, dok se Valensija (8-14) bar na veče izjednačila sa Bambergom i Crvenom zvezdom mts, koje imaju po osam pobeda.

Na otvaranju kola, Makabi je u Tel Avivu sitgao do veoma važne pobede nad Barselonom 94:82, čime se učvrstio na osmoj poziciji, poslednjoj koja vodi u četvrtinu finala.

'Ponos Izraela' do 12. trijumfa predvodio je Pjer Džekson sa 18 poena, najbolje ga je pratio Noris Kol sa 14, ali i šest asistencija i pet skokova.

Dvocifreni su bili još Deandre Kejn sa 11, odnosno Majk Rol sa 10 poena, dok je u redovima Barselone najefikasniji bio Tomas Ertel sa 18 poena i deset dodavanja.

Svetislav Kari Pešić mogao je i gledajući utakmicu Makabi - Barselona da vidi šta fali timu koji će voditi već u sledećoj utakmici.

"Blaugrana" je na gostovanju "Ponosu Izraelu" doživela peti poraz u poslednjih šest kola Evrolige i tako omogućila osmoplasiranom Makabiju da joj "pobegne" čak pet pobeda.

Pred Pešićem neće biti lak zadatak da trgne i "zategne" ekipu protiv koje su ovog četvrtka bekovi Makabija Pjer Džekson i Noris Kol postigli 18 i 14 poena, u 12. trijumfu svog tima.

Makabi - Barselona 94:82 (22:23, 24:15, 19:23, 29:21)

Poene za Katalonce postizala su šestorica igrača, među kojima je samo jedan bio jednocifren. Tomas Ertel dao je 18, Adam Hanga 17, Ante Tomić 14, a Pau Ribos 10, koliko je ubacio i Huan Karlos Navaro, veteran koji je bio u timu i kada ga je Pešić početkom veka vodio do titule prvaka Evrope.

Ove zime, njih dvojica sreću se u mnogo težoj situaciji, u kojoj je Barsi potrebna hitna reakcija.

U duelu srpskih internacionalaca slavio je Dragan Milosavljević, pošto je Unikaha kao domaćin porazila Efes Vladimira Štimca 81:68, zadržavši tako šanse da se domogne druge faze.

Adam Wačinski imao je 20 poena i samo jedan promašaj iz šest šuteva iz igre, Milosavljević se istakao sa 12 poena (2/4 za dva, 2/3 za tri) i po pet skokova i asistencija, dok je Džejms Ogastin ubacio 10.

Kod gostiju je bolji od ostalih bio Erik Mekolum sa 16 poena, dvocifren je bio i Zoran Dragić sa 12, a Štimac je imao svega dva poena (1/4 iz igre), dva skoka i ukradenu, za deset minuta u igri.

Unikaha je ostavila tanku, ali opet nekakvu četvrtfinalnu nadu trijumfom nad Efesom, čime je zaostatak za osmoplasiranim Makabijem ostala tri recke - 81:68 (23.12, 17:16, 23:27, 18:13).

Osim u nekoliko kratkih vremenskih intervala s početka utakmice, Unikaha je praktično 38 minuta imala vođstvo u svojim rukama, od toga dvocifrenu razliku dobrim delom. Već posle uvodnog kvartala Unikaha je vodila i sa 23:10, do poluvremena je imala 40:28 u svojim rukama, a tokom treće četvrtine razlika se penjala i na maksimalnih 17 poena (52:35). Efes je, doduše, uspeo da iskoristi neke Unikahine prazne minute i sačuva obraz u Malagi. I pored toga što je na startu poslednje deonice Efes imao savršenu priliku za preokret, pošto je umanjio minus na samo četiri poena (65:61), Unikaha je dobro reagovala i brzo se vratila na staro.

Ekipu je pokrenuo Alberto Dijaz sa penala, da bi Džejms Ogastin i Adam Vašinski vezanim poenima i serijom 8:0 opet došao do opipljive prednosti. Poene vredne sigurne pobede ubacio je Dragan Milosavljević na 75 sekundi pre kraja.

Unikahu je predvodio Vašinski s 20 poena, dok je Ogastin skupio 10 poena i 12 skokova. Milosavljević je za 27 minuta na terenu upisao 12 poena (4/7 iz igre), uz po pet skokova i asistencija. Na drugoj strani Erik Mekolum je ubacio 16 poena. Vladimir Štimac je odigrao 11 minuta i ubacio samo dva poena (1/4 iz igre), uz još dva skoka. 

Konačno, do nova dva obda stigao je i Panatinaikos pobedivši Baskoniju 80:76, a meč u Atini obeležio je bojkot himne Evrolige od strane domaćih igrača.

Džejms Gist i Keni Gejbrijel imali su po 15 poena u redovima domaćih, Nikos Papas ubacio je 12, a Kris Singlton deset.

U španskom sastavu, koji je napravio korak unazad u borbi za plej-of, Tornike Šengelija i Rodrig Bobua takođe zabeležili po 15 poena.

Dok se igrao meč u Tel Avivu, PAO je kod kuće uz protest protiv Evrolige ostvario i 14. pobedu i bar na veče se popeo u društvo od četiri najuspešnija tima.

Panatinaikos - Baskonija 80:76 (21:22, 25:18, 21:13, 13:23)

Nakon što su navijači izviždali, a košarkaši domaćih bojkotovali himnu takmičenja, "zeleni" su istrčali na teren potpuno fokusirani na svoj zadatak i zaustavili su zahuktalu ekipu iz Vitorije, koja je prošle nedelje u mečevima protiv Zvezde i Barselone ubacila skoro 200 poena.

Keni Gebrijel i Džejms Gist imali su sa po 14 postignutih poena rešenje za igru Baskijaca, a lider Panate Nik Kalates (na slici) je uz sedam poena ostvario i čak 11 asistencija. Na drugoj strani, Rodrig Boboa i Tornike Šengelija bili su sa po 15 poena razigraniji od drugih, ali to nije bilo dovoljno da gosti izbegnu poraz u dvorani šampiona Grčke.

Baskonija je ovim porazom ostala dve pobede ispod "crte" za plasman u plej-of.

Najveći poznavaoci košarkaških prilika u Evropi okarakterisali su Panatinaikosov meč sa Baskonijom kao "susret istorijskog značaja", pošto bi u teoriji ovo mogla da bude poslednja utakmica za atinskog velikana u Evroligi. Ili poslednja utakmica za klub pod vođstvom kontroverznog vlasnika Dimitrisa Janakopulosa. Sve će zavisiti od predstojećeg referenduma, na koji će navijači Panatinaikosa izaći uskoro (još se čeka zvanični datum) i glasati za budućnost kluba u elitnom takmičenju. Čini se da su oni već rekli svoje, pošto su uoči susreta sa Baskonijom izviždali himnu Evrolige, dok su igrači bojkotovali izlazak na parket tokom intoniranja iste. 

PAO je utakmicu sa Baskonijom dobio rezultatom 80:76 (21:22, 25:18, 21:13, 13:23) i tako ostao u trci za četvrtim mesto, pa čak i višim plasmanom, što u četvrtfinalu donosi prednost domaćeg terena. 

Panatinaikos je iskoristio sirovu atletsku moć tandema Džejms Gist - Keni Gabrijel i uz odličnu saradnju sNikom Kalatesom učinili da gosti iz Vitorije u najvećem delu utakmice budu u zaostatku. Mada, tim Ćavija Paskvala je mogao da stvari reši mnogo jednostavnije. Odnosno, da ne omogući Baskoniji da se vrati u život i tako poslednjih 90 sekundi utakmice odigra pod ozbiljnom tenzijom. Sve je počelo nepunih minut ranije, kada je prvo Luka Vildoza pogodio trojku za 80:71, a kada je Met Džening iskoristio veliku grešku i kaznio je novim dalekometnim hicem, domaćinu je ušla voda u uši. Panatinaikos je bio u velikom problemu da kreira validan napad, zbog čega je Ilimane Diop iskoristio svoju visinu i Dženingov alej-up pretvorio u nove poene za Baskoniju i rezultat 80:76, na tačno minut pre kraja utakmice. 

Mada je Panatinaikos bio u problemu da overi trijumf na vreme, ni Baskonija nije iskoristila svoje šanse, već je ušla u nepotrebnu trku sa protivnikom, izgubio možda i ključnu loptu na 31 sekund do kraja i tako ostao bez prave šanse da napravi senzacionalni preokret. Domaćin je dobrom odbranom u dva navrata to i sprečio. 

Kod Panatinaikosa četvorica igrača imali su dvocifren učinak, a najefikasniji su bili Gabrijel i Gist sa po 15 poena. Nikos Papas je dopisao 12, a Kris Singlton 10 poena, uz devet skokova. Kalates je ubeležio sedam poena i čak 11 asistencija. Kod Baskonije takođe su njih četvorica bili na 11+ poena, a po 15 skupili suTornike Šengelija i Rodrig Bobua. Johanes Vojtman je upisao 11 poena i osam skokova. 

Evroliga – 22. kolo:

Makabi – Barselona 94:82
Panatinaikos – Baskonija 80:76
Valensija – CSKA 103:99
Unikaha – Efes 81:68

petak:
18.45 Fenerbahče – Bamberg
19.00 Crvena zvezda – Armani
19.00 Žalgiris – Himki
20.45 Real Madrid – Olimpijakos

Tabela: CSKA 17-5, Fenerbahče 14-7, Olimpijakos 14-7, PAO 14-8, Real 13-8, Žalgiris 13-8, Himki 12-9, Makabi 12-10, Baskonija 10-12, Unikaha 9-13, Bamberg 8-13, Zvezda 8-13, Valensija 8-14, Armani 7-14, Barselona 7-15, Efes 6-16.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar