Asanž od danas na slobodi?

Britanski sud trebalo bi danas popodne da odluči da li će ta zemlja povući nalog za hapšenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža. Prema ocjeni agencije AP, time će biti uklonjena značajna pravna prepreka za njegovo napuštanje ambasade Ekvadora u Londonu.

Svijet 06.02.2018 | 09:35
Asanž od danas na slobodi?
Ukoliko sudija presudi u korist Asanža, on će moći da izađe iz ambasade prvi put poslije pet godina, ali će isto tako moći da ostane i dalje u ambasadi, s obzirom da i dalje postoji tajna optužba SAD zbog objavljivanja povjerljivih američkih dokumenata. Mogao bi, takođe, da ode u Ekvador, koji mu je ponudio državljanstvo i azil.

Ukoliko sudija ne bi presudio u korist Asanža nalog za hapšenje i dalje bi bio na snazi.

Pravni tim Asanža raspravljao je 26. januara u sudu u Vestminsteru da bi trebalo povući nalog za njegovo hapšenje, a advokat Mark Samers rekao je da je nalog izgubio "svoju svrhu i funkciju" jer je povezan sa istragom seksualnih zločina protiv Asanža u Švedskoj, koja je okončana bez da je optužen za nepravdu.

Švedske vlasti više ne potražuju Asanža, ali britanske vlasti navode da nalog za hapšenje mora da ostane na snazi jer Asanž ne bi trebalo da bude nagrađen zbog zastarijevanja slučaja u Švedskoj.

Kako su ranije rekli njegovi advokati, Asanž pati od nekoliko psihičkih i mentalnih problema zbog dugog boravka u zgradi ambasade.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar