Za plin potreban matični broj

Zakon o akcizama i pravilnik o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, koji su počeli s primjenom 1. februara, stvorili su ogromne probleme uvoznicima i distributerima propan-butana i autoplina.

Bosna i Hercegovina 05.02.2018 | 09:31
Za plin potreban matični broj
Cisterne su danima na terminalima, a mnogi distributeri ne žele prodavati plin jer se boje da će prekršiti zakon.

Naime, kako bi prodali plin koji će potrošač koristiti za, na primjer, grijanje ili kuvanje, uvozniku ili distributeru se na teret stavlja potencijalna krivična odgovornost ako kupac plin iskoristi za pokretanje vozila.

''Zakon je odredio da se od 1. februara prilikom uvoza propan-butana, koji se na tržištu planira prodavati za opskrbu motornih vozila, plaća putarina u iznosu od 0,40 KM po kilogramu. To ne bi bilo sporno da prateći pravilnik nije odredio da se prilikom uvoza propan-butana koji nije namijenjen prodaji za opskrbu motornih vozila mora popuniti izjava kojom uvoznik pod punom kaznenom i materijalnom odgovornošću izjavljuje da će tako uvezen propan-butan, neobrađen, oslobođen trošarine, prodavati isključivo korisnicima koji taj plin neće koristiti u vozilima'', izjavio je za "Klix.ba" izvršni direktor GTG Plin Emir Berbić te dodao da oni ne mogu znati šta će krajnji korisnici raditi s propan-butanom.


Zbog te stavke, uvoznici su ograničeni jer uvezeni plin u cisternama ne mogu prodavati kompanijama koje se bave punjenjem propan-butana u boce.

''Uvoznik je ograničen i plin napuniti u boce u svojoj punionici te ga prodavati na benzinskim pumpama koje bi vršile daljnju distribuciju. Time je ovaj zakon uvoznicima propan-butana onemogućio slobodnu trgovinu te pojedine trgovce i potrošače stavio u neravnopravan položaj. S druge strane, zakon, a ni pravilnik nisu se precizno odredili prema pojmu 'krajnji korisnik', što otvara prostor za manipulacije. Jesu li to i pravne osobe koje plin koriste za obavljanje osnove djelatnosti (trgovina plina na malo) ili samo potrošači koji na neki način vrše utrošak, odnosno sagorijevanje plina, ostaje nejasno", dodao je Berbić.

Pravilnikom je određeno i to da je teret dokazivanja utroška plina na uvozniku, čime bi uvoznik trebalo da odredi za šta će kupac koristiti propan-butan. Međutim, najveći problem je legitimacija građana prilikom distribucije propan-butana u bocama.

''Distributeri propan-butana u bocama sada moraju legitimirati kupce. Shodno navedenom pravilniku, obveza obveznika neizravnih poreza je voditi evidenciju o prometu tekućeg naftnoga plina koji nije namijenjen za vozila, a to podrazumijeva uzimanje ličnih podataka od fizičkih osoba u maloprodajnim skladištima u obliku imena, prezimena, mjesta i adrese kupca, JMBG-a, registracijske oznake vozila, opreme i drugo, što je u direktonoj koliziji sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka'', objašnjava Berbić.

Distributeri najavljuju da su to samo neki od problema koji su nastali u dva dana, ali da će vikend donijeti dodatne probleme i poteškoće u poslovanju distributera propan-butana.

(Nezavisne/Klix.ba)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

ovo

05.02.2018 10:02

Nema nigdje pa ni u Africi i oni su nas prevazisli.

ODGOVORITE
Name

ZAKON

05.02.2018 10:30

Protiv takvog zakona koji je u sukobu sa drugim zakonima i odredbama Ustava BiH kojima se direktno krše odredbe koje se odnose na zaštitu ljudskih prava, treba pred Ustavnim sudom pokrenuti postupak za njegovu ocjenu ustavnosti i zakonitosti.

Name

Re Emiru,

05.02.2018 12:19

Ti vec sada osuđujes stanovnistvo za morebitni teror, uzimam se za pravo da ti kazem ; da si ti totalni ludacina ,ne jebi narod ,pustite te svoje bolesne zakone.

Name

Igor

05.02.2018 10:08

Hahahahahahahaha Evo ti boca plina ali ako je stavis u gepek prijavicu te .

ODGOVORITE
Name

X

05.02.2018 10:39

ZA RVAM NIJJE VIŠE DOSTA NASIH PODATAKA ISTETOVRAJTE NAM NA CELU SVEVE STO VAM TREBA.SRAM VAS BILO ZIVE NAS SAHRANJUJETE.PRAVICE TE PUTEVE A VI POVECAVATE SEBI PLATU.U BIJAFRI JE VECA SLOBADA A ISTO SMO GLADNI.

Name

Ante

05.02.2018 10:22

Dobro je to das maticni broj dobijes bocu plina dzaba.

ODGOVORITE
Name

Uzasno,

05.02.2018 10:48

Gori ste od rezima severne koreje, bando to se tamo ne događaju takvi teror potezi ,sta im covek kaze - laksije mije 'da im j**em mamu staljinisticku .

ODGOVORITE
Name

djukak

05.02.2018 11:00

Suprotno Zakonu o zaštiti ličnih podataka Dobiće maunu od mene.

ODGOVORITE
Name

Apsurdna Drzava

05.02.2018 11:24

Plin je ekoloski najprihvatljiviji na sus motorima.I umesto da stimulisu voznju na taj energent oni ga zacjepili jos 40 feninga.Ko vele ne mozete se vozati jeftino.

ODGOVORITE
Name

Alo Alo

05.02.2018 11:40

Bruka na svu ovu bijedu,poskljupljenja,odlazak radno sposobnih i sve veci broj oboljelih od najtezih bolesti. Sta je ovo pakao? Maticni broj je licni podatak kao i licno ime,prezime,i adresa,te se ne moze i ne smije zahtjevati pri kupovini boce plina. Zakonom je propisano kada se moze zahtjevati Jmbg.

ODGOVORITE
Name

N

06.02.2018 04:15

Pa niko te ne tjera da koristiš. No lična no plin. Uostalom ionako je struja pojeftinila 113% kako reče trandža.

Name

Putin

05.02.2018 15:26

Zasto ne uvozite iz Rusije, jeftinije i bez akciza. Pitam se kome cete prodavati za 5 godina kada svi odemo iz proklete drzave

ODGOVORITE
Name

Re

05.02.2018 20:04

Ti si promašio temu i uopšte nisi razumio šta piše u tekstu.