Guteres uputio kritike Prištini

Generalni sekretar UN Antonio Guteres je u tromjesječnom izvještaju o stanju na Kosmetu, koji će biti prezentovan na sjednici Savjeta bezbjednosti 17. februara, uputio oštre kritike vlastima u Prištini uz ocjenu da su "nazadovali" procesi vezani za početak rada Specijalnog suda za zločine OVK i demarkaciju sa Crnom Gorom.

Svijet 03.02.2018 | 15:52
Guteres uputio kritike Prištini
"Nedavni pokušaji određenih poslanika da ukinu zakon o Specijalnom sudu i podriju kredibilitet te institucije je duboko razočaravajući. Pozivam političke lidere na Kosovu da pokažu punu privrženost pravdi i vladavini zakona", naveo je Guteres.

On je u izvještaju, u koji je imao uvid RTS, poručio da je formiranje Specijalnog suda i Tužilaštva ključni korak kojim "Kosovo treba da pokaže iskrenu želju da podrži vladavinu prava".

Kao drugi ključni događaj u prethodna tri mjeseca, šef UN naveo je ubistvo jednog od lidera Srba sa sjevera, Olivera Ivanovića, ističući da je to ubistvo izazvalo "šok i bjes" na Kosovu i Metohiji i u širem regionu.

Šef UN, upozorio je, nakon dugo vremena, na sporost procesa povratka prognanih, navodeći da se tokom 2017. godine na Kosmet vratilo svega 498 osoba – najmanje od 2000. godine, od kada se o ovom problemu izvještavaju ambasadori Savjeta bezbjednosti.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar