Čović o glasanju: Nisam iznenađen!

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH, izjavio je da nije iznenađen ishodom glasanja o prijedlozima izmjena Izbornog zakona u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Bosna i Hercegovina 31.01.2018 | 22:09
Čović o glasanju: Nisam iznenađen!
"Mi smo i očekivali jednu takvu informaciju iz Parlamenta, ali eto trebalo je nekih osam mjeseci da taj zakonski prijedlog završi svoj put. Iako je naš prijedlog prošao Dom naroda i iako smo mi smatrali kako postoji šansa da se nekim korekcijama to popravi, danas smo vidjeli da je samo 11 zastupnika za i nije se tu imalo što posebno očekivati. Još gore je, koliko vidim, prošao SDA-ov prijedlog, koji je više poslan da bude konkurencija našem, a ne s realnom šansom da bude usvojen", izjavio je Čović za Fenu pred početak večere s kolegama iz Predsjedništva BiH i predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Žozefom Dolom u Briselu.

Sutra će uslijediti i pojedinačni razgovori Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića s Dolom, a glavna tema će biti izmjene Izbornog zakona BiH.

"Iznijećemo svoje prijedloge i pokušati naći neki kompromis, ako ga je uopće moguće naći. Ja ću ostati optimističan i dok god postoji šansa trebamo učiniti sve da kroz zakonske izmjene definiramo način izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda te vlasti u Gradu Mostaru i onda u miru očekivati izbore i provedbu izbornih rezultata", poručio je Čović.  

On ističe kako je taktika bošnjačkih stranaka da se ništa ne promjeni  i da idu samo „na kartu kozmetičkih izmjena kako bi tražili krivca zašto se nešto ne događa, a u osnovi nastojali dočekati izbore u istom ambijentu kao do sada“.

"To bi bilo najgore od svih loših rješenja. Zato se nadam da ćemo i kroz večerašnje i sutrašnje razgovore prepoznati tu potrebu kod svih nas i tražiti konkretna rješenja. Dok god postoji šansa treba uložiti svu moguću energiju. Naš minimum je osigurati da konstitutivni narodi mogu izabrati legitimne predstavnike u Predsjedništvo i Dom naroda. Ako to uspijemo onda smo stvorili ambijent da se potpuno okrenemo ekonomskim i socijalnim reformama koje su najnužnije", smatra Čović.  

Govoreći o aktivnijoj ulozi međunarodne zajednice u razgovorima o izmjeni Izbornog zakona BiH, Čović kaže kako mu se čini da su svi potcijenili značaj ovog pitanja i da je to problem.

"Kada smo mi prije godinu i po govorili koliko je potrebno imati reformu izbornog zakona tada su svi čekali da se nešto dogodi samo od sebe i vjerovali da neće doći do ovakvih napetosti. Tek kada je postalo izvjesno da bošnjačka strana želi zadržati status quo uključila se administracija SAD-a i djelimično i EU. Ja sam u razgovorima s njima jasno naznačio da to smatram značajnim i na neki način sam ih čak i ohrabrivao da nastave taj put, definisao jasne okvire koji bi se morali ispoštovati i vjerujem da će na tom tragu i oni tražiti rješenja sa svima s kojima razgovaraju.

Vrlo je jednostavna računica, što god dogovarali nama trebaju 22 glasa za to u Predstavničkom i osam u Domu naroda. I kojim god razgovorima uspijemo osigurati to, dobro je, iako mi je drago što su se predstavnici međunarodne zajednice intenzivnije uključili i da čine napor da nešto uspijemo uraditi", poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH.  

On kaže kako će se u Briselu razgovarati i o evropskom putu BiH. Podsjeća da predsjednik Evropske komisije Žan-Pol Junker dolazi u BiH 28. februara.

"Vjerujem da je to možda i posljednja šansa da mu tada formalno uručimo odgovore na Upitnik Evropske komisije i stvorimo time jednu atmosferu u kojoj se možemo nadati kandidatskom statusu, jer sam uvjeren da imamo šansu, zbog promjena u EU, biti u istom paketu s ostale četiri zemlje o kojima se govori – Albanijom, Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom. Ali, za to moramo više raditi i svakako učiniti sve da dođe do izmjena Izbornog zakona kako ne bismo ušli u veću krizu od ove koju imamo", izjavio je Čović.

Izvor: Fena

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Kraj

31.01.2018 21:21

Lopina

ODGOVORITE
Name

Re

31.01.2018 21:35

Ovaj polupao lončiće! On je očekivao da prijedlog zakona sa nekim korekcijama bude usvojen, a ekstra su ga predložili po hitnom postupku kako se ne bi mogli predlagati amandmani, tj. korekcije!

Name

Re Kraj

31.01.2018 21:52

Ma ja Srbi i Hrvati su samo lopovi.Kod vas niko.Masala.Tolike arapske pare.I sve posteno podjeljeno.Kome vi lekcije drzite.

Name

re_Re Kraj

31.01.2018 22:24

imaju lopovi i lopovi fasisti pa neka se svako nadje gdje je

Name

Cudno,

31.01.2018 22:45

Nerazumem,koliko misle ovi izvoditi grupni sex,pa dosta je hajvani

Name

Proleter

31.01.2018 23:36

Prije par dana, Kanton 10 i to upravo onaj koji je u gruntu većinski srpski, izglasao podršku progoniocima Srba, Prliću, Praljku i ekipi. Kako je zaboravio to da pomene? Šta vi ostali mislite, hoće li ga Dodik iskritikovati zbog toga?

Name

Realno

01.02.2018 03:55

Sta ovaj kriminalni glavonja trazi sa par hiljada u BiH a ne postuje ovu drzavu sramonja.

Name

@Re Kraj

01.02.2018 07:53

Izvini, a šta je trebao napisati na članak o Čoviću??? Bakir je lopov, SDA je kriminalna ili šta??? To bi se valjda moglo napisati na članak o njima... "Bolje je šutiti i biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju"

Name

Re

01.02.2018 20:17

OVAJ COVIC JE BITANGA BORI SE DA BUDE NA VLASTI DA VECINA NEBIRA MANJINU A NESMETA MU DA OVIH (11) GLASOVA DONESE ODLUKU NASPRAM (42) JEDNOSTAVNO TO JE BITANGA

Name

smoluca

31.01.2018 23:17

U BiH ima vise Roma nego Hrvata. Gdje je tu pravda i demokratija.

ODGOVORITE
Name

komisija

31.01.2018 23:47

Ustavni Sud BiH, 2016. godine djelimično prihvatio apelaciju Bože Ljubića, tada u svojstvu predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, o načinu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije, navodeći da odredba „Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu“, nije u skladu sa Ustavom BiH.Mišljenje Venecijanske komisije da je sadašnji princip, koji je preuzet iz Ustava FBiH, a koji kaže da iz svakog kantona treba birati po jednog zastupnika iz svakog konstitutivnog naroda, znači najmanje deset kantona puta tri – 30 ide direktno, pa se onda popunjava dalje, je u skladu sa najvišim evropskim izbornim standardima i principima. To zaključuje Venecijanska komisija, ali to HDZ neće da spomene,zato sto im to odgovara. Mišljenje Venecijanske komisije, mogu se slobodno izraziti, nadilazi pravna znanja naših domaćih sudionika, jer je Venecijanska komisija jedno ozbiljno tijelo koje ne bi ocijenilo da je to u skladu s evropskim principima, a da nije.

ODGOVORITE
Name

diskriminacija

01.02.2018 00:59

HDZ-ov prijedlog zakona je diskriminatorski. HDZ-ov prijedlog za izbor člana Predsjedništva BiH koristi nepostojeću teorijsku frazu "legitimni predstavnici naroda".To kao politički fenomen ne postoji u političkom sistemu ni jedne zemlje svijeta.Prijedlog HDZ je ključ bude prebrojavanje građana po nacionalnoj pripadnosti.Kod izbora članova Predsjedništva BiH u Federaciji bi se formirala tri područja - A (živi više od 2/3 bošnjačkog naroda), B (živi više od 2/3 hrvatskog naroda) i C (ostale opštine u kojima niti Bošnjaci niti Hrvati ne čine 2/3 stanovništva). Model popunjavanja federalnog Doma naroda bi takođe zavisio od broja Hrvata ili Bošnjaka u pojedinom kantonu.Misljenje Venecijanske komisije da je sadašnji princip, koji je preuzet iz Ustava FBiH, a koji kaže da iz svakog kantona treba birati po jednog zastupnika iz svakog konstitutivnog naroda, znači najmanje deset kantona puta tri - 30 ide direktno, pa se onda popunjava dalje, je u skladu sa najvišim evropskim izbornim standardima i principima. To zaključuje Venecijanska komisija, ali to HDZ neće da spomene.

ODGOVORITE
Name

Igor

01.02.2018 04:05

On ostaje optimističan. Hahahahahaha Kakav cirkus od drzave.

ODGOVORITE
Name

sjedi jedan

01.02.2018 04:58

Koliko godina se ceka na izvrsenje odluka Evropskog suda Sjedici i Finci,Zornic,Pilav ,Slaku i ostale . Ne samo da zanemarujete druge narode vec vi zanemarujete i vlastiti narod .Za vas su samo HDZ-ovi hrvati hrvati,a oni drugi hrvati su nesto drugo za vas.Spustite se gospodo na zemlju i shvatite da su svi ljudska bica sa raznolikosti i da su Hrvati jednako oni u Hercegovini, kao i oni u Srednjoj Bosni, Posavini i u entitetu RS ,ustvari citavoj BiH su jedno te isto tijelo. Suština demokratskih principa jeste da svako mora imati pravo da bira i da bude biran za bilo koji organ vlasti,.

ODGOVORITE
Name

Federacija

01.02.2018 05:34

Ma najbolje mu je dat dozivotni imunitet obecat da nece odgovarat za kriminal ida se moze druzit sa bratom po babine linije (dodik) i sve rijeseno neinteresuju njega ni Hfrvati ni izbori.

ODGOVORITE
Name

Kiki

01.02.2018 08:30

Men se cini da ce ga Komsic pomest a on ako hoce da sve blokira nek to i uradi. Onda mora OHR vidit kako i kuda dalje. Mi smo protektorat i Incko je precjednik.

Name

Pero

01.02.2018 06:06

Boze jadni mi.niko ne kaze da u bosni nema u izbornom zakonu mogucnosti za vandredne izbore to treba promjeniti a ne te nacijonalne gluposti.

ODGOVORITE
Name

Turboskara

01.02.2018 06:08

Dok god su ova trojica na vlasti nema nama života..Ima samo komentara kontra Splita.Nikad se nji trojica neće dogovoriti niokočega.Što je dobro za narod.Bolje kontrirati jedan drugom a narod ma je...š narod.A oni smo isti podijeljeni smo na naše i vaše a ustvari i naši i vaši uvijek naj...bi takvom retorikom.

ODGOVORITE