Premijer Jemena: Puč u Adenu!

Premijer Јemena Ahmed Obaid Bin Dagar je u predsjedničkoj palati u Adenu nazvao pučem napade separatista na trupe predsjednika Abeda Rabo Mansur Hadija.

Svijet 28.01.2018 | 21:50
Premijer Jemena: Puč u Adenu!
To javlja AP pozivajući se na visokog zvaničnika koji je prisustvovao sastanku, a navodi se i da je drugi zvaničnik rekao agenciji da Ujedinjeni Arapski Emirati stoje iza napada.

AP navodi da stanovništvo bježi, da je zatvoren glavni aerodrom i da su vlasti naredile evakuaciju svih aviona, u strahu da bi mogli da budu oštećeni u borbama, a državni avioprevoznik "Јemenija" otlazao je sve letove u i iz Adena.

Čuju se žestoki vatreni okršaji u oblasti Kor Maksar i vidi gust crni dim nakon napada iz vazduha, a borbe su se proširile i na druge dijelove Adena, kao i područje blizu predsjedničke palate.

Očevici tvrde da su naoružani muškaraci upali u vladine prostorije i izrešetali fotografije predsjednika Hadija.

Najmanje deset jemenskih boraca je ubijeno i 30 ranjeno danas u borbama širom privremene prestonice Aden, u koju se  Hadi pod podrškom sunitske arapske koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom sklonio pošto su šiitski pobunjenici Huti 2015. zauzeli glavni grad Sanu.

Navodi se da je premijer Bin Dagar putem Fejsbuka uputio apel arapskim zemljama da spasu Aden i spriječe da grad padne u ruke separatista sa juga, koje pomažu UAE) jer žele da sruše Hadija i otcijepe se od sjevera kojim dominiraju Huti.

Borbe su izbile nakon što je istekao rok koji je prošle nedjelje separatistički STC dao Hadiju da raspujsti Bin Darovu vladu koju optužuju za korupciju i loše upravljanje.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar