AO: Kralj tenisa - Federer osvojio 20. Grend slem!

Rodžer Federer ušao je u istoriju kao prvi teniser koji je 20 puta osvojio Grend slem turnire. Čilić odolevao, ali Federer "uzeo" 20. grend slem! Rodžer Federer ponovo šampion Australijan opena, šesti put u karijeri. . . Ovo je čak 20. grend slem trofej švajcarskom veteranu koji će ove godine proslaviti 37. rođendan. Neverovatno!

Tenis 28.01.2018 | 13:00
AO: Kralj tenisa - Federer osvojio 20. Grend slem!
Švajcarac je u svom sedmom finalu stigao do šeste titule na Australijan openu, pobedom nad Marinom Čilićem sa 6:2, 6:7(5), 6:3, 3:6, 6:1.

Federer se izjednačio sa Novakom Đokovićem i Rojom Emersonom sa po šest titula u Melburn parku.

Švajcarac je odbranio titlu iz prošle godine, ovo mu je bilo rekordno sedmo finale AO, a 30. GS u karijeri.

"Dugačak dan, lako je posle meča, ali se pre njega celog dana razmišlja šta će biti, kako će se kretati. Ovo je prava bajka koja se nastavlja za mene i moj tim. Posle sjajne prošle godine ovo je neverovatno", rekao je Federer u suzama, "Hvala Marinu na sjajnom turniru. Čestitke što si postao treći teniser sveta. Nastavi tako, mislim da možeš i više".

Delovalo je da će posle Bedenea, Štrufa, Gaskea, Fučoviča, Berdiha i Čunga savladati i Čilića bez izgubljenog seta, ali se uprkos debaklu u prvom setu Hrvat isprsio i dostojno borbio do poslednjeg poena. 

Federer je sjajno servirao, zabeležio 24 as udarca, poentirao na 80% prvih servisa, i na tome gradio svoju igru, dok je Čilić odgovarao agresivnim napadima na bekhend svog rivala, pa je meč završio sa četiri vinera više (45-41). 

Međutim, Čilić je znatno više grešio, 24 lopte više je poslao u aut ili mrežu, što ga je u ključnim trenucima odlučujućeg seta i koštalo pobede. 

Hrvat je na impresivan način preokrenuo brejk zaostatka u četvrtom setu i stigao do 2-2, a onda je na startu petog ispustio brejk priliku i to je lansirali Federera ka pobedi.

"Za mene je fantastičan dolazak do ovog finala, dve najbolje nedelje u karijeri. Imao sam šansu, izborio se za peti set, ali je Rodžer igrao izuzetan tenis. Težak početak sezone za mene i moj tim, ali možda ćemo biti u prilici da jednom podignemo ovaj trofej. Ovo je samo početak fenomenalne godine. Čestitke Federeru i njegovom timu na još jedan fantastičan početak sezone. Zeverine, Ivane, sve najbolje u 2018. godini", rekao je Čilić.

Utešna nagrada za Čilića, koji je prvi put igrao u finalu AO, je što će od ponedeljka biti treći teniser sveta, iza Federera koji se primakao na korak od i dalje lidera Rafaela Nadala.

Neverovatni Švajcarac opet na tronu, u suzama!

Rodžer Federer osvojio je svoj 20. grend slem trofej u karijeri, šesti na Australijan openu, pošto je u ovogodišnjem finalu bio bolji od Marina Čilića na "Rod Lejver areni" 3:2 (6:5, 5:7, 6:3, 3:6, 6:1)!

U čudnim uslovima, zbog vrućine je neočekivano zatvoren krov, gledali smo veliku borbu dva asa koja je trajala nešto duže od tri sata i koja je bila "prošarana" usponima i padovima.

Federer je na putu ka svom novom "popravljanju" rekorda u grend slem trofejima u čak 30. finalu koje je igrao, a izjednačio se i sa Novakom Đokovićem i Rojom Emersonom po broju osvojenih titula u Melburnu - sa po šest.

Što se tiče samog meča, Marin Čilić je očajno ušao u duel i za svega 26 minuta ispustio set, da bi se potom "podigao iz pepela" i u velikoj borbi koja je trajala sat vremena slavio je u taj-brejku.

Federer je drugo vođstvo napravio u takođe kratkom trećem setu, da bi se Čilić u četvrtom vratio, ponovo kada su ga "svi prežalili", pošto je odgovorio na "Fedeksov" brejk sa svoja dva i nakon preokreta je dobio set za finalni set.

Ipak, tu je izgubio svu snagu i Rodžer Federer je bez većih problema slavio u odlučujećem setu i tako je odbranio Australijan open.

Švajcarac ipak nije uspeo da turnir završi savršenim skorom pošto do finala nije izgubio nijedan set, s tim da nije imao ni tako snažne rivale. Počelo je pobedom nad Aljažom Bedenom, potom je bio bolji od Žan-Lenarda Štrufa, Rišara Gasketa, Martona Fušoviča, pa Tomaša Berdiha u četvrtfinalu, da bi mu meč za finalnu borbu predoa Hjeon Čung iz Južne Koreje usled problema sa žuljevima (6:1, 5:2 u trenutku predaje).

Uprkos pobedi, Federer ostaje drugoplasirani na ATP listi iza Nadala.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar