Proslava Svetog Save u Srpcu

Obilježavanje lika i djela prvog srpskog arhijepiskopa, prosvjetitelja, državnika i mirotvorca Svetog Save, u srbačkoj opštini počelo je juče u Centru srednjih škola „Petar Kočić“ Srbac, gdje je proslavljena školska slava, a nastavljeno izložbom ikona, slika i grafika sa vjerskim motivima grupe autora iz Banja Luke u holu Doma kulture u okviru koje je predstavljen i veći broj knjiga sa tematikom o pravoslavlju.

Republika Srpska 27.01.2018 | 13:47
Proslava Svetog Save u Srpcu
Sinoć je u Domu kulture održana tradicionalna Svetosavska akademija sa veoma sadržajnim prigodnim programom kojoj je prisustvovao veliki broj gradjana. Pozdravljajući učesnike prigodnog programa i posjetioce, sveštenik Željko Sarić je podsjetio na veliki značaj Svetog Save u srpskom narodu.

„Korisna je ova duhovna smotra jer u njoj uvijek nailazimo na pomoć Svetoga Save. U dobru on nam pruža novu duhovnu snagu i podršku za nova dostignuća, a u nemoći i nevoljama on nam je molitvenik pred Bogom, utješitelj, učitelj i ljekar“, kazao je protojerej Željko Sarić. On je dodao da na ovakvim duhovnim smotrama molimo Svetog Savu da pomogne da budemo bolji i složniji.



O liku i djelu Svetog Save nadahnuto je govorio i jeromonah Teofil, namjesnik manastira Osovica, koji je pritom naglasio da priča o svetitelju, prosvjetitelju i državniku Svetom Savi traje osam vijekova i da ona nema svoj kraj.

„Sveti Sava je neko na koga treba da se ugledamo, neko čiji primjer treba da slijedimo, neko za kim treba da hodimo. On je neponovljiv, ali bi nam dobro došlo da hodimo putem Svetog Save, jer je njegov put filozofija za sve nas“, rekao je jeromonah Teofil.



Načelnik opštine Srbac , Mladjan Dragosavljević je takođe sa oduševljenjem govorio o Svetom Savi.

„Čuvajući uspomenu na njegov lik i djelo, mi radimo na čuvanju budućnosti našega naroda, naših pokoljenja, čuvamo naša uvjerenja, tradiciju i običaje, čuvamo jezik i kulturu“, rekao je Dragosavljević.

Svojim prigodnim nastupom Svetom Savi u čast posjetioce su oduševili mališani iz Dječijeg vrtića „Naša radost“, Poetska grupa „Dikcionariji“ i Etno grupa „Trag“ iz Laktaša, koja se predstavila sa tradicionalnom etno muzikom Balkana u savremenoj obradi. Nastup ove popularne etno grupe povodom Savindana u Srpcu,obezbjedilo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, kao pokrovitelj manifestacije.

Svetosavske svečanosti danas se nastavljaju u svim srbačkim osnovnim školama koje Svetog savu slave i kao školsku krsnu slavu.

(BN/S. K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar