Umjesto V. Goga, Trampu WC šolja

Donald i Melania Tramp su od njujorškog muzeja Guggenheim za svoje privatne odaje u istočnom krilu Bijele kuće zatražili da im posude Van Gogov "Paysage enneige" (Snježni krajolik), ali kustos muzeja ih je ljubazno odbila, kao zamjenu im je ponudila jednu zlatnu instalaciju, preciznije WC šolju od osamnaestkaratnog zlata koju je izradio umjetnik Maurizio Cattelan.

Svijet 26.01.2018 | 15:02
Umjesto V. Goga, Trampu WC šolja
Riječ je o umjetniku poznatom po avangardnim i provokativnim instalacijama, a WC eksponat bio je dio izložbe u Guggenheimu postavljene kao kupatila na njegovu petom spratu.

Cattelan nije želio govoriti o svojem djelu, već je posjetioce pozvao da "upotrijebe umjetnost". Objasnio je da je njegova "Amerika" svojevrstan hommage revolucionarnom Marcelu Duchampu i njegovu umjetničkom pisoaru pod nazivom "Fontana".

Potpuno funkcionalnu WC školjku kritičari su opisali kao satirički prikaz izuzetno bogatih Amerikanaca, aludirajući pritom i na porodicu Tramp, poznatu po izboru brojnih zlatnih predmeta, pozlaćenih slavina, skulptura, krovova i namještaja u njihovom stanu na Manhattanu.

Kustos njujorškoga muzeja Nancy Spector na pitanje bračnoga para Tramp je odgovorila: "Umjetnik Catellan nema ništa protiv da zlatna šolja bude dugoročno posuđena Bijeloj kući. Riječ je o izuzetno vrijednom i delikatnom umjetničkom djelu, ali spremni smo uz nju poslati instrukcije za postavljanje i rukovanje", napisala je Spector u mailu upućenom Bijeloj kući.

(index.hr)

Komentari / 0

Ostavite komentar