Centar u Nišu izaziva požare

Što više Moskva insistira na tome da Srpsko-ruski centar u Nišu služi samo za gašenje požara, to se na Zapadu sve više rasplamsavaju sumnje da Kremlj na taj način pokušava da utiče na prilike na Balkanu.

Svijet 23.01.2018 | 17:54
Centar u Nišu izaziva požare
„Ne krive nas samo za Balkan, već i za uplitanje u Meksiko, a ja verujem i još ponegde“, ironično je odgovorio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na pitanje DW da prokomentariše američke optužbe oko ruske uloge u jugoistočnoj Evropi. Objašnjavajući koja je konkretno uloga Moskve na Balkanu, Lavrov je na konferenciji za novinare u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku rekao da su balkanske države „tradicionalni i bliski prijatelji“ Rusije, jer, kako je naglasio, neke od njih s Rusima dele i istu religiju. „Ja ne vidim nijednu drugu ulogu“, rekao je šef ruske diplomatije.

U „špijunskom“ gnezdu

Ali Amerikanci ruski angažman na Balkanu posmatraju u drugom kontekstu, posebno kad je reč o geostrategiji. Zato sve češće Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu doživljavaju kao neprihvatljivo vojno prisustvo nadomak osetljivih granica NATO. Ta zabrinutost kulminirala je sredinom prošle, 2017. godine, kada je pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji, zadužen i za Zapadni Balkan, u Kongresu izjavio da Sjedinjene Države nisu toliko zabrinute šta ruska baza nadomak Kosova predstavlja danas, ali jesu „šta bi ona mogla da postane“ sutra, ako Rusija dobije ono što traži od Srbije – neku vrstu specijalnog, zaštićenog statusa, uključujući i diplomatski imunitet za svoj personal u Nišu.Osvrćući se na naše pitanje ministar spoljnih poslova Rusije u nastavku je prokomentarisao rad baze u Nišu. On je podsetio da je taj centar obezbedio pomoć mnogim zemljama, „ne samo u Srbiji, već i Crnoj Gori i, čak još i više, prema zapadu“. „Mislim da tamo radi osam Rusa i deset Srba. Oni vrše monitoring stanja kada je reč o iznenadnim situacijama i kad su u pitanju katastrofe ili prirodne nepogode. Pomažu da se to ublaži, gase požare i šalju tamo specijalnu avijaciju“, naveo je Lavrov za DW. „I pored toga, američki ambasador u Beogradu javno je zatražio od rukovodstva Srbije da ne potpišu nikakav ugovor o imunitetu osoblju tog centra. Tražio je to javno, jer je, navodno, taj centar špijunsko gnezdo.“ U tom kontekstu, Lavrov je primetio da se, kada državljani drugih zemalja-članica NATO obavljajući zajedničke vežbe u Srbiji traže takvu zaštitu i imunitet, „to uopšte ne dovodi u pitanje.“

Problem je Centar u Nišu, a ne Migovi

Sa druge strane, Danijel Server, profesor na vašingtonskoj Visokoj školi za spoljnu politiku „Džon Hopkins“ i dobar poznavalac prilika na Balkanu, ocenjuje za DW da ruski Centar na samoj granici NATO (Bugarska) nije beznačajan, bez obzira na to što Srbija izjasnila za evropsku budućnost. U Vašingtonu se često mogu čuti prigovori kako Rusi „nemaju dobre namere“ kada je reč o evropskom putu država Zapadnog Balkana i da nastoje da poremete taj sveprisutni EU-trend.

Komentarišući naoružavanje Srbije ruskim avionima tipa Mig-29, Server ukazuje da američku zabrinutost „pre svega izaziva humanitarni centar“. Ruski Migovi poklonjeni vojsci Srbije su, kaže, manje važni, i to ne samo zato što su „zastareli i neupotrebljivi“, navodi taj akademik i bivši američki diplomata. „Pravo pitanje tiče se političkog i bezbednosnog saveza, a ne nekoliko komada (vojne) opreme“, kaže Server i naglašava da „članice Evropske unije ne ugošćuju ruske baze, a ova u Nišu sasvim sigurno ima dvojnu upotrebu (vojnu i civilnu).“„Voleo bih da živimo u svetu gde to ne bi bio problem, ali s Putinom na vlasti i s Rusijom koja izaziva Evropu u više različitih arena – to je veliki problem“, rekao je Server za DW.

Optužbe s razlogom?

Obrazlažući dalje ulogu Rusije na Balkanu, ministar Lavrov ocenjuje da se Rusija „okrivljuje svuda“, a što se Srbije tiče, „ona (Srbija) se okrivljuje za sve što se dešava na Balkanu“. „Evo, Crna Gora je (tek) sada prestala da spominje ruski trag u događajima oko kojih su bili toliko verbalno zabrinuti (pokušaj navodnog državnog udara i atentata na Mila Đukanovića prošle godine za šta se sumnjiče državljani Rusije i Srbije, prim.aut). Ipak, verujem da će doći do otrežnjenja“, rekao je Lavrov ne nudeći više detalja o događajima u kojima su u Podgorici već utvrđene i neke sudske činjenice.

Ali pitanje Centra u Nišu, insistira Server, neće tako lako biti skinuto s dnevnog reda u Vašingtonu. Američki profesor smatra da to Srbiju može čak i da „diskvalifikuje iz članstva za EU“.

Danijel Server takođe podseća i da nedavni zahtev Kongresa upućen Pentagonu da u roku od 180 dana dostavi izveštaj koliko svaka zemlja Zapadnog Balkana poseduje ruskog oružja i vojne opreme, nije samo stvar američkog budžetskog planiranja za narednu godinu. „To nije rutinski zahtev“, tvrdi Server. „To se bazira na ruskom ponašanju u regionu i sklonosti nekih balkanskih političara“.

„BiH ne bi izdržala Dejton 2“

Obrazlažući šta bi trebalo dalje preduzeti, Sergey Lavrov, pak kaže: „Potrebno je da na Balkanu sarađujemo, kao što smo sarađivali kada je dogovoren Dejtonski sporazum (1995), koji je još uvek temelj za Bosnu i Hercegovinu. Ima još mnogo primera gde smo zajedno sa našim zapadnim kolegama i drugim zemljama – uključujući i Tursku - sarađivali kako bismo normalizovali situaciju u tom ili nekom drugom delu Balkana“.

Na kraju, odgovarajući na pitanje DW šta misli o ideji da se organizuje „Dejton 2“, kao što to predlaže američki kongresmen Majk Tarner (iz Dejtona u Ohaju), koji je od Stejt Departmenta već zatražio da organizuje novu konferenciju o BiH pod tim imenom, Lavrov je izrazio nedoumicu, ali i ruske uslove za to: „Prvo je neophodno da saznamo šta je on mislio s tim. Nisam čuo o tome. Ali ako bi tako trebalo da ponovo pišemo (novi) ’Dejton’ – onda smo mi protiv toga. Verujem da Bosna ne bi izdržala takav izazov, jer bismo tako iznova počeli da razbijamo njenu državnost.“

(DW)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Deda

23.01.2018 18:13

Ja ružnog čovjeka bože sačuvaj.Ovaj Server sere li sere.Niko ga ne jebe ni zašta samo tambura protiv Srba i uzima za to lovu.

ODGOVORITE
Name

Re ,

24.01.2018 11:15

ameri nemoj da kenjate ,odlazite svojoj kuci ,i tamo gasite vatru "vec je pocelo i kod vas da tinja.

Name

aleksej sarapov

23.01.2018 18:33

Rusi ce glave nama srbima doci, njima je bitan uticaj u europi, trka izmedzu zapada i istoka, a srbi su narod preko kojeg se koplja lome, sta su to uradili dobro za nas, apsolutno nista, samo zakuhavaju , oni i amerika su najvece zlo , a mi smo interese njihove skupo platili, onakvu jugu unistili, privredu, ljudske odnose, danas imamo bijedu i siromastvo. Nekad su svi imali i solidno zivili, imali posao, danas ratni profiteri i tajkuni drze nas sviju u saci kao i pokvareni politicari, Dodik je potpisao smrtnu presudu za srpski narod. E nece moci vise, ginuli smo za ovo je li? Meni kao srbinu se fucka i za Srbiju i za Rusiju i natakarim ih sviju, al dodze li do rata niko vise u rov ici nece.

ODGOVORITE
Name

re

23.01.2018 19:48

Daleko ti je da dolaziš iz Sibira.

Name

SAMO ISTINA

23.01.2018 19:51

Slazem se sa tvojim misljenjem i da dodam da so Rusi oduvijek"branili"Srbe,zato smo tako i prosli.U ratovima 90.tih su medju prvima priznali srpske neprijatelje i radili sve protiv Srba.Rusofili kazu da nas nisu bombardovali,ali ja mislim da bi i to uradili da su sumnjali da to nece moci efikasno da izvedu njihovi zapadni partneri,kako ih Putin naziva.TESKO ONOM KOGA RUSIJA BRANI A KINA HRANI.

Name

Ostoja

23.01.2018 19:55

Lazes da si Srbin i aleksej. Eno ti oslobodjenja pa laj koliko oces. A sto se tice rusa boim se da gledaju samo svoj interes. Njemacka je vise para ulozila u Srbiju i RS nego Risija a njih smatramo za neprijatelja. Netrebaju nam MIG-Ovi nego njiovo trziste.

Name

RE Ostoja

23.01.2018 23:05

Ostoja slabo pamtis , brzo zaboravljas a mozda nisi ni bio izvan svoga "sela"- dali si nesto ucio iz istorije ?

Name

007

23.01.2018 20:12

Pitam se šta bi bilo da su kojim slučajem Kinezi umesto Rusa u Nišu?

ODGOVORITE
Name

ceto

23.01.2018 21:26

007 ne seri kvake.to je samo paravan.server je 100 u pravi.nemojte srbi bacati maglu citavim svijetu.

ODGOVORITE
Name

In

23.01.2018 22:18

Tesko narodu koga Radi sija brani i Kina hrani.

ODGOVORITE