Svjedok ubistva Olivera Ivanovića

Institut za forenziku u Prištini ima nekoliko snimaka, ali ih ni tužioci u Kosovskoj Mitrovici ni posle nedelju dana od atentata nisu dobili. Tužilac u Prištini juče otkazao konferenciju za novinare.

Srbija 23.01.2018 | 12:39
Svjedok ubistva Olivera Ivanovića
Uporno ćutanje kosovskih organa o dosadašnjem toku istrage ubistva Olivera Ivanovića dodatno je podgrejalo sumnje da Priština nešto krije.

Uprkos najavi, juče nisu izneti rezultati analize snimaka sigurnosnih kamera sa mesta likvidacije lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“.



Međutim, uprkos tome, Kurir nezvanično saznaje da Institut za forenziku u Prištini ima nekoliko snimaka, ali ih ni tužioci u Kosovskoj Mitrovici i posle nedelju dana od atentata i dalje nemaju.

- Jedan od svedoka dao je iskaz o čoveku koga je video da pali ovaj automobil. Prema opisu koji je dao policiji, „opel astru“ je zapalio muškarac srednjeg rasta, koji je imao kapuljaču preko glave. Svedok tvrdi da se posle paljenja udaljio u pravcu sela Suvi Do - otkriva izvor Kurira koji je upoznat sa istragom.

Bez rezultata

Javnost je juče iz kancelarije glavnog kosovskog tužioca Šućrija Sulje, umesto informacija o napretku u istrazi, dobila šokantnu vest - da konferencije neće biti, niti je bila planirana. Prištinski mediji su ranije preneli najavu upravo tužioca Sulje da će u ponedeljak saopštiti rezultate dosadašnje istrage ubistva Ivanovića i njegovo objašnjenje da će se informacije odnositi na snimke nadzornih kamera, detalje o zapaljenom automobilu „opel astra“, forenzičke dokaze i izjave šestoro saslušanih svedoka. Naknadno je usledila informacija da će kosovsko ministarstvo pravde preko Euleksa Srbiji dostaviti informacije koje poseduje o Ivanovićevom ubistvu.



Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da to što Priština odbija da Srbi budu uključeni u istragu šalje poruku da nešto ne žele da podele.

- Nadam se da će jednom biti jasno zašto nekome nije stalo da se srpski organi uključe. Veoma je teško raditi kada nemate ni uvid u materijal, niti u procesne radnje - rekao je Stefanović i dodao:

- Zato insistiramo svakoga dana - za nas je važno da državni organi budu uključeni i smatramo da bi to pomoglo. Sa kim onda da delimo podatke? Neće Priština, neće Euleks, Unmik... Koga da pitamo - Australiju, koga, pošto smo pitali sve? Očigledno je da nisu spremni da dele te podatke - naveo je Stefanović.

Skrivanje

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun nema dilemu da se iza ovoga skriva namera Prištine da uspori istragu, a u krajnjem i da sakrije izvršioce i nalogodavce.

- Očigledno je da ne žele da reaguju brzo i efikasno, da daju realna saznanja kojima eventualno raspolažu, a to sve može da ukaže na nameru da se istraga usmeri u pogrešnom pravcu i otvori prostor za manipulacije i spekulacije, ali i da se sakriju pravi izvršioci i naredbodavci - kaže Milovan Drecun za naš list.

Podsetimo, Ivanović je ubijen ispred svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici pre nedelju dana.

Rusija traži adekvatnu istragu

Rusija odlučno osuđuje „teroristički akt“ ubistva Olivera Ivanovića i zahteva adekvatnu istragu, uz učešće predstavnika nadležnih srpskih organa u punom kapacitetu, kao i međunarodnih organizacija, u skladu sa Rezolucijom 1244 UN, poručio je juče ruski ambasador Aleksandar Čepurin u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Izvor: Kurir

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dzoo

23.01.2018 13:00

Ma Cepurin mlati glogovo granje.Zatvori te Drecuna,Đurica i Vulina i saznace te ko ubi coveka. ni

ODGOVORITE