Šestog februara strategija EU

Strategija proširenja, pod nazivom "Vjerodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan", biće predstavljena 6. februara tokom plenarnog zasjedanja Evropskog parlamenta u Strazburu.

Region 22.01.2018 | 11:31
Šestog februara strategija EU
Kako su za portal European Western Balkans (EWB) potvrdili u Briselu, Kolegijum Evropske komisije, kome će predsjedavati predsjednik Žan-Klod Junker, sastaće se tog jutra u Strazburu i do podneva će usvojiti finalni tekst strategije.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han, predstaviće strategiju pred poslanicima Evropskog parlamenta istoga dana u 15 časova. U to vrijeme strategija će biti objelodanjena javno, preko portala evropskih institucija, kao i medija.

Prema pisanju medija, koji su imali uvid u strategiju, dokument "Vjerodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan" obuhvatiće opšte smjernice za brži proces integracije svih država regiona, kao i konkretnije datume za evaluaciju postignutog u Crnoj Gori i Srbiji, napominje EWB.

Prema vremenskom okviru Evropske komisije, proizilazi da će 2019. godina biti ključna za države Zapadnog Balkana.

Te godine se očekuje potpisivanje dokumenta o "sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa" između Beograda i Pristine, dok bi Albanija i Makedonija trebalo da otvore pristupne pregovore sa Briselom, a Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Takođe, ista godina će biti ključna za Srbiji i Crnu Goru po pitanju takozvanih "blokirajućih" poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, te pravdu, slobodu i bezbjednost.

Kolegijum članova komisije, koji se sastoji od 28 članova, sastaje se najmanje jednom sedmično.

Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

In

22.01.2018 12:22

BiHima strategia za izvoz nemojte vise molim vas

ODGOVORITE
Name

gavran

22.01.2018 12:46

A jeste navalili da nas ugurate u ta go.na po svaku cijenu..Nedaju nas nasa braca Rusi..

ODGOVORITE
Name

Zijad

22.01.2018 16:44

Ovaj evropski parlament ima isti izgled kao Vavilonska kula.Pametnom dosta.

ODGOVORITE