MOK: 22 takmičara Sjeverne Koreje na ZOI!

Severna Koreja će poslati 22 sportista na Zimske olimpijske igre u susednoj Južnoj Koreji idućeg meseca.

Ostali sportovi 22.01.2018 | 14:15
MOK: 22 takmičara Sjeverne Koreje na ZOI!
Severna Koreja imaće 22 takmičara na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji i oni će se nadmetati u tri sporta i pet disciplina, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet.

Pjongjang i Seul su se dogovorili da marširaju pod jedinstvenom zastavom na svečanom otvaranju ZOI, a imaće i jedinstven tim u ženskom hokeju na ledu.

Severna Koreja će u Južnu Koreju, takođe, poslati 24 zvaničnika i 21 predstavnika medija, prenosi Rojters.

"Današnji dan je prekretnica na dugom putovanju", rekao je predsednik MOK Tomas Bah, istakavši da je ovakav sporazum bio nezamisliv pre samo nekoliko nedelja.

Bah je izrazio nadu da će ZOI otvoriti vrata za svetliju budućnost na Korejskom poluostrvu.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje je, u odvojenom saopštenju, navelo da će Severna Koreja u tu zemlju poslati delegaciju koja treba da proveri kako teku pripreme za odlazak severnokorejske umetničke trupe na ZOI u Pjongčangu.

Severna Koreja je, inače, juče otkazala planove da za vikend pošalje u Južnu Koreju delegaciju, ali je ta odluka u međuvremenu promenjena.

Pjongjang je danas poslao saopštenje u kojem navodi da će poslati delegaciju 21. januara, te da bi plan posete mogao da bude sproveden kao što je ranije dogovoreno, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo.

Severna i Južna Koreja dogovorile su se ranije ove nedelje da će umetnička grupa Severne Koreje od 140 članova dvaput nastupiti u Južnoj Koreji za vreme Zimskih olimpijskih igara.

Zimske olimpijske igre biće održane u Pjongčangu od 9. do 25. februara.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar