AO - Priča: Pakao na Lejveru!

Novak i Gael "umirali" od vrućine! Meč Novaka Đokovića i Gaela Monfisa u drugom kolu Australijan opena bio je u centru je pažnje zbog nehumanih uslova u Melburnu.  Pakao Melburna u krupnom kadru! Ekstremne vrućine nisu ništa neobično za Australiju, ali je trećeg dana takmičenja na Ozi Openu bilo posebno dramatično.  "Rekao sam sudiji da nema potrebe da opominje Novaka".  Gael Monfis rekao je, posle poraza od Novaka Đokovića, da su obojica patila na terenu, istakavši da je srpski šampion jedan od najvećih atleta na ATP Turu.

Tenis 18.01.2018 | 21:45
AO - Priča: Pakao na Lejveru!
Đoković i Monfis igrali su treći meč na 'Rod Lejver areni' u vreme kada je temperatura iznosila 40 stepeni Celzijusa, a Srbin ne uspeo da slavi posle preokreta – 4:6, 6:3, 6:1, 6:3.

Prvi set dobio je Francuz, dok su u drugom obojica igrača osetila na svojoj koži simptome sunčanice i bez skrivanja pokazivali da im nije dobro.

"Uslovi nisu za igru, ovaj meč ne bi trebalo da se igra po ovoj vrućini", nekoliko novinara je potvrdilo na tribinama.

Sličnog mišljenja je i Bred Gilbert, legendarni američki trener.

"Subjektivni osećaj je da ima 60 stepeni na terenu, iako prognoza kaže da je 39", napisao je Gilber.

Monfis je inače prvi počeo da posustaje sredinom drugog seta, pošto se gotovo posle svakog poena savijao i pokušavao da uhvati dah. Činilo se da muči koleno, ali su francuske kolege prevele njegov razgovor sa sudijom u kojem je govorio o iscrpljenosti.

Potom je i Đoković nekoliko puta loše reagovao, a onda u jednom trenutku gestikulirao ka svojoj loži, odmahujući glavom i pokazujući da mu drhti desna ruka. Prvo su prisutni pomislili da se ponovo pojavio bol u laktu, ali je ova reakcija ipak zbog vrućine. U međuvremenu je zbog Gaela došao doktor, ovaj je insistirao da medicinski tajm aut primi u svlačionici, ali su ga supervizori meča vratili na teren.

Tokom prenosa se pojavila informacija da je sama podloga terena dostigla temperaturu od skoro 70 stepeni Celzijusa, a prema nezvaničnim informacijama, Novak je bio taj koji je insistirao na dnevnom terminu.

"Rekao sam sudiji da nema potrebe da opominje Novaka". Gael Monfis rekao je, posle poraza od Novaka Đokovića, da su obojica patila na terenu, istakavši da je srpski šampion jedan od najvećih atleta na ATP Turu.

"Obojica smo patili na terenu, bili su brutalni uslovi. Znao sam da će biti veliki izazov za obojicu. On je jedan od najvećih atleta, ako ne i najveći u našem sportu. Mnogo toga vraća u teren, ima snažan servis i težak je protivnik. Mučio se u drugom i pocetkom treceg seta, a posle je bila teska borba. Pored peškira sa ledom, stalno sam se polivao jer nisam mogao da se ohladim", rekao je Monfis.

Nole je preživeo paklenu borbu sa Gaelom Monfisom u drugom kolu Australijan opena, na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa, dok je istovremeno temperatura podloge išla i do 70 stepeni!

"Mislim da je i sudiji bilo teško. Rekao sam mu da nema potrebe da Novaku daje opomenu za prekoračenje vremena jer nije bilo potrebe. U jednom trenutku je bilo baš vruće”

Temperatura se neće menjati ni u danima koji slede, pošto će i u petak biti 42 stepena

“Srećno momcima. Trenirao sam po velikoj vrućini u Majamiju, mislio sam da je to dobro, ali kažem vam – umirao sam na terenu 40 minuta. Srećno momcima sutra. Sve u svemu, vreo dan u kancelariji. Bravo šampione, Novače želim ti sreću u nastavku turnira".

Pakao Melburna u krupnom kadru! Ekstremne vrućine nisu ništa neobično za Australiju, ali je trećeg dana takmičenja na Ozi Openu bilo posebno dramatično.

Uslovi u kojima su teniseri i teniserke, kao i navijači, bili prinuđeni da igraju bili su najblaže rečeno nehumani.

To su možda i najbolje na svojoj koži osetili Novak Đoković i Gael Monfis, koji su se na terenu našli u četiri časa po lokalnom vremenu – kada je temperatura na terenu iznosila preko 40 stepeni Celzijusa, dok je temperatura same podloge u jednom trenutku dostizala i 70 stepeni!

Činjenično je stanje da čelnici i organizatori nešto moraju da preduzmu kako bi se izbegla bilo kakva vrsta tragedije, posebno jer vremenska prognoza najavljuje identične temperatuje i u danima koji slede.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar