Ramine izjave izazivaju sukob

Nedavne izjave albanskog premijera Edija Rame o Srbiji, u kontekstu Kosova i Makedonije, pune su nečega što bi moglo da izazove nove etničke sukobe na Balkanu i ugrožava teritorijalni integritet više država u regionu, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Svijet 17.01.2018 | 18:02
Ramine izjave izazivaju sukob
"Obratili smo pažnju na izjave albanskog premijera Edija Rame od 14. januara, koje se tiču umješanosti njegove Socijalističke partije u proces nastanka OVK i bitke za Kosovo u susjednoj Srbiji, kao i o doprinosu ove stranke u procesu usvajanja Zakona o upotrebi jezika u Makedoniji, kojim je albanski jezik dobio status drugog zvaničnog jezika", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi TAS S.

Zvanična Moskva je naglasila da Ramina retorika pokazuje da se radi na napredovanju "notorne" Tiranske platforme, u čije nastajanje je, kako se navodi, bio uključen lično Rama.

"Stavljanje u praksu mera propisanih u ovom dokumentu prepuno je onoga što podriva ustavne temelje makedonske državnosti - Ohridski sporazum i kao rezultat toga, donosi etničke nemire u regionu. Sve ovo zajedno ide u skladu sa ambicijama za Veliku Albaniju i ugrožava teritorijalni integritet više država u regionu", ocjenio je MSP Rusije, prenosi TAS S.

Rama je ranije izjavio da njegova Socijalistička partija ima najveći doprinos za usvajanje Zakona o upotrebi jezika u Makedoniji, koji je odlukom parlamenta albanski postao drugi zvanični jezik u državnim institucijama i svim sredinama gdje živi više od 20 odsto pripadnika albanske manjinske zajednica.

Rama je obraćajući se Omladinskom forumu albanskih socijalista rekao da bi, bez Socijalističke partije, usvajanje tog zakona bilo nezamislivo, prenio je portal AlsatM.

"Ova stranka ne mijenja stav o nacionalnim interesima, ni u trenutku kada je formirana OVK i kada je održana bitka za Kosovo. Ova partija se nije i neće promijeniti od svojih stavova kada je u pitanju nacionalni interes u odnosima sa svim susjedima", rekao je Rama.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar