Danas o izmjenama izbornog zakona

Raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH danas će biti nastavljena sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH započeta 21. decembra, a na dnevnom redu nalazi se i prijedlog budžeta BiH za 2018. godinu.

Bosna i Hercegovina 17.01.2018 | 07:48
Danas o izmjenama izbornog zakona
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je u julu na prijedlog Kluba hrvatskih delegata usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, razmatra se po hitnom postupku.

Riječ je o prijedlogu izmjena i dopuna koje je utvrdio Hrvatski narodni sabor /HNS/, a kojima se reguliše izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH /FBiH/, te sprovode odluke Ustavnog suda BiH, koje se odnose na izbor delegata u Domu naroda FBiH i izbore u Gradu Mostaru.

Jednom od glavnih izmjena nastoji se obezbijediti da se hrvatski član Predsjedništva BiH bira na teritoriji FBiH sa većinskim hrvatskim stanovništvom.

Navedeni zakonski prijedlog usvojen je u Domu naroda po hitnoj proceduri još sredinom jula prošle godine, a prethodno se o njemu, na zahtjev bošnjačkih delegata u Domu naroda, izjasnio i Ustavni sud BiH, koji je ocijenio da predložena rješenja nisu štetna po vitalni interes bošnjačkog naroda.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu, koji je utvrdilo Predsjedništvo BiH u ukupnom iznosu nešto nižem od dvije milijarde KM, pri čemu je za finansiranje institucija BiH predviđeno oko 950 miliona KM, a za servisiranje spoljnog duga nešto više od milijardu KM.

Poslanici bi trebalo da razmotre i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH koji je utvrdio Savjet ministara na prijedlog Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita u čijem su sastavu ministri finansija Republike Srpske i FBiH, ministar finansija i trezora BiH i guverner Centralne banke BiH.

Cilj donošenja zakona jeste doprinos očuvanja cjelokupne finansijske stabilnosti BiH te ispunjavanje obaveza koje je BiH preuzela iz Pisma namjera sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Predloženim zakonom, između ostalog, propisano je da banke koje dobiju dozvolu za rad od Agencija za bankarstvo u Republici Srpskoj i FBiH automatski ulaze u proces osiguranja depozita.

Zakonom se osniva Agencija za osiguranje deopozita čije će sjedište biti u Banjaluci, sa filijalama u tom gradu i Sarajevu.

Na dnevnom redu su i izvještaji Kancelarije za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji 74 institucije BiH za 2016. godinu, te o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za navedenu godinu.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Cup,cup

17.01.2018 07:54

Ovi džabalebaroši, čitaj poslanici/zastupnici u Parlamentarnoj skupštini ne mogu da se usaglase oko banalnih stvari, akamoli o dopunama i izmjenama Izbornog zakona, tako da od toga, nažalost. danas neće biti ništa.

ODGOVORITE
Name

007

17.01.2018 08:17

Dogovor o Izbornom zakonu se pomera za decembar,jer se nisu stekli uslovi za njegovu primenu.

ODGOVORITE