Ruski specijalac dolazi u Srbiju

Najverovatniji dolazak diplomate Aleksandra Bocana Harčenka na mesto ambasadora Rusije u Beogradu mnogi vide kao 'ulazak u igru kad se ona najviše zahuktava'.

Svijet 16.01.2018 | 09:01
Ruski specijalac dolazi u Srbiju
Harčenkov dolazak na mesto Aleksandra Čepurina potvrdio je i predsedenik Srbije Aleksandar Vučić.

"On je istaknut, oštar, snažan diplomata, rekao bih, jedan od ruskih diplomatskih specijalaca", rekao je Vučić o Harčenku, a na pitanje kakva je poruka koju nosi njegovo imenovanje, Vučić je ocenio: "sasvim očigledna". 

Dolazak ambasadora koji važi za najboljeg poznavaoca regiona i eksperta za rešavanje problema, i diplomate - Vladislav Jovanović, i bivši ambasador u Belorusiji Zoran Milivojevic ocenjuju kao nastavak kontinuirane ruske politike prema Srbiji i Balkanu. 

Ova promena neće imati neki preveliki značaj, sa aspekta generalne linije ruske politike prema Srbiji, ujedno i Balkanu, ističu oni. 

"Ruska Federacija ima određenu politiku prema nama, i ko god da je ambasador, on će to sprovoditi. Prednost Harčenka je što je već bio na Balkanu, i to u srcu Balkana, u Sarajevu, gde su protivurecnosti i najizraženije tako da on nema potrebe za nekim posebnim pripremama", kaže bivši ambasador UN Vladislav Jovanović i dodaje: 

"Harčenko ulazi u igru kad se igra najviše zahuktava" 

I bivši ambasador u Belorusiji Zoran Milivojević smatra da tako ozbiljanog i dobrog poznavaoca" prilika u regionu i iskusanog diplomatu kakav je Harčenko, Rusija postavlja s razlogom. 

Rusija salje nekog ko, s obzirom da se ovde stvari odvijaju dinamikom koja zadire i u ruske nacionalne interese, može da odgovori na te izaove“ , kaže on. 

Uz to po njegovim rečima, "Srbija zauzima centralno mesto u regionu, garant je stabilnosti i bezbednosti mnoge stvari se tu lome što sve iziskuje da Rusija ovde bude predstavljena na najbolji mogući način“ 

Bocan Harčenko je karijerni diplomata koji je ranije bio na dužnosti specijalnog predstavnika ruskog ministarstva inostranih poslova za Balkan i učestvovao u radu komiteta Saveta za implementaciju mira koji je pratio ispunjavanje Dejtonskog sporazuma. On je bio šef odseka za zemlje bivše Jugoslavije, a potom i zamenik direktora u odeljenjima za Evropu. 

Bio je i dugogodišnji ruski predstavnik u kontakt grupi i, uz diplomate SAD i Evropske unije, predstavnik u posredničkoj trojci za rešavanje pitanja statusa Kosova i Metohije. Takođe, bio je član ruske delegacije na Dejtonskim mirovnim pregovorima i mirovnoj konferenciji o Bosni i Hercegovini u Parizu, a učestvovao je i na brojnim međunarodnim forumima u okviru kontakt grupe i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. 

Smatra se velikim prijateljem Srbije i diplomatom koji je učestvovao i učestvuje u brojnim diplomatskim bitkama u interesu Srbije. 

Prema ranijim najavama u medijima Harčenko je trebalo da zauzme Čepurinovo mestu u Beogradu, već sredinom ovog meseca

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Karadoz

16.01.2018 09:17

Zasto se samo Srbi loze na to da su Rusima nesto posebno u zivotu?

ODGOVORITE
Name

E

16.01.2018 12:03

Prvi svjetski rat ! Malo istorije i obrazovanja i sve saznas. Nisu nas Turci pomagali vec Rusi . Zato mi vas Turke ne podnosimo.

Name

razum

16.01.2018 12:35

Rusi vas vole isto onoliko ko nas turci.

Name

Igor

16.01.2018 10:16

Dovoljno je otici u inostranstvo i sresti se sa Rusima. Oni znaju da mi postojimo ali ih zaboli ona stvar a mi se kunemo u "bracu".

ODGOVORITE
Name

Re

16.01.2018 11:19

Naravno da je tako jer se mi sjetimo Rusa samo kad smo u sranju a inace lizemo dupe zapadu i zasto bi onda oni bili bolji prema nama kad mi nismo dobri sami za sebe :(

Name

razum

16.01.2018 12:37

Eto nismo lizali dupe zapadu od 91 pa do bombardovanja. pa gde su bili.

Name

SRBIJA I RUSIJA Netrebanam Unija.

16.01.2018 16:32

Dobrodoso Brate Srpski Dobrodosao Svoj Svome Rusosrpska Vojska Na KiM Daseodbrani Srpski Jerusalim Kvorudati Ultimatum 24 sata Danapuste Srbiju Injene Granice.Rusima Dati Dagrade Baze Nakosovui Metohiji.Idase Drzava Ocisti Od Siptarsko Separatisticog Parazita.

ODGOVORITE
Name

Igor

16.01.2018 19:46

Ima skola i za odrasle, nije sramota i nikad nije kasno.