Potrebna izmjena Izbornog zakona

U razgovoru s novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog savjeta HDZ-a, predsjednik stranke i hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je kako Hrvatska podupire BiH u njenim reformskim naporima i evropskom putu.

Bosna i Hercegovina 15.01.2018 | 22:17
Potrebna izmjena Izbornog zakona
Bio je to Plenkovićev odgovor na novinarsko pitanje je li vrijeme da Hrvatska na neki način promijeni politiku prema BiH "budući da su sada svi zakopani u rovovima iz kojih nema naprijed", javila je Hina.

Vezano uz Izborni zakon BiH, hrvatski premijer rekao je kako bi Hrvatska voljela da se on promijeni tako da jamči legitimno zastupanje svih konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH ili u Domu naroda.

Međutim, istakao je, to su odluke koje se moraju donijeti unutar institucija BiH i uz političku volju stranaka u toj zemlji.

Plenković smatra da je dobro što u utorak hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ide u posjetu BiH gdje će, kako je rekao, prenijeti jasne poruke prijateljstva, ali i interes za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Na pitanje jesu li se ispunili uslovi da se sa Srbijom riješe otvorena pitanja vezana uz hrvatski teritorij s druge strane Dunava, Plenković je podsjetio kako je Hrvatska pozicija tu vrlo jasna – stanje kakvo je bilo 25. juna 1991. i katastarske granice.

Dodao je da će se nastaviti dijalog sa srpskom stranom, pri čemu će se insistirati na poštovanju hrvatske teritorije  i zauzimati za nacionalne interese.

Izvor: Fena

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Global zitizen

15.01.2018 21:45

Treba svima koji imaju jos neki pasos pored BIH pasosa jednostavno oduzeti pravo glasa u BIH .

ODGOVORITE
Name

Re

16.01.2018 04:43

Tako je. Govori o ravnopravnosti BH Katolika, a ja bi volio sa su ostali narodi ravnopravni sa BH Katolicima. A tek gdje su ostali narodi u Hrvatskoj? Nigdje.

Name

popara

15.01.2018 21:47

Nema on veze o BiH,prikriveni ustasa.

ODGOVORITE
Name

mm

16.01.2018 04:19

Popara ce bit popareniji vise nego sada kako izgleda:

Name

Ujo

16.01.2018 06:39

Ujo ovo radi zajedno za Lemijem i Covicem u talu! Pa svi znamo Miline korene i za koga on radi! Krv nije voda!

Name

Sao Krajina

15.01.2018 23:18

Treba mjenjati zakon u hrvatskoj da u sao krajini mogu samo srbi glasati kao što hrvati hoće u hrrcegovini.

ODGOVORITE
Name

Katica

15.01.2018 23:30

Lijepo je da se vi Hrvaski premijer zalazete za nas Hrvate u bosni ja molim i poziva sve i Evropsku uniu da pomogne nama hrvatima u Zepcu koi smo ugrozeni prvo od opcine katastera koi nam otimaju zemlju a nesmimo doc u opcinu zaprijetlisu bas iz katastara da se nesmi vise dolazit moj sin roden u Zepcu a nemere napravit nikakve papire ni licnu kartu je su ponistili u opcini gradevinsku dozvolu kucu imamo ali takose vodi da nemamo zemlju su oteli i prodali jedan dio opcinski Sud je proveo tesku diskriminaciu nad moim pokojnim muzem uskoro se pronasli stotine i stotine lazni papira u opcinskom Sudu u Zepcu svesu pisali moje Ime a ja bila sa moim sinom nisam nikad nizasto znala taje diskiminacija trajala 15.godina mislim sve kad se uzme u obzir da tako nesto nema nigdje ni u cjelom svjetu da se nekom to desilo bas od Opcine i Opcinskog Suda policija ne pomaze dojdu kad se pozovu kad bude napad kad mi baci neko flasu stalenu na mene jer dolazim struju placat vise puta je bio napad na kucu prije 3. godine uslisu ukucu pocupali cesme i ostavili gradsku vodu otvorenu vodaje isla kroz zidove sveje potopljena nije ni odrata popraljena jer kodnas u opcinu se nesmi doc ni trazit ostetu mi Hrvati ne dobivam nikakveu ostetu a kavo sto sam rekla nesmimo ni trazitstrasnoje

ODGOVORITE
Name

plenkovic

15.01.2018 23:39

Opet pruzas svoju sapu hoces opet da pravis svoje cvijece totije i otac radijo mozdaje zajedno sa franceticem udaro poromaniji da pokori srbe uz pomoc vaseg cvijeca jerste htjeli da pobodete ujkinu zastavu na cajnicku bogorodicu ali niste uspjeli provest plan propovam jerste djaba imali cvece.

ODGOVORITE
Name

srb

16.01.2018 00:01

Prvo rijesit Sejdic i finci varijantu pa onda ostalo.

ODGOVORITE
Name

Kiki

16.01.2018 00:43

Treba dopustiti Hrvatima u njihovim kantonima da glasaju za predsednika x3..glas al samo za predsednika.Treba im dati i entitet da svim podrucijima gdje du vecina i dat im zapadni Mostar kao glavni grad. Za uzvrat oni trebaju dat Stolac i Neum u Bosnjacki Kanton istocni Mostar. Posteno.

ODGOVORITE
Name

Dimnjačar

16.01.2018 07:24

U pravu je Plenković, pod hitno mijenjati izborni zakon, ali u HRVATSKOJ! Zabrana učešća u politici svim potomcima Pavelića i Budaka, doživotna zabrana postojanja ustaške HDZ partije i vratiti osnovna ljudska prava nacionalnim manjinama! Tatica te UZPovski u dupe!!!

ODGOVORITE
Name

turboskara

16.01.2018 10:15

PLENKOVICU CISTI SVOJE SMECE U HR IMASKA NA IZVOZ.PRESTANI PAMETOVATI O BIH I RS.PUN NAM VAS JE VISE KU...C AJDE DA MI IZ BIH RS MJENJAMO MALO ZAKONE U VASEM SABORU DA MALO GOVORIMO O JASENOVCU O SRBIMA KOJI SU PROTJERANI IY HR GDJE SU IM PRAVA IMOVINA .AJMO MALO MJENJATI VAS ZAKON PA SRBIMA I BOSNJACIMA DATI ENTITET U HR. MISLIM DA BI NASI POLITICARI TREBALI MALO VISE SE MJESATI U VASU POLITIKU.MOZDA DA ODEMO DO PAPE KAO KOLINDA DA LOBIRAMO ZA ENTITET U HR STA MISLIS MALO O TOME.ILI ZASTO SU SRBI TAMO GDJE JE HRVATSKI NAROD U VECINI NEKONSTUTIVAN NAROD .RAZMISLJASLI MALO O TOME /IDITE STO DALJE DALEKO VAM KUCA GUSITE SE U SVOME SMRADU NAS OSTAVITE NA M IRU

ODGOVORITE
Name

Izborni Zakon U Tudjoj Drzavi

16.01.2018 13:22

Jarane,idi sadi masline...

ODGOVORITE