Manje radnika za “spas“ Željeznica

„Željeznice Republike Srpske“ proces restrukturiranja preduzeća započinju, između ostalog, i smanjenjem broja radnika. Način na koji će to da bude izvedeno još nije poznat.

Republika Srpska 15.01.2018 | 21:17
Manje radnika za “spas“ Željeznica
Prema planovima uprave „Željeznica Republike Srpske“ broj radnika ovog preduzeća na kraju 2018. godine biće oko 2.500, a kada se program restrukturiranja završi, taj broj će da bude sveden na 2.100.

U ovom trenutku na Željeznicama je zaposleno 2.759 ljudi. Poziv za dobrovoljni odlazak iz Željeznica još nije raspisan, a generalni direktor Dragan Savanović smatra da je riječ o dobroj ponudi za radnike.

“Što se tiče ponude, objavili smo da Zakon o radu za tehnološki višak i otpremninu radnika omogućuje maksimalnu otpremninu do šest prosečnih plata u firmi u kojoj je radio. Prosjek su tri posljednja mjeseca, izuzev ako je neko bio na bolovanju, što se računa kao da je radio, plus dupli iznos za dobrovoljni odlazak iz firme. To smo uspjeli da ispregovaramo i usaglasili smo između sebe s obziroma na sredstva koja raspolažemo i mogućnosti da nam Vlada pomogne u tome, odnosno da nam pozajmi novac.”

Goran Čamdžić, predsjednik samostalnog Sindikata održavanja šinskih vozila kaže da u ponudi uprave Željeznica nema ništa stimulativno, te da je uprava više puta do sada prekršila dogovore sa sindikalcima.

“Svjedoci smo da uprava stalno licitira sa nekim brojem i da na neki način prijeti otkazima, nudi neke stimulativne otpremnine koje su sve samo ne stimulativne”, smatra Čamdžić.

U narednom periodu biće interesantno posmatrati i ponašanje predstavnika nekih od sindikalnih organizacija u Željeznicama jer, iako su naizgled jedinstveni, pojedini predstavnici radnika rade po svom, mimo dogovora, kaže Čamdžić.



BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

POSAVAC

15.01.2018 21:02

Osim smanjenja broja radnika da li je u planu i smanjenje broja sluzbenika?

ODGOVORITE
Name

TrazimoRjesenjeNeKrivce

16.01.2018 01:16

Bravao, korak u pravom smjeru, medjutim potpun spas za RS i BiH je u smanjenju javnih funkcija, po istom principu kao i ovdje. To je jedino odrzivo rjesenje, sve ostalo vodi u exodus onih koji hoce da zive od svoga rada.

Name

sretno!

15.01.2018 21:29

Manje stanovnika BiH za "spas" BiH!

ODGOVORITE
Name

Zr

15.01.2018 21:48

Otkaz svim lezilebovicima za spa's Republike Srpska!!!

ODGOVORITE