Priča: Dječak koji je muzao krave i šampion koga Đoković juri!

Za tenis se spremao tako što je muzao krave na farmi. Osvojio je šest titula na Australijan openu, a Novak Đoković želi da obori njegov rekord.

Tenis 18.01.2018 | 22:45
Priča: Dječak koji je muzao krave i šampion koga Đoković juri!
Bio je s Sampras pre Samprasa, šampion čiji je Gren slem rekord trajao 33 godine sve do pojave Amerikanca i rekord AO sve do pojave Đokovića. Legenda Melburna, Roj Emerson.

Kada se početkom 21. veka vodila rasprava o najboljem igraču svih vremena, nigde ni u perspektivi tada nije bilo naznaka onoga što će se desiti desetak do 15 godina kasnije.

Federer, Nadal i Đoković su poobarali gotovo sve rekorde koje je postavila “stara garda” igrača iz šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina prethodnog veka.

Kada je “Pistol Pit” 2000. godine osvojio Vimbldon i oborio rekord Roja Emersona po broju osvojenih GS turnira (12), bilo je pitanje da li je bolji i od Roda Lejvera budući da nije osvajao Rolan Garos.

"Znao sam da će se to jednom desiti. Rekordi su tu da bi se rušili i znao sam da će on to uraditi. Naročito na Vimbldonu", rekao je Emerson posle finala između Samprasa i Raftera u Londonu.

Jednog velikog šampiona je Amerikanac nadmašio. Međutim, na terenima u Melburnu Emersona nije mogao da nadmaši niko, bar ne u neko dogledno vreme. Ali kako je Emerson došao do toga?

Za mnoge koji težim putem dođu do nekog uspeha kaže se da su preko trnja došli do zvezda. Emerson je došao preko farme. Muzao je krave u Kvinslendu na farmi svog oca i tako ojačavao zglobove za teniski reket. Teniski teren na imanju samo je usmerio njegovu priču.

Kada se njegova porodica preselila u Brizbejn, talenat za tenis je postao primećen, a vitkost i brzina su mu olakšali stvari na terenu kasnije.

Sujeta kao stvar modernog sporta nije bila tako izražena pa je Emerson u jednom trenutku priznao da verovatno ne bi osvojio toliko Gren slem trofeja da se tokom njegove dominacije Lejver nije takmičio u profi konkurenciji.

U prilog ovoj tvrdnji govori i činjenica da je Lejver baš kada je počela Open era po drugi put osvojio kalendarski Gren slem 1969. godine.

"Nije mi smetalo što je Lejver otišao u profesionalce. To mi je dalo priliku da osvojim još nekoliko slemova. U svakom slučaju je bio sjajan za tenis", rekao je Emerson o svom sunarodniku po kome i danas centralni teren u Australiji nosi ime “Rod Lejver arena”.

Emersona je na terenu karakterisala servis-volej igra koja "ubija" protivnika kada ide. Mučite se da osvojite poen i gem, osvojite ga.

A onda se strelica za servis okreće ka vašem protivniku, on lansira lopticu, a vi ili je ne vratite u polje, ili je vratite tek toliko da gledate kako u narednom udarcu ležerno prolazi pored vas. Izluđujuće.

Od 12 GS titula, Emerson je u Australiji osvojio šest, sve između 1961. i 1967. godine. Jedino 1962. nije uspeo jer je tada i Australiju, ali i ostale GS turnire osvojio Lejver po prvi put.

"Sa 28 GS turnira ukupno imam rekord koji niko neće oboriti jer više niko ne igra dublove. To me rastužuje jer su dublovi važan deo igre. To ne bi trebalo da se izgubi, jer ljudi i dalje vole da gledaju dublove", rekao je legendarni Australijanac.

To je između ostalog bila i jedna od zamerki Samprasu koji dublove nije igrao. Počev od Borga, većina igrača se nije obazirala na taj deo tenisa, a Roj Emerson je recimo tih 60-ih i 70-ih osvojio čak 16 GS titula u dublu sa pet različitih partnera.

Osvajao je i Dejvis kup, a njegova karijera je upotpunjena.

"Tenis mi je otvorio oči za mnoge stvari. Dao mi je šansu da proputujem svet i upoznam neke od najfinijih ljudi, šta bih više od toga mogao da tražim? Sigurno je bolje nego muža krava u Australiji", podvlači čovek čiji će rekord u Australiji Đoković možda oboriti, ali će Roj Emerson zauvek ostati jedna od legendi Australijan opena.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar