Puca tikva:Kosovo gubi podršku SAD

"Njujork tajms" objavio tekst u kome ukazuje da pokušaji kosovskih političara da ukinu Specijalni sud za ratne zločine, formiran da procesuira zločine koje su činili Albanci, prete da "naruše odnose" Prištine sa zapadnim saveznicima.

Srbija 14.01.2018 | 18:27
Puca tikva:Kosovo gubi podršku SAD
U tekstu pod naslovom "Oči sveta uprte u Kosovo zbog nastojanja da blokira sud za ratne zločine" navodi se da su zapadne sile uvek bile nepokolebljive u stavu da se Kosovo kao i region mora suočiti sa balkanskim ratovima.

Podseća se i da su Francuska i Nemačka u Prištinu poslale izaslanike u okviru napora da izvrše pritisak na zvaničnike da odustanu od pokušaja izmene zakona.

"Svakom ko je osumnjičen da je počinio ratne zločine mora da bude suđeno, bez obzira na etničku pripadnost ili nacionalnost", rekao je Džejms Ker Lindzi, profesor politike i stručnjak za Balkan na univerzitetu Sent Meri u Londonu.

Kako je dodao, "niko nije dobio odrešene ruke po pitanju ratnih zločina".

Dalje se podseća u tekstu, da su u decembru prošle godine, 43 poslanika, većinom iz redova veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), pokušali da na glasanje u skupštini stave inicijativu za ukidanje suda, ali se to nije dogodilo i rasprava je odložena, a očekuje se ovih dana da ta tema bude ponovo stavljena na dnevni red.

Kako piše njujorški list, navodi se da neki od komandanata OVK, među kojima kosovski predsednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj i predsednik skupštine Kadri Veselji predvode napore za opoziv zakonske odluke o formiranju Specijalnog suda.

U tekstu se navodi i da su lokalni mediji izvestili da su optužnice neizbežne i da bi se neke vodeće političke ličnosti mogle suočiti sa hapšenjem.

Specijalni sud čije je sedište u Holandiji, sa timom međunarodnih sudija i tužilaca koji rade po kosovskom zakonodavstvu, formiran je radi procesuiranja ratnih zločina bivših članova OVK, navodi se u tekstu "Njujork tajmsa" i podseća da ga je osnovala kosovska skupština na insistiranje zapadnih saveznika 2015. godine.

"Njujork tajms" navodi da su bivši članovi OVK zauzeli pozicije moći na Kosovu i čine najveći deo tamošnje ekonomske i političke elite, uključujući aktuelnog predsednika i premijera.

Specijalni sud treba da radi na osnovu trogodišnje krivične istrage koju je pokrenuo tim koji je Evropska unija osnovala 2011, i na čijem je čelu bio američki diplomata Klint Vilijamson.

"Njujork tajms" podseća da je istraga pokrenuta nakon što je Savet Evrope izneo optužbe na račun OVK.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ničija ne gori do zore

14.01.2018 18:43

Kad su se u jesen 1995. Banja Luka i Prijedor našli na prvoj liniji fronta onda su se američki organizatori akcije "Oluja" odjednom stavili na stranu Slobodana Miloševića

ODGOVORITE
Name

Risto

14.01.2018 19:41

Nezanosite se tom idejom vise albanaca u amer parlamentu nego srba u srbskom tramp dementni lazov prelivoda to je farsa nikad amer sa Kosova nece interes istrah od rusa ublizini

ODGOVORITE
Name

Mali Srbo

14.01.2018 20:47

Svaki artikal ima rok trajanja Amerikanci nemaju jer su rodeni pokvareni

ODGOVORITE