Rudari i dalje štrajkuju glađu

Rudari rudnika "Stara jama" u Zenici, njih 44 drugi dan štrajkuju glađu zbog nemogućnosti odlaska u penziju. Vlastima su dali rok od tri dana da riješe njihove probleme, a zaprijetili su i samospaljivanjem.

Bosna i Hercegovina 12.01.2018 | 09:43
Rudari i dalje štrajkuju glađu
Rudari tvrde da zakonske procedure za uplatu novca za penziono osiguranje nisu ispoštovane, prenosi N1. 

Rudar Eldin Đidić, koji je jutros završio prvu smjenu, poručio je da ukoliko ne budu ispunjeni zahtjevi rudara da će u ponedjeljak protestovati u Sarajevu. 

"Ovo što sam vidio, ovo je za plakati. Dali smo podršku svojim komoratima. Ovo sve nas čeka. Zamolio bih sve prisutne da vide šta se radi i kako se radi sa rudarima. Ako do ponedjeljka ne budu usvojeni svi naši zahtjevi - mi dolazimo u Sarajevo, svi rudari... pa ćemo vidjeti šta će biti", istakao je Đidić. 

Direktor Rudnika mrkog uglja "Zenica" Nevzet Vrškić je rekao da će Rudnik ispuniti svoj dio obećanja. 

"Mi ćemo riješiti sistemski problem iduće sedmice, uz pomoć Vlade FBiH i Elektroprivrede, ali je stvar za ubuduće. Mi ćemo pokušati da se ovakve stvari više ne dešavaju. Povećana je proizvodnja i veći su prihodi, ali su stare obaveze velike i ne možemo ih riješiti u skorije vrijeme. Što je do nas mi ćemo 99 odsto riješiti", obećao je Vrškić. 

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin DŽindić pozvao je grupu zeničkih rudara da sačekaju narednu sedmicu kada će na sjednici Vlade prva tačka dnevnog reda biti njihov problem. 

On je rekao da su njihovi zahtjevi obrađeni i upućeni ministarstvima pravde i finansija, te Kancelariji za zakonodavstvo.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sok

14.01.2018 20:04

Ne zanima to politicare kad bi se svi povjesali,banda je to nevidena.

ODGOVORITE