Nema pravilnika za obuku vozača

Predstavnici auto-škola iz Republike Srpske žale se da je blokiran proces obuke za D kategoriju nakon stupanja na snagu novog zakona o saobraćaju BiH.

Bosna i Hercegovina 09.01.2018 | 20:33
Nema pravilnika za obuku vozača
Tvrde da nadležne institucije nisu spremno dočekale novi zakon jer nedostaju podzakonski akti, a rok od šest mjeseci za donošenje pravilnika je istekao.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture  i  Zavoda za obrazovanje odraslih poručuju da je za njegovo provođenje nadležno Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

Ministarstvo prosvjete zajedno sa Zavodom za obrazovanje odraslih obećalo je izradu pravilnika da bi u Republici Srpskoj mogao da se polaže vozački ispit za D kategoriju. Taj ispit se bez problema polaže u Federaciji a novac odlazi iz Republike Srpske, tvrde u asocijaciji banjalučkih autoškola.

Zdravko Ivić, predsjednik Udruženja auto-škola Banjaluka, kaže da je to problem samo u Republici Srpskoj, dok u Federaciji BiH polažu bez problema.

Iz Zavoda za obrazovanje kažu da se zakon i pravilnici odnose na cijelu teritoriju BiH, a krivicu prebacuju na Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

Tvrde da ne  postoje nikakve blokade i da su radi prevazilaženja ovog problema od Ministarstva komunikacija i transporta BiH, koje je jedino nadležno i za zakon i sve podzakonske akte (pravilnike), tražili da se bar ostavi prelazni period kako bi što veći broj lica mogao ispuniti ovaj uslov.

Iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH poručuju da ministarstvo jeste predlagač zakona ali da su za sprovođenje pravilnika odgovorne sve nadležne institucije i da se tek u ovoj godini očekuje izrada spornog pravilnika.

Novi zakon o saobraćaju na putevima BiH stupio je na snagu 15. februara prošle godine. Nadležni se ograđuju za nedonošenje pravilnika  i odgovornost prebacuju s jednih na druge, dok štetu trpe i kandidati i auto škole.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar