Na Božić prije 75 god. umro Tesla

Nikola Tesla, veliki naučnik, čije su inovacije okretnog magnetnog polja i višefaznog sistema naizmenične struje preobratile svet, rođen je 10. jula 1856. u Smiljanu, u Lici, a umro je na današnji dan, 7. januara 1943. godine u Njujorku.

Srbija 07.01.2018 | 21:30
Na Božić prije 75 god. umro Tesla
Školovanje je započeo u rodnom Smiljanu, nastavio u Gospiću i Karlovcu, studirao je u Gracu i Pragu, ali studije nikada nije priveo kraju. Premda su njegovi roditelji želeli da postane sveštenik, Tesla se tome protivio i otišao na studije tehničkih nauka u Gracu. Pre 1884. godine, kada je otišao u SAD, radio je u Mariboru, Pešti, Strazburu i Parizu.

Evropu je napustio u nadi da će mu u Njujorku tada čuveni pronalazač i industrijalac Tomas Alva Edison, za čiju firmu je radio još u Parizu, pomoći da realizuje svoje tehničke inovacije. Ipak, u Edisonovoj firmi je ostao manje od godinu dana i već 1885. osnovao je u Njujorku vlastitu kompaniju Tesla i započeo izradu prvih modela predviđenih za korišćenje naizmenične struje, što je bila inovacija koja je promenila svet. Edison je, inače, bio veliki protivnik Teslinog izuma.

ODBIO NOBELOVU NAGRADU

U Kolorado Springsu, gde je boravio od maja 1899. do rane 1900, došao je do jednog od svojih najvećih otkrića - stacionarnih talasa, čime je dokazao da Zemlja može da posluži kao vodič.

Iako mu je bio potreban novac, 1912. je odbio da primi Nobelovu nagradu iz fizike jer je tvrdio daTomas Alva Edison, s kojim je trebalo da podeli nagradu, nije pravi naučnik.

Tesla je za sebe tvrdio da nije izumitelj već "otkrivač stvari koje postoje u prirodi oko nas". Genijalni inovator i potpuni usamljenik, Nikola Tesla je umro u jeku Drugog svetskog rata u Njujorku, 7. januara 1943. godine.

JEDINI NASLEDNIK SAVA KOSANOVIĆ

Urna s njegovim pepelom prenesena je kasnije u Beograd i danas se čuva u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Zaostavština Nikole Tesle stigla je u Beograd na osnovu odluke američkih sudskih vlasti, pošto je za jedinog naslednika proglašen njegov rođak Sava Kosanović. Kosanović je dokumentaciju i lične Tesline predmete preneo u Beograd 1951, čime je osnovan Teslin muzej.

Arhivska građa iz Tesline zaostavštine je 2003. upisana u registar UNESCO-a Pamćenje sveta. U Filadelfiji u američkoj državi Pensilvanija, Teslin rođendan se proslavlja kao zvanični gradski praznik.

(Telegraf.rs)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Regan

08.01.2018 11:52

E moj genije,narod komentarise gluposti a za velikog Teslu ni slova.Zato ja kazem :Slava ti vjecna ,zaduzio si nas i sav svijet do vijeka,najveci genije!

ODGOVORITE
Name

pa ja

08.01.2018 13:48

Svaka cast za komentar. Narodu je bitnije da komentarisu nebitne stvari a za Teslu su najvjerovatnije samo culi i znaju ga kao covjeka koji je izmislio struju, a i tu informaciju sto znaju nije tacna jer covjek uopste nije ni izmislio struju.