Hrizostom čeka prijem 3 mjeseca

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom u intervjuu za DW kazao je kako već tri mjeseca čeka na prijem kod predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Dragana Čovića. Takođe, Hrizostom je govorio i o povećanju broj Srba u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 06.01.2018 | 17:39
Hrizostom čeka prijem 3 mjeseca
DW: Vaše Visokopreosveštenstvo, u septembru prošle godine ustoličeni ste kao 61. dabrobosanski mitropolit. Šta vidite kao Vaše primarne zadaće u Mitropoliji dabrobosanskoj?

"Nakon ustoličenja u tron mitropolita dabrobosanskih, 3. septembra 2017. godine, suočili smo se sa mnogim i mnogobrojnim obavezama. Prije svega treba imati u vidu da mitropolija dabrobosanska dugi niz godina nije imala svog funkcionalnog mitropolita. Naš prethodnik mitropolit Nikolaj (Mrđa) bio je nekoliko posljednjih godina teško bolestan, a potom je mitropolijom administrirao episkop zahumsko-hercegovački Grigorije. Sve se to odrazilo na samu mitropoliju i bilo je krajnje vrijeme da ova drevna mitropolija dobije svoga mitropolita.

Možete samo pretpostaviti sa čime smo se sve sreli. Ono što smo prvo morali učiniti jeste upoznati dobro našu mitropoliju, a to znači njeno sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod, zatim crkve, manastire, bogoslovske zavode i sve drugo. Zato smo kao prioritet svih prioriteta postavili vizitaciju naše dijece i služenje u hramovina širom mitropolije. Drugo što smo morali uraditi jeste formiranje našeg kabineta ovdje u Sarajevu, zatim da učinimo “rentgen snimak” naše eparhije, da vidimo koji su to otvoreni problemi koje moramo odmah rješavati. Sve u svemu, za ova četiri mjeseca mi smo nešto i učinili i nastavljamo, ako Bog da, u Novoj 2018. godini.

Kakvo je stanje sa vjernicima, konkretno u Sarajevu? Da li se broj pravoslavnih vjernika povećava/smanjuje i kako biste ocijenili položaj pravoslavnih vjernika/Srba u Sarajevu?

"Opšte stanje u našoj Mitropoliji dabrobosanskoj moglo bi se reći da je dobro, ali to ne znači da nema problema na terenu, prije svega u dijelu eparhije koji se nalazi na području Federacije Bosne i Hercegovine. Duhovno i crkveno stanje naših vjernika je dobro. Odmah se može konstatovati da je ovo narod pun vjere i ljubavi, narod koji ima dugu i bogatu istoriju vjere i crkvenosti, da je odolio svim iskušenjima kroz koja je prošao u 20. vijeku. Inače, 20. vijek je vijek najvećih tragedija čovječanstva.

Drugo je pitanje brojnosti vjernika, konkretno u Sarajevu. Mi ne možemo decidno reći koliko ima pravoslavnih Srba u Sarajevu, ali naš utisak sa svetih bogosluženja koja smo služili u ova četiri mjeseca je veoma pozitivan. Vama je moguće u Statističkom zavodu BiH provjeriti rezultate popisa stanovništva. Međutim, mi smo zaključili da u Sarajevu ima Srba više nego što se to može i pretpostaviti.

Oni su zbog opšteg antisrpskog raspoloženja koje je više nego evidentno, ostali neeksponirani, anonimni iliti skriveni. Pa i pored toga, činjenica je da se svakodnevno u Sarajevu sve više povećava broj pravoslavnih Srba i da oni polagano, ali sve hrabrije “isplivavaju” na svjetlost dana. To nas raduje i mi nastojimo da ih ohrabrimo da se vrate i da počnu sasvim normalno da žive i rade u Sarajevu kao što Bošnjaci ili Hrvati žive i rade u Banjaluci, Prijedoru i drugim gradovima Republike Srpske."

Proces restitucije/denacionalizacije imovine u BiH još uvijek je dosta spor i stvar je politike. Kakva su očekivanja SPC kada je u pitanju crkvena imovina u Sarajevu i da li po tom pitanju ima ikakvih pomaka?

"Pitanje povrata oduzete i uzurpirane imovine u Sarajevu je ogroman i kompleksan problem ne samo za nas pravoslavne Srbe, već i za sam Grad Sarajevo. Proces nacionalizacije je, uslovno rečeno, bio zakonski proces. To znači da je nešto urađeno po nekakvom pozitivnom zakonu.

Međutim, mi se dodatno suočavamo sa problemom drugačije prirode, a to je uzurpacija i otimačina imovine crkava i vjerskih zajednica. Mi smo svjesni tog problema i on traje decenijama. Sada smo suočeni sa drugim problemom, a u pitanju je diskriminacija i segregacija prema nama kao Crkvi.

Za žaljenje je činjenica da je vlast BiH u tom negativnom antisrpskom i antipravoslavnom pravcu svojevremeno usmjerio i podržao jedan strani diplomata, da ga imenom ne pominjemo, koji je o svemu i svačemu odlučivao. Pošto smo mi Srpska pravoslavna crkva, onda su dopušteni svi mogući i nemogući modusi osporavanja. Određenim vjerskim zajednicama vraćeno je sve, pa čak im je dato i ono što im nikada nije pripadalo.

To su povlaštene vjerske zajednice, miljenice aktuelnog režima. Mi nismo čak ni na marginama ovdašnje političke stvarnosti. Mi, na primjer, već tri mjeseca tražimo prijem kod predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, g. Čovića, ali njegov kabinet ne nalazi vremena da nas primi. To najbolje govori o njegovom odnosu ne samo prema nama lično, čak nas i ne poznaje, već prema našoj Crkvi i našem srpskom, pravoslavnom narodu. To je, na žalost, naša realnost.

Mi ćemo učiniti dodatne napore da pitanje povrata imovine krene sa mrtve tačke. Vidjećemo dokle će stići ovaj proces. Za sada, u ovakvoj zemlji diskriminacije i segregacije po vjerskoj i nacionalnoj osnovi, obeshrabreni smo i ništa ni ne očekujemo. Ali, dajmo šansu dobru. Neka nam Bog bude na pomoći."

Da li bi povratak imovine pospiješio povratak/ostanak Srba u Sarajevu?

"Sigurno je da bi povrat imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi snažno pospiješio povratak Srba u Sarajevo. Znaju to dobro oni koji osporavaju povrat imovine. To bi, prije svega, imalo jak psihološki efekat i bilo pokazatelj da se situacija u Sarajevu od ekstremno nacionalističke i šovinističke kreće ka demokratskoj, multinacionalnoj i multikonfesionalnoj. Drugo, Crkva bi imala mogućnosti razviti se i u njoj bi bili animirani mladi i sposobni ljudi. Upravo to je i razlog odvraćanja povratka Srba i mig da se njihova imovina i dalje otima na način da ih primoravaju da je `muntaju`."

Kako biste komentarisali odnos SPC u BiH sa drugim vjerskim zajednicama?

"Odnosi Srpske pravoslavne crkve sa drugim vjerskim zajednicama u BiH su u granicama korektnosti. Ne bismo smjeli ustvrditi da su odnosi ekstra dobri ili odlični. Uostalom, sve je vidljivo i transparentno. Ništa se ne može sakriti od naroda. Na žalost, nema međureligijskog dijaloga, susreta, zajedničkih akcija i javnog svjedočenja naše vjere.

Mi ćemo, ako Bog da, ponuditi gospodinu reisu (Kavazoviću), gospodinu kardinalu Puljiću i gospodinu Finciju (Jevrejska zajednica) bližu i konkretnu saradnju na terenu. Mislimo da većina naših vjernika, ali i naroda, to od nas očekuje."

Značaj Božića i božićna poruka/čestitka vjernicima?

"Božić kao praznik Hristovog rođenja ima veliki značaj za našu Crkvu kao zajednicu svetih ljudi sjedinjenih jednom vjerom, jednom nadom u Hrista Gospoda. Praznik Božića i svi običaji koji vladaju u proslavi Božića dobijaju svoj smisao i značaj u onom našem pozdravu: `MIR BOŽIJI - HRISTOS SE RODI!` Upravo u ovih pet riječi možemo sagledati punoću smisla i značaja Božića.

Na kraju, želimo svim pravoslavnim hrišćanima da u radosti i veselju dočekaju i proslave Božić; da u njemu vidimo i prepoznamo Bogomladenca Hrista kao Spasitelja svijeta; da uz Spasitelja našega Isusa Hrista vidimo i svakog našega bližnjega i daljega i da ga prepoznamo kao našega brata ili sestru; da sjedinjeni u Hristu Isusu svi mi hrišćani: pravoslavni, rimokatolici i protestanti postanemo svjetlost svijetu - svjetlost koja će obasjavati put svim ljudima ovoga svijeta."

Odlukom Sabora SPC iz maja 2017. godine, Mitropolit Hrizostom, svjetovnog imena Rajko Jević, postavljen je za 61. metropolita Mitropolije dabrobosanske, koju je svojevremeno osnovao Sv. Sava. Prije te časne dužnosti, Hrizostom je bio prvi episkop Eparhije bihaćko-petrovačke, a u julu 2013. godine ustoličen je za episkopa Eparhije zvorničko-tuzlanske.

(DW)

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

Citat iz teksta

06.01.2018 17:00

,,Mi smo zaključili da u Sarajevu ima Srba više nego što se to može pretpostaviti . "

ODGOVORITE
Name

Da se zna

06.01.2018 18:52

Rajkane(svjetovno te oslovljava stari jaran) , zna se procedura skokneš kod lopuže Dode pa ti redi prijrm kod ustaše pobratima Čovića , na Bakija povika a primio bi te odmah.Što se bolan najavljuješ ustaši?

Name

IMA A

06.01.2018 19:17

Ima u Istočnom Sarajevu.U Republici Srpskoj je vraćena sva imovina i IZ i Katoličkoj crkvi,a u Sarajevu i cijeloj Federaciji SPC gotovo ništa.To je sramota i jasan znak mržnje od strane okupatora(Visoki predstavnik) i vlasti u Sarajevu koja se lažno predstavlja kao multietnički grad.

Name

Trt

06.01.2018 17:05

Bilo je mnogo Srba u ratu u Sarajevu, normalno da stalno raste broj. Crkve sacuvane bolje nego dzamije. Da ne govorim da je cijela regija oslonjena ekonomski na Sa. Ali Dodo ce opet reci Teheran itd.

ODGOVORITE
Name

Re Trt

06.01.2018 18:37

Je bilo u ratu.I nestali.Daj Trt da se ne lazemo.

Name

Epistahije

06.01.2018 19:56

Bravo za komentar.

Name

@Banjalucanin

06.01.2018 21:09

@Re Trt,ako je bilo nestali u Sarajevu je bio rat.Sad nem reci je li u BanjaLuci bilo nestali,a nije bio rat.

Name

Re

06.01.2018 21:15

Trtin djed je Srbin bio

Name

MB

06.01.2018 17:17

Nije mogao covic da vas primi,a sto niste urgirali preko Dodika, primio bi vas za 24 sata.

ODGOVORITE
Name

RE MB

06.01.2018 19:52

Interesantno je da se recimo preosvećeni vladika Grigorije da primijetiti na privatnim žurkama u društvu Čovića i Dodika, a da najjače pozicionirani arhijerej na prostoru BiH na prijem treba čekati 3 mjeseca. Bilo bi dobro da se to pitanje, kao i pitanje učešća Dubrovačkog sveštenika u odeždama SPC, na služenju zadušne mise pobijenim ustašama nađe na prvom redovnom sastanku Sinoda SPC, (pošto se to crkveno tijelo sastaje češće od Sabora) kao i još neka goruća pitanja što bodu oči i dušu običnom čovjeku i vjerniku makar pod tačkom "razno". Ovako mi se čini da se problemi guraju pod tepih, a da ih ima? Ima ih bojim se na pretek.

Name

075

06.01.2018 20:16

Kada bi se u Lexikonu riječi i izraza definirao pojam "Govno od čovjeka", onda bi najlakša usporedba bila "Dragan Čović".

Name

075

07.01.2018 08:18

@ RE MB Mato Đaković, "novinar", Sanja Đaković, njegova druga ili treća supruga pazite sada savjetnica Bakira Izetbegovića, Čović, Dodik i Grigorije, pun je FB njihovih "gida"! Znam jer su mi Mato i Sanja komšije u Tuzli!

Name

@RE: 075 07.01.2018 09:18

08.01.2018 07:04

Za vrijeme dok je Mate Boban bio na čelu Herceg Bosne, Mato Đaković, "novinar" iz Živinica je vozio službeni "golf" koji mu je na raspolaganje dala SIS - Sigurnosna izvještajna služba Herceg Bosne. Može se iz toga zaključiti da je vozni park te "službe" dijeljen sa novinarima Herceg Bosne, ili je Mato Đaković imao "poseban" status u okviru SIS-a HB. Evidentno je da je "prvi Dodikov obavještajac", Predrag Čeranić napravio veliki bezbjednosni propust što tu činjenicu nije "došapnuo" Dodiku za koga radi (je radio) Mato Đaković i sigurno bi Predsjednik RS spriječio zaposlenje istog na "RTRS-javni servis građana Republike Srpske. Ali Dodik nije o tome "obaviješten" pa Đaković mjesečno zarađuje 5.000 KM od RTRS-a, dodijeljen mu je službeni auto + gorivo na pumpama na kojima u službene automobile pune činovnici i ministri Dodikove Vlade njegovog ranga, a sigurno ima i neke "prinadležnosti" koje mu isplaćuju neki drugi "tajni servisi" iz "regiona" i inostranstva, jer je "plasiran u žižu - tamo gdje treba". Banjalučka policija ima instrukcije da ga ne smije zaustavljati ni kontrolisati na putu, kao da ima diplomatski status. A to što je Matina supruga Sanja Đaković sada savjetnica Bakira Izetbegovića samo pokazuje koliko su Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović "uvezani personalnim i drugim vezama" u okviru jedne šire obavještajne paukove mreže! Aferim, BiH je izbušena k'o sir! Sve je jasno, dalji zaključci su nepotrebni.

Name

Cica

06.01.2018 17:34

Vise bosnjaka da se vrati u banja luku.

ODGOVORITE
Name

Vratilo se

06.01.2018 18:38

Vratilo se vise nego Srba u Sarajevo.

Name

re vratilo se

06.01.2018 20:28

To ti ofrlje govoris ili gledas samo RTRS,treba naglasiti da su Srbi posle rata napustili Sarajevo,zato sto ih je neko isprepadao da ce im se nesto desiti a u Banja Luci nije ni bilo sukoba a Bosnjaci i Hrvati su morali napustiti,zasto,to je pitanje za tebe vratilo se ?

Name

Nisu

07.01.2018 17:37

ludi da se vraćaju iz Švedske, Danske i dr. uređenih država bilo gdje u BiH. Znam teško im je bilo 90 ih ali su sada ljudi u pravom smislu riječi. Dođu preko ljeta nagledaju se očaja i naše ludosti i vrate se u normalan život. A mi što ostajemo nazovi da živimo u BiH neka nam je Bog na pomoći, ma kako god da se zovemo i vjeru ispovjedamo.

Name

dualist

06.01.2018 18:05

E pa ne može primit Čović i tebe i Dodika,čovjek neće da se dvoumi da ima dva vladara on je sebi izabrao jednog i njemu je on dovoljan.

ODGOVORITE
Name

Turboskara

06.01.2018 18:47

Eto bajinog Srbstva i ljubav sa čovićem tamo gdje su Hrvati većina mi smo manjina i nismo konstruktivan narod čovjek čeka tri mjeseca da ga jedna nebitna ličnost primi baja mu dao RS na čuvanje.Kako je ovo žalosno smiješno tužno paradoksalno.Jel može još karanja narode može daj još.Taki smo mi Srbi zato nas i svrbi.

ODGOVORITE
Name

edis

06.01.2018 18:55

“Antisrpski raspolozenje”, ako i postoji, je samo produkt Dodikovog otvorenig pljuvanja i nesnošljive mržnje prema svemu što je bošnjačko

ODGOVORITE
Name

Ja ba

06.01.2018 21:46

Nek odvoje srpstvo od cetnistva i nije problem niko ih nece prijeko gledati

Name

popara

06.01.2018 19:05

Hvala Bogu sto je mom narodu sacuvao razum i postovanje prema drugim i ucinio da u Sarajevu nije srusena nijedna crkva za razliku od RS gdje su u ratu srusene ili ostecene sve dzamije osim jedne.

ODGOVORITE
Name

Bravo

06.01.2018 20:40

Svaka cast za komentar

Name

re popara

06.01.2018 21:40

Kamo lijepe sreće da nije srušena ni jedna crkva, a ni džamija. Istine radi kad su srbi 28 juna na Vidov-dan ušli u oslobođenu Modriču našli su sve Srpske kuće uglavnom zapaljene, Krov crkve je bio oboren, tako da bi se zidovi za neko vrijeme sami urušili. Srbska crkva u Gradačcu je doživjela takvo poniženje (paljen ikonostas, životinjski izmet po patosu i slično) tako da bih se kao Srbin manje osjećao uvrijeđenim da je sravnjena sa zemljom nego što je dočekala onakva poniženja, tako da moj popara veliko je pitanje koliko se možemo i jedni i drugi i treći hvalati razumom u nerazumnom vremenu, ako si me razumio? spomenuo sam 2 primjera koji su mi blizu i koje sam očima lično vidio.

Name

korni

07.01.2018 15:44

Da je srece da je sve poruseno posto je sve sagradjeno na lazima

Name

pitanje za zucu

06.01.2018 20:52

Gospodine zuco jedno pitanje za tebe i tvoje sledbenike kadavam smetaju srbi u bih ajabi tebe pito posto ja zivim u melburnu tacnije u dandenongu ima djamija sa malim munaretom ali se nikada necuje hodja sa munara da galami a srbska zvona zvone sa crkvi pavas pitam vama srbi smetaju sto slave bozic i slave a australcima ne smeta srbski bozicnitim smeta vasar kod srbski crkvi ali hodj nemoze galamiti sa munara i tvoim sledbenicima ovde to nesmeta samo kada dojdu tamo onda smiju lajat ko psi sve krscanske zemlje nedaju da hodja galami tovam nesmeta a smetsvam kada srbi slave slavu i dan republike sto nezabranite u katolickim zenljama slavit njihov bozic tamo bajram je obicni dan radni samovam smeta stogod srbi slave a drugi tovam nesmeta

ODGOVORITE
Name

@blbl

06.01.2018 21:18

Je li vas Isus pozivo na molitvu zvukom zvona,posteno mi odgovori kao pravi Hriscanin kako se predstavljas.

Name

re.pitanje za zucu

06.01.2018 21:35

Bilo bi dobro da naucis prvo pravilno pisati pa onda da napadas jadnice

Name

Bobo

06.01.2018 22:12

Joj boze kako ne znas gramatiku.Nauci makar negdje tacku staviti.Nemoj molim te vise da se javljas!

Name

Re

06.01.2018 22:17

De napisi na engleskom,mozda neko sazna sta si htio reci nepismeni covjece!

Name

re pitanje za zucu Samojko

07.01.2018 21:01

Ti si neki opasan retard, neka te tamo s kengurima, da si ikad isao u skolu bio bi malo pismeniji, a to sto lupas gluposti je odraz tvog primitivizma, a ne srba. Jadan si vjeruj!!!

Name

Re

08.01.2018 11:05

Tipičan Dodikov Srbin i glasa. Potpuno nepismen. Vjerovat no j krezav i alkoholičar. Prvo nauči govoriti i pisati, pa se javi za riječ. I za Tita su zločinci bježali u Australiju. Ako Vas tamo tako vole, što posla u biću Kapetana Dragana ustašama u ruke.

Name

Covjek

07.01.2018 05:45

MIR BOZIJI,HRISTO SE RODI. Covjek je najteze biti.Sto kaze nas pokojni patrijarh Pavle,, budimo ljudi,,

ODGOVORITE
Name

Srbin

07.01.2018 13:52

Vaistinu se rodi!

Name

Tornado

07.01.2018 18:21

A zašto Covic neće da vas primi??? Pa on štiti " srpske interese ".

ODGOVORITE
Name

Sarajevski srbin

08.01.2018 18:57

Laže kao pas! Mitropolija prema podacima poreske uprave na ime rente poslovnih prostora ubire oko 1500000 KM. Od ovog novca vjernom ali ostavljenom od Crkve i politike Mitropolija da oko 1000 KM.. O čemu pričamo, u crkvama Kacavendini mladići a sveštenici samo Jure rente, donacije povrh svega uzimajući pomoć Vlade Srbije..

ODGOVORITE