Premijer Slovenije upozorio Zagreb

Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je danas da je sprovođenje arbitražne odluke o granici s Hrvatskom prioritet politike njegove zemlje i ponovo upozorio Zagreb da će upotrebiti pravna sredstva, ako nastavi da ignoriše presudu.

  • Vijesti
  • Region


"Taj predmet mora ostati među prioritetima slovenske politike", rekao je Cerar obraćajući se slovenačkim diplomatama.

Kako navodi Hina, Cerar od njih očekuje intenzivne aktivnosti kako bi se pridobila podrška arbitražnoj odluci u telima EU i među zemljama članicama, te ostalim državama.

"U slučaju da Hrvatska i dalje bude ignorisala presudu, jasno je da ćemo morati da upotrijebimo i odgovarajuća pravna sredstva", upozorio je Cerar.

On je poručio da je "buduće slovenačko postupanje jasno", odnosno da će Slovenija dosljedno istrajavati na ostvarenju arbitražne odluke, što očekuje i od Hrvatske.

"Sve drugo značilo bi udaljavanje od evropskog i međunarodnog prava, a time i odmicanje od interesa Slovenije", rekao je on na redovnom godišnjem savjetovanju na Brdu kod Kranja.

Prema njegovim riječima, Slovenija sa svim susjednim državama dobro sarađuje na raznim područjima i s njima održava dijalog, a u tom pogledu najviše izazova donose odnosi s Hrvatskom.

Cerar je ponovo ukazao da je 29. decembra istekao rok za primjenu arbitražne odluke, te je rekao da će Slovenija pokušati da učini sve da dođe do "dogovorne implementacije u saradnji s Hrvatskom".

Hrvatska odbija da prihvati arbitražnu odluku jer je, kako tvrdi, Ljubljana kompromitovala postupak pred sudom u Hagu, te traži da dvije strane granični spor riješe bilateralnim pregovorima.

Izvor: Tanjug

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

drago

06.01.2018 18:32

Muljatori oko arbitraže,a onda se pozivaju na pravo.Da niste muljali sa sudijama garantujem da bi Hrvatska priznala arbitražu.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.