Crveni igraču sa brojem "12" pred meč generacije!

Trener Vladan Milojević neće moći da računa na pomoć "12. igrača", koji nije bio dovoljno mudar da prepozna da je čuveni srpski inat, kod ovog sudije, isto što i start sa dve noge s leđa. Ostaje žal(ba), šteta je već načinjena.

Fudbal 06.01.2018 | 23:50
Crveni igraču sa brojem "12" pred meč generacije!
Insistiranje dela najvatrenijih pristalica Crvene zvezde, Delija, na veličanju osuđenog generala vojske Republike Srpske, Ratka Mladića - što transparentom, što skandiranjem - skupo će koštati klub, zvezdašku publiku, ekipu i trenera Vladana Milojevića!

Ukoliko posle vesti koja je ovog petka popodne šokirala zvezdaše očekivana žalba koju je najavio generalni direktor kluba, Zvezdan Terzić, ne bude usvojena, a kazna preinačena, fudbaleri Crvene zvezde dočekaće moskovski CSKA pred praznim tribinama Stadiona "Rajko Mitić" i to nakon 25 godina isčekivanja prve prolećne utakmice u UEFA takmičenjima.

I pre nego što su disciplinci iz Niona odluku o suspenziji "Marakane" za prvi meč šesnaestine finala Lige Evrope objavili na zvaničnom portalu UEFA, Terzić je sportskoj javnosti saopštio da je Crvena zvezda dobila neočekivano oštru kaznu zbog koje će advokatski tim u najskorijem roku uputiti žalbu.

Delije su i na poslednjoj utakmici Lige Evrope, sa Kelnom u Beogradu, imale koreografiju čiji su sastavni deo bili barjaci u obliku generalskih kapa koje su podsećale na one iz 90-ih koje su nosili najviši činovnici Vojske Republike Srpske, pa i sam Ratko Mladić. Doduše, na samim kapama nije bilo obeležja VRS, srpske trobojke (osim na jednoj) i ostalih detalja, a ispod barjaka bio je istaknut transparent: "Napred mladići kucnuo je čas, severna armija uvek je uz vas". Nezvanično, delegat utakmice u kojoj je Milojevićev tim izborio evropsko proleće u zapisnik od prekršaja uneo je samo koriščenje pirotehničkih sredstava.

Na šta će se konkretno Crvena zvezda žaliti?

Najpopularniji srpski klub, čije tvrdo jezgro navijača sa severne tribine sezonama unazad insistira na ispoljavanju nezadovoljstva zbog odnosa međunarodne zajednice prema Srbiji, a u međuvremenu i zbog tretmana koje takozvano Kosovo ima u UEFA i FIFA, kažnjen je zbog ponašanja Delija na utakmici sa BATE Borisovim u okviru 5. kola grupne faze Lige Evrope.

Nekoliko stotina pristanica Crvene zvezde u Belorusiji je, nedugo nakon što je Međunarodni sud u Hagu osudio generala Mladića na doživotnu robiju proglašavajući ga ratnim zločincem, istaklo transparent na kojem je pisalo:

"Hiljadu doživotnih da su ti dali častan Srbin tebe slavi".

Tokom meča čula su se i sporadična skandiranja Mladićevog imena, što očigledno nije promaklo delegatu UEFA, tako da je Disciplinska komisija na zasedanju održanom 5. januara u Nionu zaključila da su Delije tom prilikom prekršile Pravilnik po tri osnova:

- rasizam;
- druga diskriminišuća ponašanja;
- propaganda;

Očigledno, ljudi iz CEDB komisije (UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body) nisu imali dilemu oko toga kome je gore navedeni transparent bio upućen i kakva je (iz njihove percepcije, što je jako važno razumeti) poruka poslata. Zbog toga će - ukoliko žalbeni postupak ne donese preokret - trener Vladan Milojević voditi ekipu u tišini Stadiona "Rajko Mitić" u utorak, 13. februara uveče.

Šta konkretno kaže Disciplinski pravilnik UEFA, odnosno član 14, koji je naveden kao pogažen u odluci objavljenoj na portalu Evropske kuće fudbala?

Evo svih šest tačaka:

1. Svaka osoba koja povredi ljudsku čast osobe ili grupe osoba, na bilo kojoj osnovi, uključujući boju kože, rasu, religiju ili etničku pripadnost, podložan je suspenziji od najmanje 10 utakmica, ili na određeni vremenski period, ili bilo kojoj drugoj adekvatnoj kazni.

2. Ako jedan ili više navijača zemlje članice UEFA ili kluba učestvuju u ponašanju opisanom u stavu 1, članica ili klub odgovorni za to kažnjavaju se najmanje delimičnim zatvaranjem stadiona.

3. Sledeće diciplinske mere primenjuju se u slučaju ponovljenog prekršaja:

a) drugi po redu prekršaj kažnjava se igranjem jedne utakmice pred praznim tribinama i novčanom kaznom od 50.000 evra.

b) svaki sledeći prekršaj kažnjava se igranjem više od jedne utakmice pred praznim tribinama, zatvaranjem stadiona, gubitkom utakmice službenim rezultatom, oduzimanjem bodova i/ili diskvalifikacijom iz takmičenja.

4. Ako okolnosti određenog slučaja to zahtevaju, nadležno disciplinsko telo može da izrekne dodatne disciplinske mere odgovornoj zemlji članici UEFA ili klubu, a to su igranje jedne ili više utakmica pred praznim tribinama, zatvaranje stadiona, gubitak utakmice službenim rezultatom, oduzimanje bodova i/ili diskvalifikacija iz takmičenja.

5. Ako je utakmica prekinuta sudijskom odlukom ili zbog rasističkog i/ili diskriminišućeg ponašanja, može biti registrovana službenim rezultatom.

6. Navedene disciplinske mere mogu biti kombinovane sa specifičnim direktivama usmerenim ka suzbijanju takvog ponašanja.

Posle svega, oko jedne stvari ne postoji dilema (mada je do sada bilo sasvim dovoljno primera da se izvuku pouke i bude mudar) - UEFA neće odustati od namere da poruke političke sadržine ukloni sa fudbalskih stadiona širom kontinenta i utisak je da će CEDB biti samo rigorozniji što politički angažovane navijačke grupe, poput Delija u ovom konkretnom slučaju, budu upornije.

Ko u tom inaćenju plaća najskuplju cenu? Lako je zaključiti...

Zamisao Delija da se neodređenim i šifrovanim porukama ne popusti pod realnim i objektivnim pretnjama na koje su i klub i javnost upozoravali, uz očigledne primere iz bliže i dalje prošlosti kada su slične ideje navijačkih grupa iz raznih delova Evrope tretirane sa nultom tolerancijom, završena je kaznom koja će itekako imati uticaj na odnos snaga u sudaru ekipa Crvene zvezde i CSKA. Osim, ponovićemo još jednom, ukoliko se bivši evropski i svetski šampion žalbom ne izbori za preko potrebnu podršku navijača.

Takav scenario je i dalje moguć, nema dileme da će Terzić sa saradnicima učiniti sve da se i ostvari, ali je u isto vreme evidentno da je šteta uveliko napravljena, atmosfera u i oko kluba narušena, kao i da će u toku žalbenog postupka svakako doći do rasipanja energije kod čelnika kluba koje, u isto vreme, očekuje zahtevan rad tokom zimskog prelaznog roka.

"Nadamo se da će nas trener staviti među 'prvih 12'", rekao je 2010. godine predstavnik Delija na svečanosti na kojoj je usvojena ideja tadašnjeg predsednika kluba, Vladana Lukića, da broj "12" bude trajno povučen iz upotrebe u znak zahvalnosti za sve pobede koje je slavni klub ostvario uz pomoć navijača.

Međutim, uoči jednog od najvažnijih evropskih nastupa od kada je u Bariju razvio srpsku trobojku dimenzija 60x37, "12. igrač" zaradio je suspenziju jer nije bio dovoljno mudar i svestan da je u toj utakmici čuveni srpski inat, za sudiju, isto što i start sa dve noge s leđa.

Na greškama se uči...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Prle

06.01.2018 23:21

Svako normalan ce i osuditi takvo ponasanje. I umjesto da navijaju oni se hvataju mitova, vojvoda i djenerala.. jos u siframa.. pa nije niko glup.

ODGOVORITE
Name

Milojko

07.01.2018 09:04

Nijednim gestom oprava kluba CZ nije osudila ispade svojih navijača, nego naprotiv, svojim ponašanjem daju navijačima pravo da to isto urade i u narednim utakmicama. Zato budite uvjereni da se kazna neće smanjiti.

ODGOVORITE