Treba dobrotom obnavljati svijet

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom pravoslavnim vjernicima poručio je u božićnoj čestitki da je Isus Hrist, spasitelj i iskupitelj svijeta svojim rođenjem, životom i naukom pokazao da se ovaj svijet uvijek i neprestano mora mijenjati, obnavljati ljubavlju i dobrotom, istinom i pravdom Božijom, da bi bio po mjeri Boga i čovjeka istovremeno.

Bosna i Hercegovina 04.01.2018 | 14:29
Treba dobrotom obnavljati svijet
Istakao je da je praznik rođenja Isusa Hrista, vrijeme u kojem se treba prisjetiti da je ovaj svijet kosmos, objekt trajne božanske ljubavi, da ga je Bog povjerio ljudima na korištenje, čuvanje, te da čovjek ima odgovornost prema sveukupnoj tvorevini Božijoj.
 
Mitropolit Hrizostom je naveo da osim prazničnih veselja, Bog očekuje da se ljubav prema Bogu podijeli sa bližnjima, ali ne u kontekstu samo uže ili šire porodice i rodbine, već svih ljudi koji sa nama žive u našim selima, naseljima, gradovima, državi i svijetu.
 
"Mi, pravoslavni Srbi, imamo divan božićni običaj, a to je mirboženje" kazao je Hrizostom i pojasnio da je suština da se svima i svakome blagovijesti radosna vijest o rođenju Spasitelja svijeta, i da se podijeli sa svim opno što je Spasitelj donio, a to je Mir Božiji na zemlji.
 
Naglasio je da praznik takođe prilika da se prisjeti i svih obeshrabrenih, siromašnih, gladnih, žednih, bolesnih, nepravedno zatočenih, te kako ne treba gubiti nadu u Božiju ljubav, ali i ljude dobre volje i punih ljubavi Božije.
 
Kao mitropolit drevne Svetosavske mitropolije zamolio je vlasti u BiH za pravdu za obespravljene, državni socijalni program za siromašne, gladne, beskućnike, bolesne i nezaposlene, te da ove pojave nisu društveno prihvatljive.
 
"Zar je moguće da u ovoj zemlji pored ovolikih prirodnih bogatstava i resursa, koje blagoslovom Božijim ima ova zemlja, u njoj ima toliko gladnih, siromašnih, nezaposlenih i socijalno povrijeđenih ljudi. Apelujemo i molimo da se čim prije Država okrene svojim građanima i da postoji za njih, da radi za njih", naglasio je on.
 
Izrazio je očekivanje, ali i uputio zahtjev da će, uime praznika ljubavi Božije prema svima i svakome, vlast ukinuti sve oblike diskriminacije i segregacije po bilo kojoj osnovi, a prije svega osnovi vjere i nacije.
 
Srdačne božićne čestitke Mitropolit dabrobosanski Hrizostom uputio je i sveštenicima, monasima i monahinjama, ali i nepravoslavnim hrišćanima koji su proslavili Božić.
 
Istovremeno je svim ljudima u čitavom svijetu čestitao srećnu i blagoslovenu Novu 2018.godinu.

(Fena)

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pantelija

04.01.2018 16:05

O pokojniku sve najbolje.

ODGOVORITE
Name

Твртко

06.01.2018 11:47

Ти и доброта,два различита појма.

ODGOVORITE