Da li je B. Hojt Ji otpisao Čovića?!

Kroz formulaciju o korumpiranim političarima u BiH poslat je jasan signal da za američku stranu Dragan Čović nije igrač za budućnost, pa bi se i hrvatska politika trebala tome prilagoditi ako želi imati uticaj na rasplet u BiH i zaštititi sigurnost svojih granica, piše novinarka Slobodne Dalmacije, Višnja Starešina, u analizi poruka koje je nedavno odaslao američki diplomata Brajan Hojt Ji.

Bosna i Hercegovina 03.01.2018 | 20:17
Da li je B. Hojt Ji otpisao Čovića?!
PIŠE: Višnja Starešina

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin jesenas ga je ljutito prozvao “sedamdeset petim zamjenikom dvadeset četvrtog pomoćnika zamjenika ministra spoljnih poslova SAD-a”, predočavajući mu da nikad nije vidio Trampa, pa čak niti svoga šefa Reksa Tilersona. Učinio je to nakon što je Brajan Hojt Ji, zamjenik pomoćnika američkog državnog advokata zadužen za jugoistočnu i srednju Evropu, usred Beograda javno i direktno poručio srpskom vodstvu da ne mogu sjediti na dvije stolice: ruskoj i zapadnoj.

Brajan Hojt Ji posljednjih se mjeseci ističe neuobičajeno otvorenim porukama za jednog diplomatu. Uoči Božića ponovno se oglasio intervjuom grčkoj novinskoj agenciji ANA-MPA, koji se može čitati i kao horoskop američke politike prema jugoistočnoj Evropi za 2018.

Jer, B. Hojt Ji ipak nije sedamdeset peti zamjenik, već je zapravo putujući glasnik američke državne politike, čiji se strateški interesi ne mijenjaju s promjenom administracije, čak ni kada je razlika toliko velika kao što je velika razlika izmeđuBaracka Obame i Donalda Trampa. Uz to, B. Hojt Ji je jedan od najboljih poznavaoca balkanskih prilika u cijeloj američkoj administraciji, koji je u posljednjih četvrt vijeka, u različitim ulogama, uvijek bio na ključnim mjestima ključnih političkih procesa.

Prvi put se susreo s postjugoslavenskom krizom 1993. godine, u jeku rata u BiH, kada je Amerika počela preuzimati vodstvo u mirovnom procesu. B. Hojt Ji u taj je proces ušao kao mladi asistent posebnog američkog izaslanika za bivšu Jugoslaviju Čarlsa Redmana.



Čarls Redman, diplomata s vojno-sigurnosnim profesionalnim backgroundom, zapravo je bio tvorac političko-vojnog koncepta koji je doveo do Dejtonskog sporazuma, a Hojt Ji bio je njegova desna ruka u tom procesu povjerljivih razgovora, pregovora i dogovora, kako na lokalnom niovu, tako i na nivou najmoćnijih država svijeta. Nakon toga, od početka provođenja Dejtonskog sporazuma do američke vojne intervencije na Kosovu i Srbiji bio je zamjenik šefa Kancelarije glavnog advokata NATO-a Haviera Solane, potom je postao glavni američki diplomata u Crnoj Gori u vrijeme priprema njenog osamostaljenja.

U finišu hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, kad je SAD otklanjao posljednje (britanske) prepreke samostalnom hrvatskom ulasku u EU (topnički dnevnici i sl.), Hojt Ji je bio zamjenik američkog veleposlanika u Hrvatskoj. Od 2013. je na sadašnjoj dužnosti. I ne samo da poznaje političke prilike u nas i u regionu, već u dušu poznaje sva politička vodstva: kako misle, kako lažu, kako kradu… Zato njegove predbožićne poruke valja imati na umu.

Poruka Srbiji ostala je nepromijenjena: ima punu podršku SAD-a za priključenje EU-u, ali pod uslovom da se oslobodi uloge ruskog trojanskog konja u zapadnim integracijama.

Poruka BiH naročito je zanimljiva. Hojt Ji je za stanje u državi prozvao korumpirane političare, koji podstiču tenzije i čuvaju status quo kako bi sačuvali svoje pozicije, i pozvao da ih se pozove na odgovornost, da se ojača pravni poredak i “suprotstavi se klijentelističkoj mreži koja te političare drži na vlasti”.

To znači da bi sudski postupci za korupciju i organizirani kriminal u sljedećoj godini mogli zahvatiti širi krug političkih elita u BiH: i hrvatske i srpske i bošnjačke.

I dakako, ključna poruka odnosi se na energetiku. Ističući važnost izgradnje mreže LNG terminala u jugoistočnoj i srednjoj Evropi kako bi se dugoročno dokinula zavisnost o ruskom plinu koja ugrožava nacionalnu sigurnost tih država, dovodeći ih u političku zavisnost o Rusiji, Hojt Ji požuruje izgradnju LNG terminala u Aleksandrupoliju (Grčka), izgradnju interkonektora Grčka – Bugarska i Grčka – Srbija.

Hrvatska u tom intervjuu nije ni spomenuta, baš kao ni LNG na Krku. Ali hrvatska Vlada i premijer Plenković mogu iz njega mnogo iščitati. Posebno ako znaju (a znaju) da je upravo Hojt Ji inicijator one Trumpove javne doskočice na samitu država triju mora u Varšavi, kad je upitao hrvatsku predsjednicu zna li nešto o LNG-u na Krku.

Dakle, ako hrvatska Vlada želi pokazati istinsku želju za američkim partnerstvom u sljedećoj rundi balkanskog raspleta, LNG na Krku je već trebao biti dovršen. A nije niti započet. Političko uskrsnuće Ivana Vrdoljaka, koji je u američkoj administraciji percipiran kao glavna opstrukcija LNG-a na Krku, sasvim sigurno ne pridonosi hrvatsko-američkom partnerstvu. Jer niko ozbiljan ne vjeruje da je “uskrsnuo” kako bi se bavio informatizacijom i obrazovanjem nacije.

Treće, kroz formulaciju o korumpiranim političarima u BiH poslat je jasan signal da za američku stranu Dragan Čović nije igrač za budućnost, pa bi se i hrvatska politika trebala tome prilagoditi ako želi imati uticaj na rasplet u BiH i zaštititi sigurnost svojih granica.



Ne prepozna li ove poruke, Hrvatskoj bi se moglo dogoditi da umjesto ključnog partnera postane moneta za potkusurivanje: preko koje će Aleksandar Vučić dogovarati evropski put Srbije, Bakir Izetbegović ili njegov nasljednik dogovarati ozakonjenje bošnjačke dominacije i progon Hrvata iz BiH, Miroslav Cerar ili nasljednik dogovarati razgraničenje u Piranskom zalivu.

A hrvatski državni vrh postati zaklon hrvatskoj korupcijskoj hobotnici, koja pere ruske dolare (ras)prodajući hrvatsku budućnost.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Zavera

03.01.2018 19:56

VIŠNJU TREBA PRIJAVITI REGULATORNOJ AGENCIJI ZA KOMUNIKACIJE . Ako ovo nije jezik mržnje zasnovan na predrasudama prema čitavoj jednoj naciji ŠTA JE ONDA !??

ODGOVORITE
Name

re

03.01.2018 20:25

Kojoj agenciji, Hrvatskoj? :D

Name

Posavina

03.01.2018 20:27

Ostavi se ti Višnje. Uvujek kad neko napiše istinu Srbima nevalja. Čitaj srpske laži i uživaj.

Name

re

03.01.2018 22:14

Lete u paketu naravno braca po srebro ljublju i pljacki.jos malo helikopterom a onda u reciklazu.

Name

kameleon

05.01.2018 09:25

Čović je otpisao hojta mojta.

Name

Nema veze sa nacionalnosti

03.01.2018 20:58

Ko i malo prati situaciju jasno je da je Covic covjek koji nema veze sa vladavinom prava i je njegov rok trajanja ogranicen.U federaciji ne postoji nikakav dogovor izmedju bosnjaka i hrvata.I tu je kljuc problema za hrvate.A mi iz Republike Srpske ne bi trebali da se mijesamo u odnose u Federaciji.Njegov ministar Josip Grubesa je nezainteresovan da pravosudje pocne da radi svoj posao.Hrvatska strana u BiH nece da se ukljuci da se donesu zakoni o VSTS koji bi ovo regulatorno tijelo koliko toliko stavilo pod kontrolu

ODGOVORITE
Name

Hm

03.01.2018 21:04

Ovi u Slobodnoj Dalmaciji nemaju dlake na jeziku. Ni pardona.

ODGOVORITE
Name

Izraelac

03.01.2018 21:10

Balkanski narod nije upoznat za zapadnom zivotnom filozofiom. kod njih nema kulta licnosti, vec samo ideoologija. Hojt bez obzira koliko rangiran nisko u odnosu na Balkanske politicare, razmislja kao svi amerikanci... tako da on sad prikuplja poene po balkanu rjesavajuci balkansku situaciju... i cijeli svijet zna da on misli kao tramp, bez obzira na dolazece dolazece admin istracije. nije to ko na balkanu jedna glava sefuje a ostali slusaju... tako da , sta god ovaj Brus Lee rekao , vjerujte da ce biti tako il jos gore ...

ODGOVORITE
Name

Ha ha ha ha ha ha ha ha

03.01.2018 21:19

Ovakav scenario čeka sve sluge Fašističkog koncerna Novomatic Admiral,pored Čovića tako će proći Bakir i Dodik. Htjela su tri džeparosa Novomaticov prljavi novac pa su se zajebali. Sad će Milorad ugasiti Novo RS doo i RSA Gaming doo koje već devet godina služe Novomatic Admiralu za pranje novca. Ha ha ha ha ha ha ha

ODGOVORITE
Name

Milojko

03.01.2018 21:24

Čim je Čović stao na stranu Milorada Dodika, sebi je potpisao isto što je Američka administracija uradila Dodiku. Biće stavlčjen na crnu listu kao i Dodik.

ODGOVORITE
Name

Tik tak

03.01.2018 21:31

Ko su, kakvi su, i sta mogu ti Koreanci, dovoljno je da pogledate najduzi most na svijetu, koji su upravo zavrsili. Ife preko mora, a dug je nesto preko 50km. Po tri trake u oba smjera. Najmoderniji moguci autoput. Njima se iz ruku nista oteti ne moze. Taj Ji sta je zamislio, to ce sigurno i zavrsiti. Nadrljali su oni od kojih mu je muka odavno. A zelerno svjetlo ima. Reklo bi se da lijedi vruce ljeto 2018.

ODGOVORITE
Name

brajan

04.01.2018 02:04

Pustamte dragec visemise ne svidjas pustamte niz vodu djabasi iso na sve edukacije gotovoje pjevaj pjesmu odlazim odlazim zarti zao nije.

ODGOVORITE
Name

re

04.01.2018 11:04

Osnovna skola ti se smije, haha pravopis

Name

Turboskara

04.01.2018 07:39

Dan žalosti za Baju .Obadvojica će u bajbukanu.I iza rešetaka pjevati Nemože nam niko ništa.a iz treće ćelije bake će mahati rukama dignutim u vis sa upaljenim upaljačem.Ničija nije do zore sjala pa neće ni njihova.kako su ih Ameri postavili tako će i srušiti potrošna roba.jedan analitičar je rekao da Baju može srušiti samo onaj ko. Ga je i postavio a zna se ko.Za Čovića poslje presude šestorici ipropale ideje o trećem entitetu koje je i bilo obećanje na izborima.IPored izjave da će kočiti put bih u EU i neusvajanju izbornog zakona koje je isto bilo obećanje pred izbore brat Čović je politički mrtvac.P mu baja koji je na crnoj listi postao glavni saveznik samim tim sebi ukarao auto gol Čovićevo je prošlo

ODGOVORITE
Name

Cia Giovanna

05.01.2018 00:54

Ja sam se na ove komentare tako slatko nasmelala, i ako u ovo doba noci trebala spavat.

ODGOVORITE