Sofija na čelu evropskog bloka

Bugarska sutra, prvi put od ulaska u članstvo EU, preuzima predsjedavanje evropskim blokom od Estonije.

Region 31.12.2017 | 11:14
Sofija na čelu evropskog bloka
Bugarska koja je najsiromašnija članica EU svoj šestomjesečni mandat počinje uz slogan "Jedinstvo je snaga".

Sofija je izrazila želju za podsticanjem konsenzusa, jedinstva i konkurentnosti, a poseban izazov predstavlja prevazilaženje postojećih nesuglasica oko izbjegličke krize.

U svom programu, Bugarska navodi da će, pošto je nekoliko članica evropskog bloka odbilo sistem kvota za preseljaj azilanata, pokušati da pronađe održiv sistem za rješavanje imigracije.

Dijalog sa trećim zemljama kako bi se učrstio povratak imigranata kojima je odbijen zahtjev za azil i jačanje kontrola spoljnih granica neke su od regulativa koje predviđa bugarsko predsjedništvo EU na čelu sa premijerom Bojkom Borisovim.

Bugarsko predsjedništvo EU kao jedan od svojih prioriteta navodi i vraćanje pažnje evropskog bloka na zemlje zapadnog Balkana.

Među skoro 300 sastanaka koji će biti organizovani tokom bugarskog predsjedavanja EU, nalazi se i specijalni samit EU 17. i 18. maja sa zemljama kandidatima za članstvo.

"Evropski projekat neće biti okončan bez integracije Balkana", rekla je bugarski zvaničnik Liljana Pavlova.

Pored navedenih pitanja, tokom bugarskog predsjedavanja očekuje se i početak odlučujuće faze pregovora o izlasku Velike Britanije iz članstva EU.

Bugarska mandat predsjedavajućeg EU predaje Austriji 1. juna.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar