ABA: FMP jači od Partizana, porazi Mege i Igokee!

Mega poražena u Baru, Cedevita bolja od Igokee! Košarkaši Mega Bemaksa poraženi su na gostovanju u Baru od Mornara sa 87:83. Igokea promašila skoro sve, Markota je kaznio! Šampion Hrvatske revanširao se Igokei za poraz sa početka sezone. Poraz Mege u Baru, Mornar hoće u plej-of! Crnogorski tim priključio se Zadru na deobi četvrte pozicije. . . Džikić i Budućnost slavili u Zagrebu! Košarkaši Budućnosti pobedili su u Zagrebu Cibonu sa 93:87, u 14. kolu ABA lige. Partizan u ponoru, pobeda FMP u Železniku! Košarkaši FMP pobedili su Partizan sa 83:71 u 14. kolu ABA lige na svom parketu.  "Panteri" naneli crno-belima novi poraz i za još korak ih udaljili od plasmana u plej-of ABA lige.

Košarka 30.12.2017 | 23:10
ABA: FMP jači od Partizana, porazi Mege i Igokee!
FMP je do pobede došao daleko boljim drugim poluvremenom u kom je Filip Čović odlično razigravao saigrače, Boriša Simanić je pogodio neke bitne šuteve, a važne skokove hvatao Dragan Apić.

Najveću razliku napravio je statistički šut za dva, ali je FMP bio bolji u ključnim trenucima. Kada se rezultat lomio, "Panteri" su odigrali hladnokrvnije, a Partizan se previše oslanjao na individualne kvalitete Najdžela Vilijams-Gosa.

Najefikasniji u FMP je bio Marko Jeremić sa 14 poena, Dragan Apić je dodao 13 poena uz tri skoka u napadu i dve asistencije, a Filipu Čoviću je falio jedan poen za dabl-dabl. Plej FMP je imao čak 14 asistencija. 

U Partizanu je Mihajlo Andrić bio najbolji sa 16 poena, 14 je imao Vilijams-Gos, a 13 Veličković. 

Marko Jeremić je šut oprobao već na startu i već tada pogodio prvu trojku za svoj tim. I jedni i drugi su u početku imali problema s izgubljenim loptama. Lopte su u napadu Partizana išle sporije i kretanja je bilo manje, pa je FMP nešto bolje ušao u utakmicu i relativno brzo stigao do prednosti 9:4. 

Marko Jeremić je već imao dve trojke "u džepu", a propust u odbrani crno-belih je iskoristio i Majkl Odžo kada je posle promašaja Čovića po sredini potpuno sam izveo fantastično putbek zakucavanje. 

Međutim, prvo Gavrilović, a potom i Veličković za dva napada poravnavaju rezultat i od tog trenutka su crno-beli zaigrali nešto bolje. Partizan je i poveo sa 13:12, ali je na kraju prve četvrtine ostalo nerešeno 17:17. 

Druga je počela rezultatskom klackalicom i igralo se poen za poen sve dok nije istupio Mihajlo Andrić i dvema trojkama u dva napada malo "odlepio" Partizan 30:24 u 15. minutu. 

FMP je očajno šutirao sa linije za slobodna bacanja, ali je to kompenzovao izuzetno dobrim procentima za dva poena. 

Do poluvremena je Partizan uspeo da održi ravnotežu pa se na pauzu otišlo sa 41:41.

FMP je u nastavku zaigrao bolje, razigrao se i Bursać pa su "Panteri" na polovini treće deonice vodili i sa devet poena prednosti.

Partizan je jedno vreme nošem Gosom uspeo da se održava na četiri do pet poena, ali je Gos počeo previše da solira, njegovi saigrači bili su pasivni i FMP je u poslednju četvrtinu ušao sa šest poena prednosti 68:62.

FMP je u poslednjoj četvrtini već u 32. minutu vratio dvocifrenu prednost i već tada se videlo da će Partizanu biti teško da se vrati. Nadu im je dao Andrić prvo trojkom, a onda i dobrim kombinovanjem sa Gosom i Šalićem za 72:67. FMP je u tim trenucima hvatao lopte u napadu, ali ništa nije koristio.

Taj "trend" je prekinuo Boriša Simanić trojkom u 36. minutu za 75:67 kada je pitanje pobednika praktično bilo rešeno. Do kraja je FMP bio dvocifren i u broju skokova u napadu (11) ali i poenterski pa je Partizan nastavio lošu seriju i sada ima šest pobeda i osam poraza u regionanoj ligi.

FMP je na skoru 7-7. Crno-beli su sedmi, a FMP četvrti.

"Mali" srpski derbi u okviru 14. kola ABA lige, duel direktnih konkurenata za četvrto mesto, pripao je domaćinu iz Železnika.

FMP je nadskakao, nadigrao i nadjačao ekipu Partizana, koja je petim porazom u poslednjih šest kola pala čak na osmo mesto na tabeli regionalnog takmičenja - 83:71 (17:17, 24:24, 27:21, 15:9)!

"Panteri" su došli do granice od 50 odsto uspešnosti (7-7), na kojoj su još Zadar i Mornar, dok su crno-beli sa 6-8 prilično daleko od pozicije na kojoj bi želeli da budu.

Kada se ima u vidu da je FMP nadoknadio "minus četiri" iz prve utakmice i da Mornar ima 2:0 u međusobnom skoru, jasno je da će Partizan u 2018. morati da napravi veliki zaokret, kako bi "isplivao" iz krize i izjednačio prošlosezonski plasman (četvrto mesto).

Utakmica protiv Zadra u četvrtak 4. januara sada je ključna za Nenada Čanka i njegove izabranike, koji su u subotu uveče doživeli 13. poraz u poslednjih 15 utakmica ABA lige i Evrokupa!

U periodu od 31. oktobra savladani su samo Mega i MZT Skoplje, a smena trenera za sada nije donela efekat kome su se nadali u Humskoj 1.

Slično prethodnim utakmicama, Partizan je osetno "pao" u drugom poluvremenu, na čijem početku je FMP trojkama Jeremića i Bursaća, a zatim još jednim košem Bursaća poveo 57:48.

FMP nakon toga nije ispuštao vođstvo, a crno-beli su samo zapretili kada su koševima Šalića prilazili na 60:58 u 29, odnosno 72:67 u 34. minutu.

U domaćem timu su se brojni igrači smenjivali u glavnim ulogama i gotovo za svakog od njih se može reći da je dao veliki doprinos pobedi, pa čak i za "epizodiste" poput Šešlije i Bursaća.

Među mladim igračima FMP najbolji utisak je ostavio Aleksa Uskoković, Aleksa Radanov nije bio previše zapažen, dok je Boriša Simanić lako pravio lične greške, ali i pokazao potencijal, pre svega vezan za skok i blokade.

Kod crno-belih se kako je meč odmicao sve više osećao nedostatak mase u reketu. "Panteri" su to iskoristili da zabeleže 10 skokova više, uključujući prednost od 10:6 u ofanzivnom skoku.

Mihajlo Andrić istakao se šutom za tri poena, više u prvom poluvremenu, Šalić i Veličković se borili koliko su mogli, a najviše je podbacio Patrik Miler, koji takoreći nije postojao na parketu.

Partizan je i na ovom meču bio bez povređenih Čakarevića i Tomića, dok povratak Đorđa Gagića u klub još nije ozvaničen, pa ostaje da se vidi hoće li povremeni reprezentativac Srbije zaigrati protiv Zadra ili će se čekanje prolongirati.

FMP: Lazarević 9, Čović 9 (šut za dva 2/6, trojke 1/6, 5sk, 14as), Uskoković 6, Jeremić 14 (trojke 4/8), Apić 13, Pot, Nenadić, Radanov 5, Bursać 8, Šešlija 4, Simanić 8 (7sk, 2as, 2blk), Odžo 7.

PARTIZAN: Miler 3 (5as), Vilijams-Gos 14 (5as), Tadić, Aranitović, Jovanović, Marinković 6, Tanasković 2, Veličković 13, Pecarski 5, Gavrilović 5, Andrić 16 (trojke 4/8, 4sk, 2ukr), Šalić 7.

Mega poražena u Baru, Cedevita bolja od Igokee! Košarkaši Mega Bemaksa poraženi su na gostovanju u Baru od Mornara sa 87:83, u 14. kolu ABA lige.

Fenomenalnu partiju za domaći sastav odigrao je Amerikanac Nidam koji meče završio sa 36 poena i tri asistencije.

Pratio ga je Brendon Reli-Ros koji je ubacio 15, odnosno Luković koji je imao 16 poena.

Najveći problem u sastavu Dejana Milojevića bio je slab učinak bekova, Rebića, Mušidija, Sinoveca... Odlično je igrala unutrašnja linija, međutim to je bilo nedovoljno za pobedu. 

Mladi Goga Bitadze ubacio je 21 poen uz šest skokova, Vlatko Čančar je imao 14, kao i Stefan Fundić koji je uhvatio sedam lopti. Mornar ima skor od sedam pobeda i sedam poraza, dok je Mega na skoru 4/10. 

Šesti poraz u poslednjih sedam kola ABA lige pretrpela je četa Dejana Milojevića na prednovogodišnjem gostovanju u Baru!

Mornar - Mega Bemax 87:83 (18:25, 27:23, 24:19, 18:16)!

Barani su popravili skor na 7-7 i bodovno se izjednačili sa četvrtoplasiranim Zadrom, dok će vicešampion regiona 2016. ostati pretposlednji na tabeli, sa skorom 4-10.

Mega je početkom druge četvrtine imala 13 poena prednosti (19:32), ali je tako visoko vođstvo bilo kratkog daha.

Predvođen sjajnim američkim plejmejkerom Derekom Nidamom, strelcem čak 36 poena, domaćin je do poluvremena prišao na "minus tri", a serijom 16:2 i preokrenuo na 67:59 u 27. minutu.

Došao je red na Megu da "juri" rezultat, ona je taj zadatak uspešno obavila i u finiš su timovi ušli sa podjednakim šansama za pobedu. Bilo je samo pitanje ko će napraviti jedan uspešan potez više.

Imala je ekipa iz Sremske Mitrovice svoje šanse, Stefan Sinovec promašio je trojku za izjednačenje u 38. minutu, a onda su u poslednjih minut i po neprecizni bili Sinovec i Vlatko Čančar, pri vođstvu Mornara 86:83.

Brendis Rejli-Ros je promašio u poslednjem napadu Mornara i Mega je mogla da obezbedi sebi još jednu šansu da "zakuva" situaciju, ali Nidam je zabeležio ofanzivni skok i posle faula postavio konačan rezultat sa linije za slobodna bacanja.

MORNAR: Nidam 36 (trojke 7/11, 6sk, 3as, 4izg), Luković 16 (11sk, 3blk, 4izg), Rejli-Ros 15, Mićović 7, Pavić 7, Vranješ 4, Bakić 2.

MEGA: Bitadze 21 (6sk), Fundić 14 (7sk), Čančar 14, Sinovec 9 (4sk, 4as), Lazić 9, Rebić 7 (5as), Jovičić 4, Koprivica 4, Mušidi 1 (4sk, 6as).

Ekipa Cedevite ostvarila je važan trijumf na gostovanju u Igokei, 69:61. U veoma tvrdoj utakmici presudila je poslednja deonica u kojoj su gosti iz Zagreba uspeli da se odvoje. 

Najefikasniji kod Cedevite bio je Filip Krušlin koji je ubacio 15 poena, a pratili su ga Nikols i Stipanović sa 13. U poraženom sastavu Jevtović je ubacio 21 poen. Ekipa Jura Zdovca ima skor od 11/3, dok je Igokea na 5/9.

Šutem za tri poena 1/16 teško je pobedili u bilo kojoj utakmici, a pogotovo u duelu sa objektivnim favoritom u jednom od derbija kola ABA lige.

Samo jedan pogodak sa distance (procenat - 6,3 odsto) bio je neizbežan uvod u poraz Igokee od ekipe iz Zagreba, koja je na ispraćaju 2017. dobila revanš za jedan od neprijatnijih poraza ove godine.

IGOKEA - CEDEVITA 61:69 (18:15, 12:18, 12:13, 19:23)

Boreći se sa gostom, svojim lošem šutem i razigranim centrom Zagrepčana Andrijom Stipanovićem (13 p, 8 sk, 6 as), ekipa Dragana Bajića održala se u ravnopravnom meču do sredine poslednje četvrtine. Tada je na scenu stupio igrač odluke, Damir Markota.

Povratnik u hrvatsku košarku pogodio je u 35. i 36. minutu dve važne trojke praktično iz istog mesta (pod uglom od oko 45 stepeni), i odmakao svoj tim sa "plus 3" (50:53) na mirnih i odlučujućih "plus 9" (50:59).

Bajić je okupio ekipu na tajm-autu, kritikovao je da se predala i Igokea se nakratko trgla, serijom za 56:61 u 38. minutu, ali za nešto više od toga nije imala snage. Bodovi su otišli u glavni grad Hrvatske, zahvaljujući i najboljem strelcu Cedevite Filipu Krušlinu (15 p) i Dimitrisu Nikolsu (13).

Hrvatski prvak nastavlja sezonu sa skorom 11-3 i bar do subote uveče biće izjednačen sa vodećim tandemom Zvezda - Budućnost (11-2), s tim da Podgoričani od 21 čas gostuju Ciboni.

Sa druge strane, Igokea je posle dobre role Nikole Jevtovića (21 poen) ipak morala da čestita trijumf gostima, a novi trijumf u borbi za mesto u sredini tabele tražiće u sledećem kolu u Skoplju, 5. januara.

IGOKEA: Ponjavić 6, Li 5, Gajić 4, Glogovac 1, Nikolić, Milošević, Jevtović 21 (4 sk), Radivojević 6 (5 as), Ljubičić 4, Šibalić 4, Rikić 10.

CEDEVITA: Ukić 7, Krušlin 15, Džonson, Katić, Nikols 13 (5 sk), Slavica, Žganec 2, Musa 2, Čeri 7, Markota 8 (5 sk), Stipanović 13 (8 sk, 6 as), Marfi 2.

Džikić i Budućnost slavili u Zagrebu! Košarkaši Budućnosti pobedili su u Zagrebu Cibonu sa 93:87, u 14. kolu ABA lige.

Izabranici Aleksandra Džikića odlepili su se u početkom četvrte deonice i domaći košarkaši nisu uspeli da uhvate priključak.

Sjajnu partiju odigrao je Nemanja Gordić koji je meč završio sa 23 poena, dok je Kajl Gibson ubacio 19.

Dobru rolu imao je i Kajl Lendri koji je meč završio sa 11 poena, šest skokova i dve asistencije. Dvocifren je bio i Šehović sa 10 poena. 

U poraženom sastavu najefikasniji bili su i najiskusniji, Luka Žorić i Marko Tomas. Bek je ostvario učinak od 21 poena i četiri skoka, dok je centar imao dabl-dabl, 18 poena i 10 skokova. 

Uljarević je ubacio 14 poena, dok su po 10 imali Ratkovica i Novačić. 

Ovo je bila 12. pobeda ekipe iz Podgorice u ABA ligi, dok je Cibona doživela osmi poraz. 

Jak otpor Cibone jednom od lidera ABA lige, ali Gibson i Lendri nisu dozvolili preokret...

Budućnost će u 2018. ući kao prva na tabeli ABA lige, sa pobedom više od Crvene zvezde, koja će svoj meč 14. kola protiv Olimpije odigrati 2. januara.

Cibona uprkos ogromnom trudu nije uspela da napravi iznenađenje i zadrži se na deobi četvrte pozicije, na kojoj su sada FMP, Zadar i Mornar.

Cibona - Budućnost 87:93 (17:17, 23:22, 22:26, 25:28)!

Iako je Nemanja Gordić sa 23 poena bio najbolji strelac u timu Aleksandra Džikića, ključevi nove pobede "plavih" u regionalnom takmičenju bili su kod Kajla Gibsona.

Amerikanac je do 25. minuta bio bez poena, a onda za preostalih 15 minuta ubacio čak 19 (dve trojke) i konstantno zaustavljao pokušaje "cibosa" da uđu u potpuno neizvesnu završnicu.

Važnu rolu u finišu odigrao je Gibsonov kanadski imenjak, Lendri, koji je serijom ofanzivnih skokova profitirao na opredeljenju trenera Cibone, Anta Nazora, da prednost Budućnosti "juri" sa niskom petorkom.

CIBONA: Tomas 21 (trojke 5/9, 4sk, Žorić 18 (10sk, 3as, 4izg), Uljarević 14, Ratkovica 10 (4izg)...

BUDUĆNOST: Gordić 23 (4izg), Gibson 19, Lendri 11 (6sk), Su. Šehović 10 (5sk)...

REZULTATI 14. KOLA:

Mornar - Mega 87:83
Igokea - Cedevita 61:69
FMP - Partizan 83:71
Cibona - Budućnost 93:87

odigrano u petak:

Zadar - MZT Skoplje 105:80

u utorak:

Crvena zvezda - Olimpija 19.00

TABELA: Budućnost 12-2, Zvezda 11-2, Cedevita 11-3, FMP 7-7, Zadar 7-7, Mornar 7-7, Partizan 6-8, Cibona 6-8, Olimpija 5-8, Igokea 5-9, Mega 4-10, MZT 2-12.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar