Loznica - grad stalnog uspona

U minulih deseet godina radili smo i gradili, u svim oblastima života i rada, kako bismo što više doprinijeli razvoju našeg grada i kraja, a u narednih pet do sedam godina, što nije samo želja već nešto što je zasnovano na realnim planovima, postaćemo jedan od najrazvijenih gradova u Srbiji, uz pomoć, kao i do sada, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, rekao je na svečanoj akademiji gradonačelnik Vidoje Petrović, povodom 10 godina od kada je Loznica dobila status grada.

Srbija 29.12.2017 | 22:01
Loznica - grad stalnog uspona
Posjeta predsjednika države, sa saradnicima i članovima dijela premijerskog kabineta, sredinom septembra ovi godine, po Petrovićevim riječima, „otvorio je novo, još dragocenije poglavlje u razvoju Vukovog zavičaja, zasnovan na realnim planovima, ali i na svesrdnoj podršci države“.

-Uz značajne rezulate u izgradnji i unapređenju infrastrukture, jačanju socijalne politike, u svim dijelovima, razvoju kulture, obrazovanja, sporta, privrede i poljoprivrede, unaprijedili smo lokalnu administraciju do mjere, koja je ravna najvišim evropskim aršinima, - rekao je Petrović na svečanosti koja je okupila mnoge državne fukncionere, narodne poslanike, predsednike opštine iz Srbije i Republike Srpske, diplomate, predstavnike Vojske Srbije, SPC, kulturne poslenike...



U ime predsednika Srbije Aleksandra Vzučića Lozničanima je jubilej čestitao njegov izaslanik Nikola Selaković, generalni sekretar Predsjedništva Republike Srbije.

-Vidi se jasno, na osnovu mnoštva pokazatelja, da je Loznica dobila obrise grada u svakom pogledu, - rekao je Selaković, podsjećajući, pored ostalog, da je, kad je dobila status varoši imala 2000 stanovnika, a da je, u međuvremenu, „narasla“ za više od 80.000 stanovnika.

-Ko kaže da mi Srbi, da naša Srbija i naša Loznica nisu napredovali, vara se. Loznica je grad koji je davao i daje velike bistre, oštroumne srpske dinarce, ljude koji nemaju probleme sa padežima, ljudi koji znaju da govore u gradu koji je rodno mjesto savremenog srpskog jezika i matičog ćirilićnog pisma, ljude koji se, ma gde otišli, svome gradu vraćaju, jer, gdjegod otišli sebe identifikuju sa ovim gradom.

U minulih 10 godina, kako je rekao Selanoviić, „urađeno je mnogo u Loznici, a u narednih 10 godina, kako je rekao i gradonačelnik Petrović, sve će postići“.

Selaković je rekao da je Loznica grad u koji voli da dođe i da je počastvovan da je na toj svetkovini predstavlja predsjednika Vučića.



U ime SANU čestitke gradonačelniku Petroviću i Lozničanima povodom jubileja uputio je akademik profesor dr Svetisalv Božić, rođeni Lozničanin, koji decenijama živi u glavnom gradu i nikad nije ni zaboravio ni zapostavio grad i kraj gdje je rođen i odrastao.

Čestike su, u ime Srpske kraljevske akademije naučnika i umjetnika, uputili akademik profesor dr Zoran Kovačević, akademici Dragoljub Drago Mirković i Zoran Grujićić, u čijoj čestitki se navodi da je „Loznica učinila veliki korak u svom razvoju, čak istorijski, jer je, i u infrastrukturnom i administrativnom radu, uspjela da se uzdigne duhovno i kulturno na najveći mogući način, pored ostzalog kroz reafirmaciju Vukovog sabora i njegovih svetkovina i svih događanja tokom godine, ali i činjenicom da je ove godine grad dobio i sveca SPC, Jadranina Stefana Hovanovića Tronoškok“.



Na svečanoj akademiji, na kojoj je priređen prigodan i valjan kuiltirno umetnički program, gradobačenik Petrović je dobio Povelju, najviše priznanje Vukove zadužbine povodom osam decenija njenog postojanja i nagradu „Kapetan Miša Amastasijević“, najvišeg ranga onima koji su dostigli najviše rezultate u okviru velikog projekta „Put ka vrhu“.

(BN/V.Mitrić)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Alan Ford

30.12.2017 09:39

Od raspada bivše Jugoslavije do danas, napravili su samo jedan kružni tok. Inače sve ostalo jad i beda. Dovoljno je proći kroz centar Loznice i videti koliko je to jad i beda od grada.

ODGOVORITE