Katalonija: Velika izlaznost na izbore

Više od dve trećine birača glasalo je do 17 h na današnjim vanrednim regionalnim izborima u Kataloniji.

Svijet 21.12.2017 | 19:21
Katalonija: Velika izlaznost na izbore
Prema podacima regionalne vlade Katalonije, do 17 časova izašlo je 69,54 odsto od ukupnog broja birača, što je povećanje u odnosu na poslednje parlamentarne izbore u Kataloniji 2015. godine, kada je do istog perioda izašlo 63,12 odsto birača.

AP podseća da se današnji vanredni izbori održavaju na radni dan, te se očekuje da će većina Katalonaca glasati u poslednja dva časa pred zatvaranje birališta.

Agencija navodi da se očekuje da izlaznost bude rekordno visoka.

Ankete ukazuju da ni partije koje se zalažu za nezavisnost, a ni one koje se zalažu za jedinstvo Španije, neće uspeti da obezbede većinu glasova.

Vanredni izbori raspisani su povodom jedne od najgorih kriza proteklih decenija u Španiji, koja je izbila nakon što je ta pokrajina proglasila nezavisnost, što je dovelo do toga da Madrid smeni lokalno rukovodstvo i zakaže izbore, navodi agencija.

Referendum o otcepljenju Katalonije od ostatka Španije održan je 1. oktobra, uz protivljenje Madrida.

Katalonski parlament izglasao je 30. oktobra nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

Pored toga što je raspustio vladu Katalonije, Rahoj je raspustio i regionalni parlament i zakazao regionalne izbore za 21. decembar.

Od kada je raspuštena katalonska vlada, Pudždemon i četiri bivša člana katalonske vlade borave u Belgiji, a za svom petoricom izdati nalozi za hapšenje pod optužbom za pobunu i zloupotrebu fondova.

Španija je, kasnije, povukla međunarodni nalog za njihovo hapšenje, ali Pudždemon je iz Brisela vodio kampanju za regionalne izbore.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar