Za mjesec dana deset stradalih

Za nešto više od mjesec deset ljudi stradalo je u slučajevima porodičnog nasilja, koji su se dogodili na isti način - ubistvo i samoubistvo.

Srbija 19.12.2017 | 20:27
Za mjesec dana deset stradalih
Juče ujutro je u ulici Jurija Gagarina na Novom Beogradu tridesetsedmogodišnji Duško R. ranio suprugu Tamaru hicem iz vatrenog oružja, a potom je pucao sebi u glavu. Sa teškim povredama prevezen je u bolnicu na reanimaciju. Tamara R. je direktorica Predškolske uprave Surčin, a krvavi pir dogodio se u njenom službenom automobilu.

Prvo ubistvo u posljednjih mjesec dogodilo se u novembru u Stojniku nadomak Sopota, kada je D. J. (51) iz Ralje pucao na ženu J. J. (53), a potom i na sebe.

Prema pisanju medija, njih dvoje su bili u automobilu iz kojeg je J. J. „iznenada izašla“, a muškarac je potom krenuo za njom i pucao na nju, nakon čega se vratio u automobil i pucao sebi u glavu. D. J. je bio oženjen i da je imao dvoje djece, a sa J. J. se viđao posljednjih nekoliko godina.

Potom je početkom decembra u Zemun polju policajac Miloš Jovanović (49) ubio bivšu djevojku Miroslavu Stojaković (46), da bi 15 minuta kasnije počinio samoubistvo takođe hicem sebi u glavu.

To ubistvo i samoubistvo dogodili su se nasred ulice. Mediji navode da je M. S. godinama „trpjela torturu“ svog momka.

Samo tri dana kasnije, 9. decembra, M. S. (49) je ubio nevjenčanu suprugu M. D. (46) u njihovoj kući u Pećincima, a potom je takođe izvršio samoubistvo. On je svoju nevjenčanu suprugu nasmrt izbo nožem, a potom se objesio. Prema nezvaničnim saznanjima medija, riječ je o muškarcu koji je već bio u zatvoru zbog maltretiranja bivše supruge, a iz prvog braka ima dvoje odrasle djece, dok je ubijena žena imala desetogodišnjeg sina. Sedam dana kasnije u selu Lučica kod Požarevca se dogodio još jedan slučaj po istom ključu. Vladan Golubović (37) izbo je nasmrt ženu Jelenu (37), a nakon toga je stradao u saobraćajnoj nesreći nedaleko od kuće.

Sličnih slučajeva bilo je i ranije, a medije su naročito šokirala dva takva iz centara za socijalni rad. Prvo je u takvom centru na Novom Beogradu početkom jula muškarac udarcima kamenom ubio bivšu suprugu, a potom izvršio samoubistvo skočivši pod voz, da bi nekoliko dana kasnije u Centru za socijalni rad u Rakovici muškarac ubio ženu i dijete. U posljednjih nekoliko godina u Srbiji viđen je niz femicida, a u prvoj polovini godine prema dostupnim podacima od strana partnera i članova porodice ubijeno je najmanje 15 žena, od čega je jedna ubijena čekićem, a jedna udavljena.

Ubijeno 36 žena prošle godine

Prošla, 2016. godina bila je jedna od najcrnjih kada je riječ o ubistvima u porodičnom nasilju, jer je čak 36 žena ubijeno. Prema statistici srpskih medija, ove godine u porodičnom nasilju ubijeno je 30 žena.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar