Rezolucija SB UN: SAD uložile veto

SAD su uložile veto na Nacrt rezolucije SB UN kojom bi Vašingtonu bio upućen poziv da povuče odluku o priznavanju Jerusalima za prijestonicu Izraela, saopštila je ambasadorka SAD Niki Hejli, a takav scenario je ranije najavio njen izraelski kolega Deni Denon.

Svijet 18.12.2017 | 19:12
Rezolucija SB UN: SAD uložile veto
U tekstu rezolucije, koji je pripremio Egipat, izražava se "duboka žalost zbog nedavnih odluka u vezi sa statusom Jerusalima", premda se ne pominju ni SAD ni američki predsjednik Donald Tramp, navodi Rojters.

Diplomate kažu da Nacrt rezolucije ima široku podršku među 15 članica Savjeta bezbjednosti i da, iako rezolucija nije usvojena, ovo glasanje dodatno izoluje Trampa po pitanju Jerusalima.

U nacrtu se ističe da bilo kakva odluka ili akcija o izmijeni karaktera, statusa ili demografskog sastava Svetog grada Jerusalima nema pravni efekat, ništavna je i nevažeća, te da se mora odbaciti u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti.

Takođe, u nacrtu rezolucije se sve zemlje pozivaju da se uzdrže od uspostavljanja diplomatskih misija u Jersualimu.

Tramp je napravio oštar zaokret u odnosu na višedecenijsku politiku SAD kada je ranije ovog mjeseca priznao Jerusalim za prijestonicu Izraela, razgnjevivši Palestince.

Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

popara

18.12.2017 19:51

Da ici ce zato u Generalnu skupstinu UN gdje ce biti usvojena.Nije Amerika cijeli svijet.

ODGOVORITE
Name

Sila Boga Ne Moli

18.12.2017 20:32

Bog silu ne voli.

ODGOVORITE