Državnom zatvoru 880.000 KM od UIO

Sud BiH donio je presudu kojom je uvažena tužba Jedinice za imlementaciju projekta izgradnje državnog zatvora protiv rješenja Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kojim im je osporeno pravo na povrat PDV-a u iznosu od 880. 636 KM.

Bosna i Hercegovina 16.12.2017 | 22:31
Državnom zatvoru 880.000 KM od UIO
Kako piše Glas Srpske riječ je o povratu PDV-a od kredita koji je Razvojna banka Savjeta Evrope dala za izgradnju državnog zatvora u Vojkovićima.

U Ministarstvu pravde BiH, kojem pripada Jedinica za implementaciju projekta izgradnje državnog zatvora, kažu da je ona još krajem 2015. godine iskoristila pravo i podnijela tužbu Sudu BiH protiv rješenja UIO.

- Sud BiH je donio presudu kojom je uvažena tužba i rješenje kojim je osporeno pravo na povrat PDV-a poništeno. Predmet je vraćen UIO na ponovni postupak i sada očekujemo da dobijemo taj novac - kažu u Ministarstvu pravde.

Dodaju da se Jedinica za imlementaciju projekta izgradnje državnog zatvora 2012. godine obratila UIO molbom za izjašnjenje o osnovu prava na povrat PDV-a uz koju je dostavila i okvirni finansijski sporazum između Ministarstva finansija i trezora i Razvojne banke Savjeta Evrope kao kreditora i administratora donatorskih sredstava.

- Tada je od UIO dobijeno pozitivno mišljenje da projekat podliježe pravu na povrat PDV-a. Ali, već kod prvog zahtjeva za povrat dobijen je negativan odgovor s naglaskom da je neophodno sačiniti amandman na okvirni finansijski sporazum, što je iziskivalo angažman Ministarstva pravde, Ministarstva finansija i trezora i Razvojne banke Savjeta Evrope. Nakon dugotrajne zakonske procedure amandman je donesen, ali je za UIO ostalo nejasno od kada se primjenjuje. Ni dugotrajna prepiska između UIO i Ministarstva finansija i trezora nije rezultovala jasnim stavom - kažu u Ministarstvu pravde.

Zbog svega toga Jedinica za implementaciju projekta izgradnje državnog zatvora je krajem 2015. godine iskoristila pravo i podnijela tužbu Sudu BiH protiv tog rješenja UIO.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu da su sproveli sve aktivnosti kako bi bio ispoštovan kreditni sporazum sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope u projektu izgradnje državnog zatvora.

- Povrat PDV-a je u nadležnosti UIO, a ovo ministarstvo je bilo uključeno u dijelu koji se tiče tumačenja međunarodnog ugovora i procedura usvajanja amandmana na ugovor kako bi bili prevaziđeni problemi koji su doveli do zastoja u realizaciji projekata - rekli su u Ministarstvu finansija i trezora.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević kaže da su konačne odluke suda obavezujuće i da će u UIO postupiti na osnovu sudske odluke. On je istakao da je u postupku kontrole kod pomenutog obveznika utvrđena naknadna obaveza u smislu osporavanja prava na povrat PDV-a.

- Obveznik u svakom postupku kontrole ima pravo da podnese žalbu, što je u ovom slučaju i urađeno. U drugostepenom postupku UIO je odbio žalbu poreskog obveznika, smatrajući ispravnim stav poreskih inspektora. Na takvo rješenje UIO pokrenut je upravni spor u Sudu BiH koji je poništio rješenje UIO - rekao je Kovačević.

Zahtjev za povrat PDV-a na osnovu ostalih faktura Jedinice za implementaciju projekta izgradnje državnog zatvora koje su se odnosile na prošlu godinu predat je krajem 2016. i početkom 2017. godine. UIO je ove godine počeo izdavati rješenja kojim se odobrava povrat PDV-a plaćenog u 2016. godini.

Izgradnja zatvora koštala je oko 40 miliona evra, a novac je obezbijeđen iz kredita i donacija. Kamen temeljac položen je još 2006. godine.

(Glas Srpske)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kvazi

17.12.2017 09:26

Kakvo je ovo potpuno besmisleno davanje “drzavnosti” jednoj zgradi? Urazumite se ljudi. Zatvor je zatvor, koji kur*ev drzavni. Koje drzave? Pa i u drugim zemljama postoje zatvori. Zatvor moze biti vezan samo za grad u kome se nalazi. Zatvor Foča, Tunjice, Zenica... Čemu atribut “državni” da bi se nešto što je razvalina od drzave kao vise drzavom dozivljavalo. Smijesno. Drzavni parlament, a ne postoji nego samo PSBiH, pa drzavna vlada a ono samo savjet ministara drzavni parlamentarci a oni samo poslanici u PS BIH. Manite se toga

ODGOVORITE
Name

Dol

17.12.2017 10:29

Ovi kriminalci iz UIO nisu imali pinke,a uz to jos i nesposobni.Da su podmazani kao u vecini slucajeva ne bi doslo do suda.UIO je leglo korupcije,reketa i kriminala

Name

Boki

17.12.2017 21:11

Pa nece graditi vrtice.nece oni u vrtice nego sebi i svojim kolegama koji su trebali biti zatvoreni u akciji "pandora".pa izreka stoji gdje cemo.sigurno u vrtic necemo zato ulazite u zatvore svoje buduce mjesto boravka.

ODGOVORITE