Božićni puding za osoblje

Opšte je poznato da je britanska kraljevska porodica vrlo tradicionalna, a neke njihove tradicije često su neshvatljive ili pak pomalo neobične. Jedna od njih je i darovanje božićnih poklona osoblju.

 

 

Svijet 15.12.2017 | 20:52
Božićni puding za osoblje
Naime, kraljica Elizabeta svakom članu svog osoblja od 1.500 ljudi daje jedan te isti dar, božićni puding! Ko kraljicu optuži za škrtost, treba znati kako je isto to radio i njen otac, kralj Geroge VI., kao i njen djed, George V., piše Daily Mail.

Puding koji dijeli u palati do sada je naručivala iz Harrodsa, no izvori otkrivaju da se ove godine prebacila na onaj "običniji", iz Tesca. Uz puding dobiju i božićnu čestitku, a zaposlenici s dužim stažem i poklon bonove. Tradicionalni božićni puding u Velikoj Britaniji je zapravo poslastica koja se sastoji od grožđica, narančine kore, sušenog voća, tamnog piva, ruma, limuna, jaja, šećera, orašastih plodova i drugih namirnica, a kuha se satima. To omogućuje da se dobro konzervira, pa se može jesti i mjesecima nakon Božića.

Neka od bizarnih pravila i tradicije kojih se Windsori drže jesu recimo da kada kraljica stoji, svi stoje. Zatim, niko ne smije jesti ako je kraljica uzela svoj posljednji zalogaj. Na sreću, izvori otkrivaju da kraljica jede polako. Nema držanja za ruke, pravilo je kojeg se članovi kraljevske obitelji moraju držati u javnosti, a često ta pravila pomažu da ostavljaju hladan dojam. Ne smiju igrati Monopoly - jedno je od najčudnijih pravila koja britanska kraljevska obitelj ima. Zabranjeno im je jesti školjke - kao preventiva jer je to namirnica koja najčešće uzrokuje potencijalna trovanja.

O jelovniku za doručak se ne pregovara - svako jutro kraljica pije engleski čaj i jede cornflakes. Bijeli luk je zabranjena namirnica u Buckingham palati. Također, iako se u ostalim prilikama smiju jesti, za večeru se ne smije jesti krompir, riža ili tjestenina, a to je stroga kraljičina odredba za dobrobit zdravlja porodice. Kraljevskim psima svaki dan se priprema gurmanski objed - oni ne jedu iz konzerve ni suhu hranu.

(Faktor)

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ap

15.12.2017 20:30

Koji su to neradnici i paraziti u državi.Tradicija ? Svašta.

ODGOVORITE
Name

tradicija

16.12.2017 01:33

Oni i ne ocekuju nesto drugo od nje. Ja od moje mame dobijem burek s telecim drobom i to je to. Nema pecenja.

ODGOVORITE
Name

adzenda

17.12.2017 09:38

To je samo obicaj, i na vidim sta je tu lose.

ODGOVORITE