Odred smrti ubio vojnog generala?

Jedna od ključnih figura zatvorenog kruga sjevernokorejskog lidera Kim Džong un-a, vojni general Hvang Pjong-so misteriozno je nestao iz javnog života, što je podstaklo glasine da ga je likvidirao sjevernokorejski "odred smrti", nakon vijesti o navodnom podmićivanju.

Svijet 15.12.2017 | 14:15
Odred smrti ubio vojnog generala?
Hvang Pjong-so, maršal koji zauzima najvišu poziciju u sjevernokorejskoj vojsci, nije viđen u javnosti od 13. oktobra što je podstaklo glasine o njegovoj likvidaciji, prenosi Foks njus.

Kako se navodi, Kim je ranije pogubio svoje neprijatelje raznim "groznim metodama", uključujući streljanje protiv-avionskim oružjem sa male udaljenosti ili bacajući ih razjarenim psima.

Vijest o problemima Hvanga sa režimom Kim Džong Una pojavila se sredinom novembra, kada je južnokorejska špijunska agencija javila da su on i njegov zamjenik Kim Vong-hong izbačeni iz vojnog Generalnog političkog biroa i kažnjeni.

Kim Von-hong je navodno osuđen na zatvorsku kaznu i nalazi se u jednom od kampova za zatvorenike, neprijatelje režima, a što se tiče Hvanga, mnogi nedavni potezi Kim Džong Una ukazuju na to da je čovjek kome je severnokorejski diktator verovao i smatrao ga svojom desnom rukom celu deceniju - likvidiran, a najverovatnije da je za to ubistvo bio angažovan streljački odred koji je ubio Kimovog ujaka Džang Song Taeka.

"Ukoliko je Hvang izbačen iz Radničke partije to znači ujedno i kraj njegove političke karijere, a verovatno i života", piše južnokorejski list Joong ang.

Dvojica zvaničnika su navodno bila nagrađivana za usluge, a ovoga puta Kim je naredio da dvojica zvaničnika budu kažnjena "kao upozorenje drugima".

Kimova posjeta planini Paektu prethodnog vikenda nagovjestila je mogućnost egzekucije Hvanga, jer je poznato da Kim posjećuje tu planinu obično kada donosi značajne odluke, kao što su to radili i njegov otac i deda.

On je to učinio i novembra 2013. godine prije likvidacije nekoliko zvaničnika, ali i prije likvidacije bivšeg ministra odbrane u aprilu 2015. godine, piše Foks njus.

(Tanjug) 

Komentari / 0

Ostavite komentar