Austrija strahuje zbog prijetnji ID

Islamska država uspjela je da izazove nemir u Austriji i podstakne dodatni strah od terorizma pretećim posterom koji se širi putem društvenih mreža.

Svijet 15.12.2017 | 11:44
Austrija strahuje zbog prijetnji ID
Na posteru pod naslovom "Uskoro na odmoru", vidi se ruka sa krvavim nožem ispred bečkog trga Kolmarkt.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Karl-Hajnc Grundbek ukazuje da nema konkretnih saznanja o pripremi terorističkog napada.

"Nama je poznat plakat i nadležna služba trenutno radi analizu", objasnio je on dodajući da se provjerava da li potiče stvarno od Islamske države.

Istraživanje javnog mnjenja, koje je sproveo bečki dnevnik "Hojte", pokazuje da u Austriji vlada strah od terorizma u predbožićnom periodu.

Tako 63 odsto Austrijanaca kaže da strahuje od terorizma u periodu pred Božić i da je samo pitanje vremena kada će Austrija biti meta.

"Već duže vrijeme imamo povećan rizik od napada u cijeloj Evropi, a od toga nije isključena ni Austrija. Trenutno, međutim, nema konkretnih naznaka za takvu prijetnju", istakao je Grundbek.



Takođe je dodao da na osnovu plakata koji se pojavio na socijalnim mrežama austrijske bezbjednosne vlasti ne planiraju dodatne mjere predostrožnosti.

"Već preduzete povećane mjere bezbjednosti ostaju na snazi, i one su djelimično vidljive. Dodatno na određenim mjestima, na kojima je veće okupljanje ljudi, postoji povećano prisustvo policije. Tim merama pokušavamo da smanjimo rizik", ukazao je on.

Grundbek ističe da nije samo Beč izložen prijetnjama, već postoje posteri za druge gradove u Evropi, ali i SAD.

"Ovo je poznata strategija terorista, koji žele da održe generisanje pažnje, širenje straha i instrumentalizuju medije", objasnio je on.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

mm

15.12.2017 13:38

Kad je Austrijske banke dobivale novce iz arapski banaka policija sutila,a kad su svi regrutni centri vehabija dolazili u B I H izAustrije sto svi znamo sutili e sada kad osjetite da vam prijete onda prpa.

ODGOVORITE
Name

milos 1389

15.12.2017 15:13

Nece vrana na vranu !to su sve igre!

ODGOVORITE
Name

MILOS 1350

15.12.2017 19:47

Ja, ove lazne Nindze su od Zapada igraci !!! Grci imaju veliki problem sa ovim Migrantima ! Pravoslavlje - dobro da se cuva ovih lopovski igara.

Name

Ahtung ahtung

15.12.2017 18:06

Pa ko je i zavadio naše narode? Ko je prve logore počeo praviti i genocid nad Srbima? Dok smo bili pod Turcima bilo je teško ali nas je bilo kao i Francuza i Engleza. E sada kada se vratio Ero sa onoga svijeta sada frka.

ODGOVORITE
Name

Meketalo

16.12.2017 08:15

Nemojte se plašiti, iz BiH vam šaljemo ministra bezbjednosti koji će pobijediti teroriste.

ODGOVORITE