Brčko: Zločinci i dalje bez kazne

Parastosima poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata u Krepšiću i Vučlilovcu kod Brčkog, kao i poginulim borcima iz Čelinca i Kozarske Dubice čije su brigade branile ovaj dio sjeverne granice Republike Srpske, obilježena je dvadeset peta godišnjica okupacije i razaranja Vučilovca od strane pripadnika HVO-a iz Orašja i susjedne Hrvatske.

Bosna i Hercegovina 12.12.2017 | 14:40
Brčko: Zločinci i dalje bez kazne
Iako je vučilovački pogrom već dugo dokumentovan pred istražnim i pravosudnim organima brojnim dokazima i svjedočenjima, porodice ubijenih vojnika i civila, među kojima je i desetogodšnji dječak Bojan  Lukić, i dalje čekaju optužnice.

„Učinili smo sve što smo mogli , ali Tužilaštvo Brčko distrikta i dalje opstruiše što je, s obzirom na razmjere zločina počijenog nad civilima i vojnicima, pljačku i potpuno razaranje sela o čemu postoje dokazi o počiniocima, neshvatljivo i neprihvatljivo. Nećemo odustati jer nas na to obavezzuju žrtve i potomci, ali i obaveza da ne dozvolimo prekrajanje istorije i karaktera našeg odbrambveno-otadžbinskog rata", rekao je predsjednik Boračlke organizacije Republike Srpske u Brčkom, Žican Ilić.

Anđa Mikić iz Vučilovca je 12. decembra 92. ostala bez muža i sa troje male djece.

„Moj muž Slađan je poginuo u 21-oj godini života. Tog dana sam ostala sa sinom od tri ipo mjeseca i djevočicama od dvije i tri godine. Uspjela sam da stasaju u ljude, ali ni njima ni meni nije jasno kako je moguće da za sve što je ovdje na najkrvoločniji način počinjeno, ostane bez presude", kaže ova ponosna samohrana majka.

Združene snage HVO iz Orašja i Hrvatske su 12. decembra 92. ušle u Vučilovac, ubijale, pljačkale i odvodile u logore iz kojih se mnogi nisu vratili, a potraga za petoricom zarobljenih i nestalih boraca čelinačke brigade, i dalje je bez rezultata.

„Tragam za bratom 25 godina. Ovo je bruka i sramota svih organa i institucija BiH i Republike Srpske, ali i njima i onima koji nešto znaju o našim nestalim poručujemo –dok dišemo nećemo odustati od potrage" , odlučna je Vinka Krkić iz Banja Luke, sestra zarobljenog i nestalog Dragana Živkovića iz Čelinca.   

Parastos je služen i ispred Spomen crkve u Krešiću na kojoj su uklesana imena mještana i više od 120 boraca iz Čelinca i Kozarske Dubice koji su pali u odbrani koridora kroz Posavini, a delegacije boračih organizacija i porodica poginulih i nestalih Posavaca i Krajišnika položile su vijence i bukete na oba svetilišta.   

BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sladja

12.12.2017 20:29

To su Dodik i Covic rijesili u Banjaluci!

ODGOVORITE
Name

Гаврило Принџип

12.12.2017 23:56

Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде.

ODGOVORITE
Name

Гаврило Принцип

13.12.2017 00:25

„Римокатолички злочиначки пројекат вештачке хрватске нације“.

ODGOVORITE