Požari u Kaliforniji bukte i dalje

Pepeo i dim tjeraju ljude da se bore za vazduh u Južnoj Kaliforniji, gdje već nedjelju dana bukte ogromni požari što ih čini petim po veličini u istoriji te savezne američke države.

Svijet 12.12.2017 | 09:31
Požari u Kaliforniji bukte i dalje
Kako prenosi AP, na desetine hiljada ljudi je evakuisano iz svojih domova usljed požara koji su zahvatili mjesta u blizini grada Santa Barbara.

Zbog dima koji se širi vazduhom, evakuišu se čak i stanovnici područja koja nisu dobila naređenja za to, strahujući od novog zatvaranja puteva koji su prošle nedjelje bili privremeno blokirani. Umjesto snijega, u tom dijelu Kalifornije pada pepeo.

Onima koji su ostali u Montesitu, ekskluzivnom naselju na oko 120 kilometara sjeverozapadno od Los Anđelesa, policija je dodjelila zaštitne maske za disanje.

 Među stanovnicima tog naselja su i poznate ličnosti novinarka Opra Vinfri, glumica Dru Barimor i glumac Džef Bridžis.

Glumac Rob Lou je noseći masku tokom evakuacije u nedjelju, rekao na Instagramu da se moli za sve ljude iz njegovog kraja.

"Nadam se da su svi bezbjedni kao i mi i hvala za molitve i misli. I srećno vatrogascima, potrebni ste nam!"

Voditeljka američkog tokšoua Elen Dedženeris takođe je na društvenoj mreži navela da susjedi pomažu jedni drugima i njihovim ljubimcima kako bi svi bili bezbjedni.

"Šaljem ogromnu ljubav i zahvalnost vatrogasnoj i policijskoj službi. Hvala vam svima", poručila je Elen.

Kako je Rojters u ponedeljak izvjestio, nova evakuacija je naređena žiteljima dijelova gradova Karpinterija i Montesito.

Požari su do sada uništili skoro 63.000 hektara zemljišta, uništeno je oko 1.000 kuća i drugih objekata, a bez struje je više od 90.000 stambenih i poslovnih građevina.

Jačini požara doprinose veoma snažni vjetrovi, a u subotu su zabilježeni naleti do 65 kilometara na čas.

Do sada je zbog požara evakuisano oko 200.000 ljudi, a jedina žrtva pripisana požarima je 70-godišnja žena, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći, dok je bježala od vatrene stihije.

Tragedija se desila na ranču za treninge konja, gdje je stradalo više desetina konja, uključujući i 46 čistokrvnih grla.

Britanska agencija je navela da su požari u okruzima San Dijego i Los Anđeles uglavnom pod kontrolom.

Hiljade vatrogasaca i dalje se bore protiv šest šumskih požara, od okruga Ventura, sjeverno od Los Anđelesa, pa sve do San Dijega na jugu, a AP navodi se se veliki rizik od požara očekuje i u januaru.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar