Ruski ”spavači” haraju Britanijom

U Velikoj Britaniji je danas više ruskih agenata-spavača nego za vrijeme Hladnog rata, piše britanski list "Ekspres".

Svijet 11.12.2017 | 11:12
Ruski ”spavači” haraju Britanijom
Do ovog zaključka je došao saradnik Instituta za rukovođenje državom Viktor Madejra, koji je rezultate svog istraživanja predao komitetu za bezbjednost donjeg doma parlamenta.

Sredinom 1980-ih se smatralo da SSSR ima oko 350 agenata-spavača koji su živeli normalno sve dok ih Moskva ne pozove. Danas ih, po mišljenju naučnika, ima mnogo više.

"To su pažljivo odabrani oficiri specijalnih službi koji u inostranstvu žive prerušeni u svoje tajne identitete — pažljivo sastavljene falsifikovane strane ličnosti sa životnim istorijama (nekad od više decenija) što im omogućava da utiču na masu", rekao je ekspert.

Prema njegovim riječima, bankar ili menadžer turizma može da živi normalno, a da se zapravo radi o agentima obavještajnih službi ili „spavačima“. Pošto je njihovu vezu sa stranim specijalnim službama teško, ako ne i nemoguće ispratiti, teže ju je prekinuti, pratiti ili joj se suprotstaviti. Zato su spavači najvrijedniji agenti obavještajnih službi, objašnjava "Ekspres", pozivajući se na riječi Madejre.

Madejra je došao do zaključka da kontingent ruske obavještajne službe značajno prevazilazi broj britanskih obavještajaca.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Goki

11.12.2017 12:38

I Dodik je Ruski spavac ,samo on puno budan sanja..

ODGOVORITE
Name

Osvit

11.12.2017 14:12

Vjerovatno da je tacna informacija ali vasih i spavaca vasih saveznika je u Rusiji bar 10 puta vise.

ODGOVORITE