U porastu ilegalni prelasci granica

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine od 1. januara do 22. novembra u ilegalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 522 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, što predstavlja povećanje od 275 posto u odnosu na ovaj period 2016. godine kada je otkrivena 191 osoba.

Bosna i Hercegovina 10.12.2017 | 11:02
U porastu ilegalni prelasci granica
Kako je u razgovoru za Fenu kazala portparol Granične policije BiH Sanela Dujković, četiri petine od ukupnog broja ilegalnih migranata otkriveno je prilikom pokušaja ilegalnog ulaska u BiH iz Republike Srbije i Crne Gore, a ostali slučajevi su pokušaji ilegalnog izlaska iz BiH u pravcu Hrvatske.

Pokušaji ilegalnog ulaska u BiH u 2017. najčešće su evidentirani na granici sa Srbijom i Crnom Gorom na području Bijeljine, Višegrada, Gacka, Bileće i Trebinja, kao i na području Zvornika, Foče i Čajniča.

Ilegalni migranti državnu granicu su pokušavali prijeći najčešće pješke van graničnih prijelaza, nešto rjeđe čamcima preko Drine, a evidentirani su i slučajevi kada su otkriveni u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila (na malograničnom prijelazu Rača i Deleuša).

Zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, Granična policija BiH uvela je privremenu mjeru pojačane kontrole i obaveznog pregleda svih takvih vozila koja u BiH ulaze iz Srbije i Crne Gore.

U skladu s mogućnostima u jedinice koje evidentiraju veći broj slučajeva otkrivenih ilegalnih migranata preraspoređuju se službenici drugih organizacijskih jedinica.

"U posljednjih nekoliko mjeseci ilegalni prelasci državne granice intenzivirani su iz pravca Crne Gore u kojoj se prema raspoloživim informacijama nalazi značajan broj tražioca azila iz zemalja visokog migracijskog rizika. Riječ je o osobama koje u Crnu Goru dolaze iz pravca Albanije, a teritorij BiH pokušavaju koristiti kao tranzitno područje za odlazak u zemlje Evropske unije", pojasnila je Dujković.

Dodala je da su pokušaji ilegalnog izlaska ka Hrvatskoj najčešće evidentirani na području pograničnih opšina Unsko-sanskog kantona, te Čapljine, Ljubuškog i Bosanskog Grahova, a prilikom pokušaja ilegalnog izlaska iz BiH najveći broj ilegalnih migranata se kretao pješke u područjima van graničnih prijelaza.

Najveći broj ilegalnih migranata u 2017. godine otkriveno je u oktobru - 104 osobe, a najviše ih je iz Afganistana (82), Pakistana (74), Alžira (60),  Turske (48), Sirije (41), Libije (33), Maroka (22) i Irana (20). Otkriveno je u pokušaju ilegalnog prelaska granice i 85 osoba s područja Kosova.

Dujković navodi da Granična policija BiH poduzima niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice poput ophodnje, nadzora i osmatranja, prikupljanja obavještajno-bezbjednosnih podataka, postavljanja zasjeda i kontrolnih punktova te provedbe operativnih akcija i mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama.

"Kako bi se što uspješnije borili s ilegalnim migracijama i drugim oblicima prekograničnog kriminala, Granična policija BiH učestvuje u identifikovanju i zaprečavanju mjesta pogodnih za ilegalne prelaske državne granice, što predstavlja jednu u nizu metoda koje doprinose učinkovitijem nadzoru državne granice - istakla je.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić za Fenu naglašava da je balkanska ruta, koja ide preko Makedonije, Srbije i Hrvatske, postala sve aktuelnija za ilegalne migrante nakon sporazuma između Evropske unije i Turske.

Tada je, podsjeća Mektić, zatvorena ruta preko Turske, Grčke i Makedonije te su se povećali kanali ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi, a jedan od tih novih ilegalnih kanala uspostavlja se preko Grčke, Albanije, Crne Gore i BiH prema zapadnoj Evropi.

"Zbog toga je došlo do znatnog povećanja ilegalnih ulazaka u BiH. Preduzimamo sve radnje kako bismo presjekli te kanale i suzbili te pojave, ali potrebno je više raditi organizovano sa zemljama regiona", dodao je Mektić.

Ministar bezbjednosti BiH ističe da će biti potrebno organizovanije pristupiti tom problemu, jer iako sa stanovništva Evropske unije to nije pojava koja ima drastične karakteristike, za BiH to je značajno povećanje ilegalnih ulazaka.

Izvor: Fena

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Carina

10.12.2017 13:53

Muslimanska posla

ODGOVORITE