28 ličnosti važnih za Evropu

Briselski portal Politico objavio je listu 28 ličnosti koje će, prema njihovoj analizi, uticati na oblikovanje Evrope 2018. godine ocenjujući da će lideri Evropske unije veći dio narednih 12 mjeseci provesti baveći se njenom budućnošću.

Svijet 10.12.2017 | 10:32
28 ličnosti                  važnih za Evropu
Na prvom mjestu je Kristijan Lindner, lider njemačkih liberala koji, kako se objašnjava, zauzima ključnu poziciju u politici Njemačke našavši se na čelu konzervativnog evro-opreznog segmenta biračkog tijela.

"Izvlačeći prekidač" u koalicionim pregovorima u novembru, Lindner je gurnuo Njemačku u političku krizu i postavio sebe u središte debate koja je uslijedila, navodi portal.

U godini u kojoj će francusko-njemački motor vjerovatno voditi diskusiju o smjeru Evrope, to ga, kako se dodaje, stavlja u poziciju da djeluje kao kočničar.

Više od bilo kog drugog političara Lindner će - bilo u ili izvan vlade - odrediti koliko stvari mogu daleko da odu.

Na listi se nalazi 18 muškaraca i 10 žena iz 28 različitih zemalja - političara, biznismena, umjetnika, pisaca od kojih se može očekivati da budu u središtu djelovanja narednih mjeseci.

Politiko objašnjava da je kao i prethodnih godina prikupljao sugestije, a zatim u nekoliko rundi debate rangirao ličnosti sa ciljem da se pronađu oni koji zaista - a ponekad i neočekivano - oblikuju svoje zemlje ili EU.

Jednostavno zauzimanje moćne funkcije, poput predsjedničke, nije dovoljno da automatski kvalifikuje tu ličnost za listu 28 najuticajnijih.

Lindnerova prva pozicija slijedi nakon dvije godine u kojima je lidersko mjesto na listi Politica bila definisana rastućim talasom populizma (mađarski premijer Viktor Orban 2016.) i reakcijom na to (gradonačelnik Londona Sadik Kan 2017.)

Ta promjena odražava osećanje u Evropi koje, iako populizam možda nije odstupio, već se vjerovatno zaglavio - bar za sada - ostavlja liderima kontinenta slobodu da se bave osnovnim uzrocima tog fenomena.

Politika se vraća u Evropu zbog čega je od prvih 10 ličnosti na listi osam onih koji praktikuju "rat drugim sredstvima", navodi Politico izvinjavajući se istovremeno pruskom generalu Karlu fon Klauzevicu.

Poslije Lindnera slijede: britanski ministar ekologije Majkl Gouv - za koga se kaže da je "mozak koji stoji iza Brexita (br.2), francuska ministarka rada i "gvozdena pesnica Emanuela Makrona" Muriel Peniko (br.3).

Tu su i holandski premijer Mark Rute (br.4), predsjednica donjeg doma parlamenta Italije i borac protiv onlajn zloupotreba Laura Boldrini (br.5), potpredsjednik Evropske komisije i bivši finski premijer Jirki Katainen (br.7), izvjestilac Evropskog parlamenta za Brexit Gi Verhofstat (br.10), navodi Politico.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ilija iz Zvornika

10.12.2017 12:35

nepriznam nikake liste bez naseg precijednika Dodika desnu ruku Putina

ODGOVORITE
Name

re

10.12.2017 22:21

Glupsone ko ga dovede na vlast i to sa tenkovima,Merlin ili Vladimir???On sa njime nema nikakve veze i ne lupetaj....!!

Name

Xxx

10.12.2017 12:51

Baja bi trebao biti glavni.

ODGOVORITE
Name

RTRS

10.12.2017 22:18

Zar nije Mile glavni Baja ?

ODGOVORITE